Socjologia wsi
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | H.ZPS.SOWSI.SM.HZOIX |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Socjologia wsi |
Jednostka: | Zakład Polityki Społecznej i Doradztwa |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Celem przedmiotu jest przekaz wiedzy z zakresu subdyscypliny, umożliwiający socjologiczną analizę i interpretację przemian zachodzących w środowisku wiejskim. Identyfikacja powiązań między społecznymi, ekonomicznymi i kulturowymi zjawiskami obecnymi współcześnie na obszarach wiejskich; dostrzeganie elementów ciągłości w procesach zmian społecznych zachodzących na wsi; rozpoznawanie osobliwości kultury wiejskiej i jej elementów w kulturze narodowej. |
Pełny opis: |
Wykłady: 1. Wprowadzenie do problematyki przedmiotu: Socjologia wsi. 2. Proces rozwoju, zmiany. 3. Sprzężenie zwrotne, terytorialna nierównomierność rozwoju. 4. Zagrożenia związane z rozwojem. 5. Tradycyjne gospodarstwo chłopskie. 6. Mentalność mieszkańców wsi tradycyjnej. 7. Tradycyjna wiejska społeczność lokalna. 8. Wieś małopolska w drugiej połowie XIX w. 9. Wieś polska w okresie II Rzeczypospolitej. 10.Struktura społeczna wsi w okresie transformacji ustrojowej. 11.Kapitał ludzki i społeczny na wsi. 12.Kapitał kulturowy wsi. 13.Rozwój zrównoważony i endogenny. 14.Rolnictwo ekologiczne. 15.Szanse rozwoju środowisk wiejskich w Europie. Ćwiczenia: 1. Współczesna kwestia chłopska. 2. Społeczny obraz polskiej wsi. 3. Globalizacja kulturowa. 4. Rynek pracy i bezrobocie na wsi. 5. Problem biedy na wsi. 6. Migracje zarobkowe. 7. Zawód rolnika i jego profesjonalizacja. 8. Dywersyfikacja źródeł dochodów ludności wiejskiej. 9. Współczesna kobieta wiejska. 10.Rodzina chłopska. 11.Stereotypy społeczne na wsi. 12.Rolnictwo ekologiczne. 13.Socjologiczne aspekty bioetyki. 14.Wiedza ekspercka w rozwoju społecznym wsi. 15.Przyszłość polskiej wsi. |
Literatura: |
Bukraba-Rylska, I., Socjologia wsi polskiej, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa, 2008. Giddens A., Socjologia, PWN, Warszawa 2004. Goodman N., Wstęp do socjologii, Wydawnictwo Zysk i S-ka, Poznań 2001. Gorlach K., Socjologia obszarów wiejskich, Wydawnictwo Naukowe Scholar, Warszawa 2004. Moskal M., Moskal M., Podstawy socjologii wsi i rolnictwa, Wydawnictwo Akademii Rolniczej w Krakowie, Kraków 2007. |
Efekty uczenia się: |
Wiedza: - student posiada podstawową wiedzę stanowiącą teoretyczne podstawy subdyscypliny socjologii, jaką jest socjologia wsi; - student zdobywa wiedzę z zakresu pojęć, teorii oraz specyfiki socjologicznej analizy zjawisk społecznych zachodzących na obszarach wiejskich; Umiejętności: - student potrafi umiejscowić historię dyscypliny na tle socjologicznej refleksji dotyczącej życia społecznego; - student jest w stanie określić kontekst filozoficzny i intelektualny socjologii wsi; - student dzięki uzyskanej wiedzy na temat socjologii wsi jako dyscypliny naukowej posiada umiejętność analizy zjawisk społecznych zachodzących na obszarach wiejskich. Kompetencje społeczne: - student rozumie rolę socjologii oraz socjologa w życiu społecznym; rozumie wieloparadygmatyczność socjologii; - student cechuje się postawą świadczącą o umiejętności odróżniania refleksji potocznej od naukowej na temat życia społecznego; - student rozumie znaczenie podstawowych dylematów i kontrowersji związanych z różnymi podejściami do analiz społecznych. |
Metody i kryteria oceniania: |
Warunkiem zaliczenia ćwiczeń jest: 1. obecność na ćwiczeniach; 2. prezentacja wybranej problematyki; 3. aktywność na zajęciach wynikająca z przygotowania się studenta w zakresie omawianej problematyki. Warunkiem zaliczenia wykładów jest: 1. zaliczenie ćwiczeń; 2. pozytywna ocena z egzaminu pisemnego, na który składają się trzy pytania w formie opisowej. Bilans nakładu pracy studenta: – wykłady – 15 godz. – ćwiczenia – 15 godz. – egzamin końcowy – 2 godz. – konsultacje – 4 godz. Razem: 36 godz. : 25 = 1,44 – przygotowanie do ćwiczeń (dyskusja problemowa) – 15 godz. – przygotowanie prezentacji multimedialnej – 15 godz. – przygotowanie do egzaminu – 10 godz. Razem: 40 godz. : 25 = 1,6 Ogółem: 3,04 = 3 pkt ECTS |
Praktyki zawodowe: |
Nie dotyczy |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.