Inseminacja trzody chlewnej /kurs na uprawnienia/
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | H.ZHT.INSE9.SI.HZOBY | Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Inseminacja trzody chlewnej /kurs na uprawnienia/ | ||
Jednostka: | Katedra Genetyki, Hodowli i Etologii Zwierząt | ||
Grupy: |
Bioinżynieria zwierząt elektywy I stopień |
||
Punkty ECTS i inne: |
2.00 ![]() |
||
Język prowadzenia: | (brak danych) | ||
Skrócony opis: |
Celem przedmiotu jest nabycie przez studentów umiejętności unasieniania loch |
||
Pełny opis: |
Znaczenie i organizacja unasieniania trzody chlewnej w Polsce i wybranych krajach europejskich, Wybrane czynniki genetyczne i środowiskowe wpływające na użytkowość rozpłodową loch Objawy i czas trwania rui u loch, Charakterystyka nasienia knura, Termin unasieniania Zasady postępowania ze zwierzętami podczas wykonywania zabiegu unasieniania, Metody unasieniania loch i charakterystyka sprzętu do unasieniania Ćwiczenia terenowe w Stacji Eksploatacji Knurów - organizacja i zasady funkcjonowania Stacji . Praktyczne unasienianie loch w Fermie trzody chlewnej |
||
Literatura: |
1. Hodowla i użytkowanie świń, red. B. Grudniewska, Wyd. ART. Olsztyn 1998, 2. English P., Smith W., MacLean A: Zwiększanie produkcyjności loch. PWRiL, 1988. 3. Kondracki S. Chów świń. PWRiL Warszawa 1998. 4. Głód W., Kaczmarczyk J. Rozród i unasiennianie trzody chlewnej,PWRiL,1983 |
||
Efekty uczenia się: |
Opisuje i definiuje zagadnienia dotyczące rozrodu świń i zależności wpływające na efektywność procesów produkcji i reprodukcji w stadzie świń Określa zależności i czynniki wpływające na użytkowość rozpłodową loch i knurów Zna metody unasieniania loch i charakteryzuje sprzęt do unasieniania Potrafi ocenić przydatność nasienia knura do inseminacji Potrafi rozpoznać objawy rujowe i określić właściwy termin unasieniania Potrafi wykonać zabieg inseminacji lochy Jest świadom konieczności ciągłego samokształcenia, doskonalenia swoich kwalifikacji i śledzenia nowości w aspekcie szybkiego rozwoju i ciągłych zmian w zakresie technicznego wyposażenia budynków inwentarskich jak i ich konieczności dostosowywania do rosnących wymagań coraz doskonalszych genetycznie zwierząt Ma świadomość wpływu warunków utrzymania zwierząt na jakość uzyskiwanych produktów a tym samym ryzyka decyzji podejmowanych w zakresie wszelkich aspektów związanych z zarządzaniem produkcją fermową Potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy, wykazując się kreatywnością w pracy zespołowej, mając świadomość ryzyka wykonywanej działalności związanej z chowem i hodowla świń, przy uwzględnieniu zasad bezpieczeństwa własnego i innych osób oraz wartości materialnej powierzonego mienia. |
||
Metody i kryteria oceniania: |
Egzamin – ustny. Aby uzyskać pozytywna ocenę student musi poprawnie odpowiedzieć przynajmniej na 75% pytań; warunkiem przystąpienia do egzaminu jest zaliczenie zajęć praktycznych z unasieniania loch. |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2017/2018" (zakończony)
Okres: | 2018-02-26 - 2018-09-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin ![]() |
|
Koordynatorzy: | Ryszard Tuz | |
Prowadzący grup: | (brak danych) | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2018/2019" (zakończony)
Okres: | 2018-10-01 - 2019-02-24 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin ![]() |
|
Koordynatorzy: | Ryszard Tuz | |
Prowadzący grup: | Michał Marszałek, Ryszard Tuz | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2018/2019" (zakończony)
Okres: | 2019-02-25 - 2019-09-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin ![]() |
|
Koordynatorzy: | Ryszard Tuz | |
Prowadzący grup: | (brak danych) | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2019/2020" (zakończony)
Okres: | 2019-10-01 - 2020-02-23 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin ![]() |
|
Koordynatorzy: | Ryszard Tuz | |
Prowadzący grup: | (brak danych) | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2019/2020" (zakończony)
Okres: | 2020-02-24 - 2020-09-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin ![]() |
|
Koordynatorzy: | Ryszard Tuz | |
Prowadzący grup: | (brak danych) | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2020/2021" (zakończony)
Okres: | 2020-10-01 - 2021-02-24 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin ![]() |
|
Koordynatorzy: | Ryszard Tuz | |
Prowadzący grup: | Tomasz Schwarz, Ryszard Tuz | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.