Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Gospodarka pastwiskowa

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: H.ZZW.GOSP9.SM.HZOHX
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Gospodarka pastwiskowa
Jednostka: Katedra Żywienia i Dietetyki Zwierząt
Grupy:
Punkty ECTS i inne: (brak) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

Nabycie przez studentów wiedzy dotyczącej wartości pokarmowej runi pastwiskowej dla poszczególnych gatunków zwierząt, czynniki determinujące wartość pokarmową runi, sposoby użytkowania pastwisk(zalety i wady), metody wyceny wydajności pastwisk, urządzenie i organizacja wypasu pastwisk dla: bydła mlecznego i opasowego, owiec, koni, świń i gęsi, zagrożenia dla zwierząt wypasanych na pastwiskach(choroby pasożytnicze), pastwisko jako czynnik dobrostanu zwierząt w systemie żywienia ekologicznego.

Pełny opis:

Wykłady:

1. Wartość pokarmowa i odżywcza runi pastwiskowej

dla zwierząt przeżuwających i monogastrycznych 2 h

2.Systemy użytkowania pastwisk(plusy i minusy) 2 h

3.Metody oceny wydajności pastwisk 2 h

4.Zasady projektowania i urządzania pastwisk dla bydła

mlecznego i opasowego oraz młodzieży 2 h

5.Projektowanie i urządzanie pastwisk dla koni oraz organizacja wypasu dla owie 2 h

6.Projektowanie, urządzanie oraz organizacja wypasu pastwisk

dla koni 1 h

7.Projektowanie, urządzenie oraz organizacja wypasu pastwisk

dla świń i gęsi 2 h

8.Choroby pasożytnicze zwierząt korzystających z pastwisk 2 h

Literatura:

1. Żywienie zwierząt i paszoznawstwo. Jamroz i in. T.3. PWN

w-wa, 2004.

2. Pasze. Chachuła J. SGGW, W-wa, 1996.

3. Łąkarstwo. Rogalski M. Wydawnictwo Kurpisz, Poznań 2004.

4. Pastwiska dla owiec. Skrijka P. PWRiL, W-wa, 1978.

Efekty uczenia się:

Zrozumienie i opanowanie wiedzy z zakresu możliwości wykorzystania runi pastwiskowej w organizacji bazy paszowej w gospodarstwie dla różnych gatunków zwierząt w letnim ich żywieniu, jej racjonalnym wykorzystaniu przy uwzględnieniu potrzeb pokarmowych pasących się zwierząt.

Metody i kryteria oceniania:

Zaliczenie przedmiotu pisemne lub ustnie w zależności od propozycji studentów.

Praktyki zawodowe:

Nie przewiduje się.

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0 (2024-03-22)