Gospodarka pastwiskowa
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | H.ZZW.GOSP9.SM.HZOHX | Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Gospodarka pastwiskowa | ||
Jednostka: | Katedra Żywienia i Dietetyki Zwierząt | ||
Grupy: | |||
Punkty ECTS i inne: |
1.00 ![]() |
||
Język prowadzenia: | polski | ||
Skrócony opis: |
Nabycie przez studentów wiedzy dotyczącej wartości pokarmowej runi pastwiskowej dla poszczególnych gatunków zwierząt, czynniki determinujące wartość pokarmową runi, sposoby użytkowania pastwisk(zalety i wady), metody wyceny wydajności pastwisk, urządzenie i organizacja wypasu pastwisk dla: bydła mlecznego i opasowego, owiec, koni, świń i gęsi, zagrożenia dla zwierząt wypasanych na pastwiskach(choroby pasożytnicze), pastwisko jako czynnik dobrostanu zwierząt w systemie żywienia ekologicznego. |
||
Pełny opis: |
Wykłady: 1. Wartość pokarmowa i odżywcza runi pastwiskowej dla zwierząt przeżuwających i monogastrycznych 2 h 2.Systemy użytkowania pastwisk(plusy i minusy) 2 h 3.Metody oceny wydajności pastwisk 2 h 4.Zasady projektowania i urządzania pastwisk dla bydła mlecznego i opasowego oraz młodzieży 2 h 5.Projektowanie i urządzanie pastwisk dla koni oraz organizacja wypasu dla owie 2 h 6.Projektowanie, urządzanie oraz organizacja wypasu pastwisk dla koni 1 h 7.Projektowanie, urządzenie oraz organizacja wypasu pastwisk dla świń i gęsi 2 h 8.Choroby pasożytnicze zwierząt korzystających z pastwisk 2 h |
||
Literatura: |
1. Żywienie zwierząt i paszoznawstwo. Jamroz i in. T.3. PWN w-wa, 2004. 2. Pasze. Chachuła J. SGGW, W-wa, 1996. 3. Łąkarstwo. Rogalski M. Wydawnictwo Kurpisz, Poznań 2004. 4. Pastwiska dla owiec. Skrijka P. PWRiL, W-wa, 1978. |
||
Efekty uczenia się: |
Zrozumienie i opanowanie wiedzy z zakresu możliwości wykorzystania runi pastwiskowej w organizacji bazy paszowej w gospodarstwie dla różnych gatunków zwierząt w letnim ich żywieniu, jej racjonalnym wykorzystaniu przy uwzględnieniu potrzeb pokarmowych pasących się zwierząt. |
||
Metody i kryteria oceniania: |
Zaliczenie przedmiotu pisemne lub ustnie w zależności od propozycji studentów. |
||
Praktyki zawodowe: |
Nie przewiduje się. |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2017/2018" (zakończony)
Okres: | 2017-10-01 - 2018-02-25 |
![]() |
Typ zajęć: |
Wykład, 15 godzin ![]() |
|
Koordynatorzy: | Jan Pyś | |
Prowadzący grup: | (brak danych) | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2017/2018" (zakończony)
Okres: | 2018-02-26 - 2018-09-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Wykład, 15 godzin ![]() |
|
Koordynatorzy: | Jan Pyś | |
Prowadzący grup: | (brak danych) | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.