Substancje antyodżywcze i szkodliwe w paszach
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | H.ZZW.9SZKO.SL.HZOBX |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Substancje antyodżywcze i szkodliwe w paszach |
Jednostka: | Katedra Żywienia i Dietetyki Zwierząt |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Omówienie substancji antyodżywczych i szkodliwych występujących paszach: ziarnie żyta, nasionach rzepaku i produktach uzyskiwanych przy przerobie tych nasion, nasionach roślin strączkowych, okopowych, kiszonkach i pochodzenia zwierzęcego oraz ich szkodliwe oddziaływanie na organizm zwierząt przeżuwających i nieprzeżuwających. Omówienie metod fizycznych, chemicznych oraz innych zabiegów obniżających zawartość substancji antyodżywczych i szkodliwych. |
Pełny opis: |
1. Występowanie substancji antyodżywczych i szkodliwych w ziarnie żyta oraz ich unieczynnianie. 2. Substancje antyodżywcze w nasionach oraz produktach pochodnych 3. Mykotoksyny, występowanie, szkodliwość oraz unieczynnienie 4. Występowanie substancji antyzywieniowych i szkodliwych w roślinach strączkowych 5. Substancje antodżywcze i szkodliwe w paszach okopowych, zielonkach, kiszonkach oraz paszach pochodzenia zwierzęcego 6. Czynniki wpływające na występowanie azotanów i azotynów w paszach i ich oddziaływanie na organizm zwierząt 7. Zagrożenie występowania metali ciężkich w paszach dla organizmu zwierząt 8. Metody oznaczania niektórych substancji antyodżywczych występujących w paszach |
Literatura: |
1. Składniki pokarmowe i antyżywieniowe występujące w roślinach. Hańczakowski i wsp., 2001. 2. Toxic substances In Corp plant. Telix J.P. i wsp., 1991. 3. Toksykologia żywności. Nikorow M., 1980. 4. Badania jakości produktów spożywczych. Krełowska-Kułas M., 1993. 5. Żywienie zwierząt i paszoznawstwo. T.3, Paszoznawstwo ? Jamroz D. i wsp., 2001, PWN. |
Efekty uczenia się: |
1. Wymienia substancje antyodżywcze i toksyczne występujące w paszach 2. Charakteryzuje wpływ substancji antyodżywczych i toksycznych na organizm zwierzęcia 3. Zna metody unieczynnienia substancji antyodżywczych i toksycznych |
Metody i kryteria oceniania: |
Zaliczenie |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.