Metody oceny jakości pasz
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | H.ZZW.MOJP9.SM.HZOHX |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Metody oceny jakości pasz |
Jednostka: | Katedra Żywienia i Dietetyki Zwierząt |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
W ramach przedmiotu zostaną omówione zagadnienia dotyczące bezpieczeństwa i higieny pasz stosowanych w żywieniu zwierząt. |
Pełny opis: |
Wprowadzenie do tematyki z zakresu bezpieczeństwa i higieny surowców paszowych oraz dodatków paszowych stosowanych w żywieniu zwierząt. Rozporządzenia i akty prawne dotyczące bezpieczeństwa i higieny pasz. Rodzaje zagrożeń w produkcji pasz. Ocena organoleptyczna, fizyczna, chemiczna i mikrobiologiczna jakości surowców paszowych i dodatków paszowych, stosowanych w żywieniu zwierząt. Normy dotyczące tolerowanej, szkodliwej i toksycznej zawartości zanieczyszczeń biologicznych, chemicznych i mikrobiologicznych w paszach. |
Literatura: |
Aktualne wymagania w zakresie oceny jakości pasz. Monografia. Pasze Przemysłowe, 2008, 4-5. Korol W. 2008. Higiena produkcji pasz w świetle aktualnych wymagań. Cz.1. Przegląd Zbożowo-Młynarski, 2. Korol W. 2008. Higiena produkcji pasz w świetle aktualnych wymagań. Cz.2. Przegląd Zbożowo-Młynarski, 3. Korol W. 2006. Katalog materiałów paszowych. Przegląd Zbożowo-Młynarski,9. |
Efekty uczenia się: |
Poznanie obowiązujących w kraju metod oceny jakości pasz stosowanych w żywieniu zwierząt. Poznanie rozporządzeń i aktów prawnych z zakresu bezpieczeństwa i higieny surowców paszowych. W ramach kompetencji społecznych student zna zakres posiadanej wiedzy własnej i rozumie potrzebę jej stałego poszerzania. |
Metody i kryteria oceniania: |
Zaliczenie ustne lub pisemne uzgodnione ze studentami. |
Praktyki zawodowe: |
Praktyki nie są przewidywane. |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.