Podstawy higieny
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | H.ZDZ.PODH9.SL.HBIOZ |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Podstawy higieny |
Jednostka: | Katedra Zoologii i Dobrostanu Zwierząt |
Grupy: |
Biologia stosowana I stopnia elektywy |
Punkty ECTS i inne: |
3.00
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Celem przedmiotu jest zaznajomienie studentów z wpływem środowiska naturalnego (lub sztucznego) na zdrowie ludzi i zwierząt. W trakcie zajęć uczestnicy zapoznają się z metodami pomiarów oraz sposobami eliminacji niekorzystnych czynników środowiska, przy jednoczesnym wprowadzaniu elementów sprzyjających ochronie zdrowia zapewniających jednostce i społeczeństwu komfort rozwoju psychicznego i fizycznego. Przedmiot obejmuje zaganiania dotyczące wpływu na zdrowie ludzi i zwierząt hałasu, wilgotności powietrza, zapylenia, światła, szkodliwych domieszek gazowych, pól geo i elektromagnetycznych. Ponadto studenci zostaną zapoznani z zasadami udzielania pierwszej pomocy, oraz sposobami postępowania ze szkodnikami w budynkach mieszkalnych i inwentarskich. |
Pełny opis: |
1. Termometria z podstawami termoregulacji. 2. Dekalorymetria i anemometria. 3. Psychrometria i higrometria. 4. Oświetlenie pomieszczeń i pomiary jasności. 5. Zapylenia powietrza. Hałas. 6. Pola geo i elektromagnetyczne - pomiary. 7. Oznaczanie stężenia szkodliwych domieszek gazowych powietrza – pomiary. 8. Ozon – pomiary stężenia w powietrzu. 9. Zasady udzielania pierwszej pomocy. 10. Metody i środki stosowane w dezynfekcji, dezynsekcji i deratyzacji (DDD). 11. Higiena psychiczna, organizacja czasu pracy |
Literatura: |
1. Metodyka badań z higieny zwierząt i prewencji weterynaryjnej. Kośla T.Wyd. SGGW. warszawa 2.Agrometeorologia i klimatologia. Rojek Marian, Żyromski Andrzej. Wydawnictwo Uniw. Przyrodniczy we Wrocławiu 3. Higiena. Karczewski J. K. (red.). wydawca: PZWL. 4. Podstawy higieny. J. T. Marcinkowski (red.). Wydawnictwo VOLUMED Wrocław. 5. Ćwiczenia z higieny zwierząt. Tadeusz Kośla. Wydawnictwo SGGW Warszawa. 6. Higiena utrzymania zwierząt amatorskich. Tadeusz Kośla. Wydawnictwo SGGW Warszawa |
Efekty uczenia się: |
Wiedza 1. Opisuje i definiuje podstawowe zjawiska, procesy fizyczne i biofizyczne zachodzące w przyrodzie 2. Ma ogólną wiedzę na temat znaczenia środowiska przyrodniczego oraz technik, technologii i materiałów wykorzystywanych w kształtowaniu potencjału przyrody i jakości życia człowieka 3. Potrafi zdefiniować podstawowe kryteria i uwarunkowania hodowli, dobrostanu oraz higieny zwierząt, a także profilaktyki weterynaryjnej Umiejętności 1. Analizuje i interpretuje zjawiska i procesy fizyczne zachodzące w przyrodzie 2. Analizuje zjawiska wpływające na zdrowie zwierząt i ludzi oraz stan środowiska naturalnego i hodowlanego; 3.Dobiera odpowiednie techniki, technologie i materiały do rozwiązywania problemów w zakresie zdrowia zwierząt oraz stanu środowiska naturalnego Kompetencje społeczne 1. Zna zakres posiadanej przez siebie wiedzy i umiejętności, rozumie potrzebę uczenia się, ciągłego dokształcania przez całe życie i podnoszenia kompetencji zawodowych 2. Rozumie i docenia znaczenie uczciwości w działaniach własnych i innych osób; postępuje etycznie 3. Wykazuje wrażliwość na prawa zwierząt i ochronę środowiska przyrodniczeg |
Metody i kryteria oceniania: |
Zaliczenie przedmiotu: Test 1. Ocena niedostateczna (2,0): wystawiana jest wtedy, jeśli w zakresie co najmniej jednej z trzech składowych (W, U lub K) efektów kształcenia student uzyska mniej niż 55% obowiązujących efektów dla danej składowej. 2. Ocena dostateczna (3,0): wystawiana jest wtedy, jeśli w zakresie każdej z trzech składowych (W, U lub K) efektów kształcenia student uzyska przynajmniej 55% obowiązujących efektów dla danej składowej. 3. Ocena ponad dostateczna (3,5): wystawiana jest na podstawie średniej arytmetycznej z trzech składowych (W, U lub K) efektów kształcenia. 4. Podobny sposób obliczania ocen jak przedstawiony w pkt. 3 przyjęto dla ocen dobrej (4,0), ponad dobrej (4,5) i bardzo dobrej (5,0). |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2020/2021" (zakończony)
Okres: | 2020-10-01 - 2021-02-24 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Krzysztof Pawlak, Barbara Tombarkiewicz | |
Prowadzący grup: | (brak danych) | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2020/2021" (zakończony)
Okres: | 2021-02-25 - 2021-09-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Krzysztof Pawlak, Barbara Tombarkiewicz | |
Prowadzący grup: | (brak danych) | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2021/2022" (zakończony)
Okres: | 2021-10-01 - 2022-02-27 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Krzysztof Pawlak, Barbara Tombarkiewicz | |
Prowadzący grup: | (brak danych) | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.