Środowiskowe uwarunkowania użytkowania roślinożernych parzystokopytnych
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | H.ZHB.SRO9.SM.HBIOY |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Środowiskowe uwarunkowania użytkowania roślinożernych parzystokopytnych |
Jednostka: | Katedra Genetyki, Hodowli i Etologii Zwierząt |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Celem kursu jest przedstawienie przykładów różnych form użytkowania zwierząt roślinożernych z rzędu parzystokopytnych w zróżnicowanych warunkach klimatyczno-środowiskowych na świecie. Omówione zostaną zdolności adaptacyjne zwierząt do specyficznych warunków środowiska (m.in. terenów suchych, wilgotnych, górskich), korzystny i niekorzystny wpływ użytkowania zwierząt roślinożernych z rzędu parzystokopytnych na środowisko naturalne oraz wzajemne relacje: człowiek-zwierzę-środowisko. Tematyka wykładów obejmie użytkowanie gospodarskie, fermowe, łowieckie i inne niestandardowe formy. |
Pełny opis: |
Wykłady 1. Historia i uzasadnienie różnych sposobów użytkowania roślinożerców przez człowieka 2. Intensywne, zrównoważone i ekstensywne użytkowanie roślinożerców gospodarskich na świecie 3. Geograficzne i klimatyczne zróżnicowanie systemów pastwiskowych. Sylwopastoralizm. 4. Biologiczne uwarunkowania występowania roślinożerców w różnych warunkach siedliskowych 5. Cechy roślinożerców umożliwiające różne sposoby użytkowania – zmiany adaptacyjne 6. Bydło w rożnych warunkach środowiskowych na świecie 7. Bawoły w strefie tropikalnej i subtropikalnej 8. Małe przeżuwacze (owce, kozy) i wielbłądy w strefie suchej 9. Roślinożercy na terenach górskich (jaki, lamy, alpaki) 10. Przeżuwacze w strefie tundry (renifery, karibu) 11. Użytkowanie łowieckie roślinożerców w różnych warunkach środowiskowych na świecie 12. Niestandardowe formy użytkowania roślinożerców w różnych regionach na świecie |
Literatura: |
1. Jasiorowski H. Światowe systemy użytkowania bydła - czyli za krowim ogonem po całym świecie. Wielkopolskie Wyd. Rolnicze, Poznań, 2011. 2. Komosińska H., Podsiadło E. 2002. Ssaki kopytne – przewodnik. PWN Warszawa 3. Miejsce wypasu i gospodarki owczarskiej w koncepcji rozwoju zrównoważonego (pr. zbior.). Monografia. Kraków, AR w Krakowie, Inst. Bot. PAN w Krakowie, 2004. 4. Nowicki B., Jasek S., Maciejowski J., Nowakowski P., Pawlina E. Atlas ras zwierząt gospodarskich, PWN Warszawa, 1995. 5. Wypas wspólnotowy a zdrowie zwierząt (pr. zbior.). Monografia. Kraków, AR w Krakowie, Inst. Bot. PAN w Krakowie, 2006. 6. Wykłady, czasopisma branżowe i najnowsze oryginalne artykuły naukowe |
Efekty uczenia się: |
Wiedza Opisuje przystosowanie roślinożerców z rzędu parzystokopytnych użytkowanych przez człowieka do różnych warunków klimatyczno-środowiskowych Podaje przykłady użytkowania roślinożerców z rzędu parzystokopytnych w różnych warunkach klimatyczno-środowiskowych na świecie Opisuje konsekwencje użytkowania zwierząt roślinożernych z rzędu parzystokopytnych na środowisko. Kompetencje społeczne Jest świadom znaczenia użytkowania roślinożerców z rzędu parzystokopytnych dla gospodarki człowieka i środowiska naturalnego Rozumie potrzebę zrównoważonego gospodarowania zasobami środowiska naturalnego |
Metody i kryteria oceniania: |
Wykłady: Egzamin - test jednokrotnego wyboru, pytania otwarte Na ocenę 2 <55% Na ocenę 3 55-60% Na ocenę 3,5 61-70% Na ocenę 4 71-80% Na ocenę 4,5 81-90% Na ocenę 5 >90% |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.