Chów i hodowla bydła mięsnego
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | H.ZHB.CHOW9.SM.HZOUY |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Chów i hodowla bydła mięsnego |
Jednostka: | Katedra Genetyki, Hodowli i Etologii Zwierząt |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Zakres przedmiotu obejmuje aktualne zagadnienia dotyczące chowu i hodowli bydła mięsnego. Studenci zostaną zapoznani z organizacją i technologiami stosowanymi w produkcji żywca wołowego, systemami utrzymania i żywienia oraz standardami związanymi z ich dobrostanem. Omówione zostaną czynniki wpływające na efektywność produkcyjną i ekonomiczną hodowli bydła mięsnego oraz jakość wołowiny i metody jej modyfikacji. |
Pełny opis: |
Wykłady: Rynek wołowiny w Polsce i na świecie Program rozwoju hodowli bydła mięsnego i intensyfikacji produkcji żywca wołowego w Polsce Mięsne rasy bydła i ich przydatność do krzyżowania towarowego Wybór technologii produkcji żywca wołowego Wybrane aspekty żywienia bydła mięsnego w zależności od technologii produkcji Rozród bydła mięsnego Dobrostan bydła mięsnego Czynniki wpływające na efektywność produkcyjną i ekonomiczną hodowli bydła mięsnego Czynniki warunkujące jakość wołowiny Przemysłowe metody oceny jakości tusz i mięsa wołowego Rozbiór tuszy wołowej oraz przydatność poszczególnych wyrębów do produkcji wołowiny kulinarnej Metody modyfikacji wołowiny Zajęcia studyjne w wybranych fermach bydła mięsnego |
Literatura: |
podstawowa 1.Litwińczuk Zygmunt, Szulc. Tadeusz Hodowla i użytkowanie bydła, Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne 2005. 2.Szulc Tadeusz, Filistowicz Andrzej i in. Chów i hodowla zwierząt, Wydawnictwo AR we Wrocławiu 2005. 3.Węglarz Andrzej. Podstawy hodowli i rasy bydła mięsnego. Chów bydła mięsnego szansą na zagospodarowanie naturalnych użytków zielonych i alternatywą dla rolników nieposiadających kwot mlecznych. Świętokrzyska Izba Rolnicza Modliszewice, 2007, 3-40. uzupełniająca 1.Jasiorowski Henryk, Przysucha Tomasz. Poradnik producenta żywca wołowego. FAPA Warszawa, 2005. 2.Węglarz Andrzej, Joanna Makulska. Szkolenia małopolskich rolników w zakresie nowoczesnego chowu bydła mięsnego oraz trzody chlewnej, bydła mlecznego i owiec. Bydło mięsne, Akademia Rolnicza w Krakowie, Małopolska izba Rolnicza. Małopolska Federacja Hodowców Bydła. Kraków, 2007. 3.Aktualne publikacje zawarte w czasopismach naukowych i popularno-naukowych z zakresu hodowli bydła mięsnego i produkcji wołowiny. |
Efekty uczenia się: |
WIEDZA-absolwent: -opisuje i rozpoznaje rasy bydła mięsnego, wybiera metody ich chowu i hodowli oraz technologie służące poprawie efektywności produkcji żywca wołowego. -wymienia czynniki wpływające na jakość wołowiny oraz zna metody modyfikacji mięsa wołowego -zna zasady obowiązujące w procesie zarządzania stadem bydła mięsnego oraz prowadzenia pracy hodowlanej KOMPETENCJE SPOŁECZNE − absolwent jest gotów do: -prezentowania aktywnej postawy w zakresie samokształcenia oraz upowszechniania i wdrażania do praktyki wiedzy i umiejętności dotyczących chowu i hodowli bydła mięsnego -oceny ryzyka i skutków wykonywanej działalności związanej z użytkowaniem bydła mięsnego i produkcją wołowiny |
Metody i kryteria oceniania: |
Zaliczenie w formie pisemnej; na ocenę pozytywną należy udzielić co najmniej 60 % prawidłowych odpowiedzi na zadane pytania; udział oceny z zaliczenia wykładów w ocenie końcowej wynosi 100 %. |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.