Pszczelarstwo
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | H.ZOE.PSZC9.SM.HZOHX |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Pszczelarstwo |
Jednostka: | Zakład Zoologii Środowiskowej |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Biologia pszczoły miodnej oraz dziko występujących pszczół, gospodarka pasieczna. |
Pełny opis: |
Morfologia pszczoły miodnej i przystosowania do pobierania nektaru i pyłku, zmysły pszczoły, struktura społeczna pszczoły miodnej oraz pszczół dziko żyjących, biologia trzmieli, różnorodnosć pszczoł w Polsce oraz jej zagrożenia, choroby pszczół, pożytki, produkty pszczele, hodowla matek pszczelich. |
Literatura: |
Encyklopedia pszczelarska, praca zbiorowa PWRiL, 2013 The Effect of Heavy Metal Pollution on the Development of Wild Bees. Moroń i in. Atlas of Biodiversity risc, Chapter 9. |
Efekty uczenia się: |
Student potrafi scharakteryzować organizację społeczną rodziny pszczelej Student potrafi objaśnić wpływ bioróżnorodności dzikich pszczół na funkcjonowanie agroekosystemów Student potrafi wskazać naturalne i antropogeniczne środowiska o szczególnym znaczeniu w utrzymywaniu się dzikich pszczół Student potrafi scharakteryzować zasady prowadzenia prawidłowej gospodarki pasiecznej Student potrafi scharakteryzować choroby pszczół i sposoby ich zapobiegania Student potrafi wskazać scharakteryzować produkty pszczele i ich znaczenie w gastronomii, kosmetyce i farmakologii |
Metody i kryteria oceniania: |
Encyklopedia pszczelarska, praca zbiorowa PWRiL, 2013 The Effect of Heavy Metal Pollution on the Development of Wild Bees. Moroń i in. Atlas of Biodiversity risc, Chapter 9. |
Praktyki zawodowe: |
Nie przewiduje się |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.