Biotechnologia w żywieniu zwierząt
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | H.ZZW.BZZW9.SL.HZOBX |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Biotechnologia w żywieniu zwierząt |
Jednostka: | Katedra Żywienia i Dietetyki Zwierząt |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z biotechnologicznymi metodami produkcji pasz i dodatków paszowych (enzymów paszowych, probiotyków, prebiotyków, kwasów organicznych, aminokwasów itp.) oraz możliwością ich wykorzystania w żywieniu poszczególnych zwierząt gospodarskich. Omawiane są ponadto metody uzyskiwania genetycznie modyfikowanych organizmów oraz kierunki modyfikacji genetycznych. |
Pełny opis: |
Treści programowe: 1. Biotechnologia w żywieniu zwierząt - definicja biotechnologii i obszary wykorzystania. Dodatki paszowe – definicje, prawo paszowe, podział dodatków. Dlaczego stosuje się dodatki paszowe w żywieniu zwierząt ? 2. Biotechnologiczne dodatki paszowe stosowane w żywieniu zwierząt (przeżuwaczy, trzody chlewnej, drobiu, koni, owiec, zwierząt towarzyszących, zwierząt laboratoryjnych 3. Procesy biotechnologiczne w produkcji dodatków paszowych i konserwacji pasz 4. Pasze z GMO. Konsekwencje ich stosowania w żywieniu zwierząt gospodarskich 5. Zapoznanie z dodatkami biotechnologicznymi, uzasadnienie ich stosowania 6. Ocena wpływu stosowania biotechnologicznych dodatków paszowych na zwierzęta poprzez wyliczenie strawności składników pokarmowych oraz badanie ekspresji genów 7. Ocena zastosowania dodatków konserwujących w konserwacji pasz |
Literatura: |
Żywienie Zwierząt i Paszoznawstwo. Praca zbiorowa pod red. D. Jamroz. Tom 1, 2, 3, 2001, PWN, Warszawa; Wydawnictwa „Biotechnology in the feed industry”(Alltech, USA) |
Efekty uczenia się: |
Wiedza: - Charakteryzuje procesy biotechnologiczne stosowane w produkcji pasz i dodatków paszowych. - Wymienia i opisuje dodatki biotechnologiczne stosowane w żywieniu zwierząt gospodarskich. Zna pasze genetycznie modyfikowane i ich znaczenie w żywieniu zwierząt Umiejętności: -Dobiera odpowiednie dodatki paszowe dla wybranych gatunków zwierząt -Ocenia wpływ stosowania biotechnologicznych dodatków paszowych na zwierzęta poprzez wyliczenie strawności składników pokarmowych oraz wyliczenie relatywnej ekspresji genów - Ocenia wpływ zastosowania dodatków biotechnologicznych na konserwację pasz Kompetencje społeczne: - Ma świadomość ciągłego dokształcania i zdobywania wiedzy - Posługuje się materiałami źródłowymi , krajowymi i zagranicznymi - Potrafi syntetycznie przedstawiać wyniki, chętnie podejmuje dyskusję |
Metody i kryteria oceniania: |
1. Ocena niedostateczna (2,0): wystawiana jest wtedy, gdy student uzyska mniej niż 55% obowiązujących efektów kształcenia w zakresie co najmniej jednej z trzech składowych (W, U lub K) 2. Ocena dostateczna (3,0): wystawiana jest wtedy, gdy student uzyska przynajmniej 55% obowiązujących efektów kształcenia w zakresie co najmniej jednej z trzech składowych (W, U lub K) 3. Ocena ponad dostateczna (3,5), dobra (4,0), ponad dobra (4,5) i bardzo dobra (5,0): wystawiana jest na podstawie średniej arytmetycznej z trzech składowych (W, U lub K) efektów kształcenia. |
Praktyki zawodowe: |
nie dotyczy |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.