Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Technologie produkcji pasz

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: H.ZZW.931XX.SI.HZOHX
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Technologie produkcji pasz
Jednostka: Katedra Żywienia i Dietetyki Zwierząt
Grupy:
Punkty ECTS i inne: (brak) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z najnowszymi osiągnięciami w zakresie współczesnej technologii produkcji pasz tak gospodarskich jak i przemysłowych.

W zakresie produkcji pasz gospodarskich omówiona zostanie konserwacja pasz przez suszenie i kiszenie wraz z czynnikami warunkującymi optymalna przydatność surowców paszowych do konserwacji oraz procesami biochemicznymi zachodzącymi podczas suszenia i kiszenia, a także możliwościami wykorzystania pasz w praktycznym żywieniu zwierząt.

W zakresie technologii produkcji pasz przemysłowych zostaną omówione komponenty mieszanek treściwych różne4go typu z uwzględnieniem ich wartości białkowej energetycznej i wpływu na organizm zwierząt.

Pełny opis:

W ramach części teoretycznej przedmiotu uczestnicy zostaną zapoznani z:

1. Metodami i sposobami konserwacji pasz gospodarskich.

2. Produkcją siana i suszu z zielonek. Metodami oceny ich jakości

3. Technologią sporządzania kiszonek i sianokiszonek z różnych materiałów

4. Procesami biochemicznymi zachodzącymi w czasie konserwacji.

5. Dodatkami do zakiszania.

6. Charakterystyką pasz jako materiału kiszonkarskiego.

7. Typy mieszanek treściwych. Charakterystyka komponentów paszowych.

Ćwiczenia praktyczne obejmą:

1. zajęcia praktyczne ze sporządzania kiszonek

2. ocenę poziomu suchej masy (mikrofalówka) i struktury kiszonki (sita PSPSS)

3. ocenę organoleptyczną i chemiczną kiszonek,

4. układanie mieszanek treściwych uzupełniających i pełnoporcjowych dla zwierząt

5. ocenę przydatności surowców do zakiszania

Literatura:

Materiał źródłowy:

1. Nowoczesne metody kiszenia pasz. W. Podkówka, PWRiL, Warszawa 1974.

2. Technologia produkcji mieszanek paszowych. Grochowicz J. PWRiL, Warszawa 1996.

3. Żywienie i Paszoznawstwo. Tom 3

3, Materiały informacyjne (foldery, informatory)

Efekty uczenia się:

Po kursie student będzie znał znaczenie użytków zielonych w produkcji pasz oraz metody produkcji i oceny pasz konserwowanych oraz obliczania zasobów paszowych.

Potrafi scharakteryzować procesy i zależności zachodzące w materiale zakiszanym oraz wykonać podstawowe analizy chemiczne oceniające jakość kiszonek.

Potrafi ocenić jakość siana i kiszonki na podstawie dostępnych wyników analitycznych.

Potrafi zaplanować i wykonać proste doświadczenie kiszonkarskie.

Metody i kryteria oceniania:

Ocena według standardowej skali ocen.

Warunkiem zaliczenia jest wykonanie doświadczeń i przygotowanie sprawozdania z ćwiczeń.

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0-1 (2024-04-02)