Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Substancje antyodżywcze i szkodliwe w paszach

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: H.ZZW.9SZKO.SL.HZOBX
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Substancje antyodżywcze i szkodliwe w paszach
Jednostka: Katedra Żywienia i Dietetyki Zwierząt
Grupy:
Punkty ECTS i inne: (brak) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

Omówienie substancji antyodżywczych i szkodliwych występujących paszach: ziarnie żyta, nasionach rzepaku i produktach uzyskiwanych przy przerobie tych nasion, nasionach roślin strączkowych, okopowych, kiszonkach i pochodzenia zwierzęcego oraz ich szkodliwe oddziaływanie na organizm zwierząt przeżuwających i nieprzeżuwających. Omówienie metod fizycznych, chemicznych oraz innych zabiegów obniżających zawartość substancji antyodżywczych i szkodliwych.

Pełny opis:

1. Występowanie substancji antyodżywczych i szkodliwych w ziarnie żyta oraz ich unieczynnianie.

2. Substancje antyodżywcze w nasionach oraz produktach pochodnych

3. Mykotoksyny, występowanie, szkodliwość oraz unieczynnienie 4. Występowanie substancji antyzywieniowych i szkodliwych w roślinach strączkowych

5. Substancje antodżywcze i szkodliwe w paszach okopowych, zielonkach, kiszonkach oraz paszach pochodzenia zwierzęcego

6. Czynniki wpływające na występowanie azotanów i azotynów w paszach i ich oddziaływanie na organizm zwierząt

7. Zagrożenie występowania metali ciężkich w paszach dla organizmu zwierząt

8. Metody oznaczania niektórych substancji antyodżywczych występujących w paszach

Literatura:

1. Składniki pokarmowe i antyżywieniowe występujące w roślinach. Hańczakowski i wsp., 2001.

2. Toxic substances In Corp plant. Telix J.P. i wsp., 1991.

3. Toksykologia żywności. Nikorow M., 1980.

4. Badania jakości produktów spożywczych. Krełowska-Kułas M., 1993.

5. Żywienie zwierząt i paszoznawstwo. T.3, Paszoznawstwo ? Jamroz D. i wsp., 2001, PWN.

Efekty uczenia się:

1. Wymienia substancje antyodżywcze i toksyczne występujące w paszach

2. Charakteryzuje wpływ substancji antyodżywczych i toksycznych na organizm zwierzęcia

3. Zna metody unieczynnienia substancji antyodżywczych i toksycznych

Metody i kryteria oceniania:

Zaliczenie

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0-1 (2024-04-02)