Mikroczynniki środowiska hodowlanego
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | H.ZDZ.MSH9.SM.HZOBZ |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Mikroczynniki środowiska hodowlanego |
Jednostka: | Katedra Zoologii i Dobrostanu Zwierząt |
Grupy: |
Bioinżynieria zwierząt II stopnia elektywy |
Punkty ECTS i inne: |
2.00
|
Język prowadzenia: | (brak danych) |
Skrócony opis: |
W ramach przedmiotu studenci zostaną zapoznani z metodami pomiarowymi oraz oddziaływaniem na organizmy zwierzęce naturalnych i antropogennych czynników środowiskowych z zakresu mikroczynników fizycznych, biotycznych i chemicznych, mających istotny wpływ na kształtowanie środowiska naturalnego oraz stan zdrowotny ludzi i zwierząt. |
Pełny opis: |
Wykłady; 1.Geo- i elektromagnetyczne środowisko Ziemi. Wpływ naturalnych i sztucznych zaburzeń pola geomagnetycznego na organizmy zwierząt. 2. Wpływ promieniowania jonizującego o charakterze korpuskularnym i falowym na organizmy żywe. Promieniotwórczość naturalna i sztuczna. 3.Jonizacja powietrza 4. Wpływ promieniowania elektromagnetycznego z zakresu fal akustycznych na organizmy żywe. Wpływy baryczne na zwierzęta 5. Biotyczne i chemiczne mikroczynniki środowiska hodowlanego oraz ich wpływ na zwierzęta i środowisko zewnętrzne Ćwiczenia; 1.Geomagnetometria i pomiary natężenia pola elektromagnetycznego 2.Pomiary natężenia hałasu 3.Radonometria - pomiary promieniotwórczości powietrza 4.Ozon. Pomiary stężenia ozonu i ozonometryczna metoda określanie zasięgu zanieczyszczeń chemicznych powietrza wokół gospodarstw hodowlanych 5.Wykorzystanie metody balistokardiograficznej w ocenie wpływu pól elektromagnetycznych na organizmy zwierząt |
Literatura: |
Kołacz R. , Dobrzański Z.: Higiena i Dobrostan Zwierząt Gospodarskich Jóźwiak Z., Bartosz G.: Biofizyka Kośmider J., Mazur- Chrzanowska B., Wyszyński B.: Odory Engel Z.: Ochrona środowiska przed drganiami i hałasem Wadas R. Biomagnetyzm. Tymczyna L., Bartecki P.:Bioaerozole i endotoksyny bakteryjne jako czynnik zagrożeń w rolnictwie Aktualne publikacje zawarte w czasopismach naukowych i popularno-naukowych z zakresu |
Efekty uczenia się: |
Student potrafi wymienić i scharakteryzować mikroczynniki środowiska o charakterze fizycznym. Posiada wiedzę na temat wpływu mikrofizykalnych czynników środowiskowych na organizmy zwierzęce. Definiuje mikroczynniki środowiska hodowlanego o charakterze biotycznym orazchemicznym, a także posiada wiedzę o ich wpływie na organizmy zwierząt i środowisko zewnętrzne. |
Metody i kryteria oceniania: |
Poziom wiedzy, umiejętności i kompetencji społecznych na uzyskanie oceny: < 55% niedostateczny 55-65% dostateczny >65 -70% ponad dostateczny >70-80% dobry >80-90% ponad dobry >90 % bardzo dobry Forma zaliczania : pisemna |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2020/2021" (zakończony)
Okres: | 2020-10-01 - 2021-02-24 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 10 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Barbara Tombarkiewicz | |
Prowadzący grup: | (brak danych) | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2020/2021" (zakończony)
Okres: | 2021-02-25 - 2021-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 10 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Barbara Tombarkiewicz | |
Prowadzący grup: | (brak danych) | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.