Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Pszczelarstwo

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: H.ZOE.PSZC9.SI.HZOHX
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Pszczelarstwo
Jednostka: Katedra Zoologii i Dobrostanu Zwierząt
Grupy:
Punkty ECTS i inne: (brak) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

Biologia pszczoły miodnej oraz dziko występujących pszczół, gospodarka pasieczna.

Pełny opis:

Morfologia pszczoły miodnej i przystosowania do pobierania nektaru i pyłku, zmysły pszczoły, struktura społeczna pszczoły miodnej oraz pszczół dziko żyjących, biologia trzmieli, różnorodnosć pszczoł w Polsce oraz jej zagrożenia, choroby pszczół, pożytki, produkty pszczele, hodowla matek pszczelich.

Literatura:

Encyklopedia pszczelarska, praca zbiorowa PWRiL, 2013

Efekty uczenia się:

Student potrafi scharakteryzować organizację społeczną rodziny pszczelej

Student potrafi objaśnić wpływ bioróżnorodności dzikich pszczół na funkcjonowanie agroekosystemów

Student potrafi wskazać naturalne i antropogeniczne środowiska o szczególnym znaczeniu w utrzymywaniu się dzikich pszczół

Student potrafi scharakteryzować zasady prowadzenia prawidłowej gospodarki pasiecznej

Student potrafi scharakteryzować choroby pszczół i sposoby ich zapobiegania

Student potrafi wskazać scharakteryzować produkty pszczele i ich znaczenie w gastronomii, kosmetyce i farmakologii

Metody i kryteria oceniania:

Zaliczenie pisemne

Praktyki zawodowe:

Wizyta z pasiece

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0 (2024-03-22)