Pszczelarstwo
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | H.ZZS.PSZC9.SM.HZOBY |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Pszczelarstwo |
Jednostka: | Katedra Zoologii i Dobrostanu Zwierząt |
Grupy: |
Bioinżynieria zwierząt elektywy II stopień |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | (brak danych) |
Skrócony opis: |
Biologia pszczoły miodnej oraz dziko występujących pszczół oraz gospodarka pasieczna. |
Pełny opis: |
Morfologia pszczoły miodnej i przystosowania do pobierania nektaru i pyłku, zmysły pszczoły, struktura społeczna pszczoły miodnej oraz pszczół dziko żyjących, biologia trzmieli, różnorodnosć pszczoł w Polsce oraz jej zagrożenia, choroby pszczół, pożytki, produkty pszczele, hodowla matek pszczelich. |
Literatura: |
Encyklopedia pszczelarska, praca zbiorowa PWRiL, 2013 |
Efekty uczenia się: |
Student potrafi objaśnić wpływ bioróżnorodności dzikich pszczół na funkcjonowanie agroekosystemów Student potrafi wskazać naturalne i antropogeniczne środowiska o szczególnym znaczeniu w utrzymywaniu się dzikich pszczół Student potrafi scharakteryzować zasady prowadzenia prawidłowej gospodarki pasiecznej Student potrafi scharakteryzować choroby pszczół i sposoby ich zapobiegania Student potrafi wskazać scharakteryzować produkty pszczele i ich znaczenie w gastronomii, kosmetyce i farmakologii |
Metody i kryteria oceniania: |
Zalicznie pisemne |
Praktyki zawodowe: |
Wizyta w pasiece |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.