Dobrostan zwierząt gospodarskich i laboratoryjnych
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | H.ZDZ.DZGL9.SI.HZOHZ |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Dobrostan zwierząt gospodarskich i laboratoryjnych |
Jednostka: | Katedra Zoologii i Dobrostanu Zwierząt |
Grupy: |
Zootechnika stacjonarne elektywy I stopień |
Punkty ECTS i inne: |
3.00
|
Język prowadzenia: | (brak danych) |
Skrócony opis: |
Treści kształcenia: W ramach przedmiotu studenci zapoznają się z problematyką chowu i hodowli zwierząt gospodarskich i laboratoryjnych w warunkach dobrostanu, w aspekcie obowiązujących przepisów unijnych. Studenci zostaną zapoznani z kryteriami oceny dobrostanu zwierząt oraz z dobrostanem zwierząt w transporcie i uboju zwierząt. Efekty kształcenia: Studenci poznają szczegółowe wymagania odnośnie utrzymania poszczególnych gatunków zwierząt hodowlanych w różnych systemach utrzymania, oraz zapoznają się ze wskaźnikami oceny dobrostanu zwierząt. |
Pełny opis: |
Relacje człowiek – zwierzę; rys historyczny, pierwsze ustawy . Ustawa o Ochronie Zwierząt, Konwencje o Ochronie Zwierząt Zwierzęta laboratoryjne i doświadczalne (definicje, gatunki zwierząt wykorzystywane w badaniach i doświadczeniach, etyczne aspekty eksperymentów wykonywanych na zwierzętach) Dobrostan; definicje, dyrektywy UE dotyczące ochrony zwierząt, wskaźniki dobrostanu Kryteria oceny dobrostanu (fizjologiczne, zdrowotne, produkcyjne, behawioralne, zoohigieniczne) Dobrostan a transport zwierząt Wymogi dotyczące uboju w aspekcie dobrostanu zwierząt. Wymogi dobrostanu w chowie drobiu Wymogi dobrostanu w chowie bydła Wymogi dobrostanu w chowie świń Wymogi dobrostanu w chowie innych gatunków zwierząt gospodarski Wymogi dobrostanu w hodowli ryb Warunki środowiskowe w zwierzętarniach Ocena dobrostanu zwierząt gospodarskich (zajęcia terenowe) |
Literatura: |
Kołacz R , Dobrzański Z.: Higiena i Dobrostan Zwierząt Gospodarskich Krzanowska H.: Zwierzęta laboratoryjne . Hodowla i użytkowanie. Polskie, Unijne i Międzynarodowe Akty prawne (dyrektywy, ustawy, rozporządzenia). Prace naukowe, artykuły, doniesienia konferencyjne dotyczące tematyki dobrostanu zwierząt. |
Efekty uczenia się: |
Student potrafi scharakteryzować gatunki zwierząt gospodarskich i laboratoryjnych pod względem ich naturalnego behawioru i przystosowania do środowiska, oraz posiada wiedzę na temat wpływu niekorzystnych warunków środowiskowych na zachowanie się oraz efekty zdrowotne, produkcyjne i reprodukcyjne zwierząt gospodarskich i laboratoryjnych definiuje pojęcia związane z dobrostanem i kryteriami jego oceny, zna zasady związane z humanistycznym i etycznym podejściem do zwierząt zna zasady i obowiązujące przepisy prawne, dotyczące chowu i hodowli oraz transportu i uboju zwierząt gospodarskich i laboratoryjnych opisuje i charakteryzuje naturalne zachowania zwierząt gospodarskich i laboratoryjnych, ocenia wpływ warunków utrzymania na zdrowie, produkcję i zachowanie zwierząt ocenia dobrostan zwierząt w aspekcie różnych kryteriów i wskaźników służących do jego oceny prawidłowo interpretuje i stosuje prawo obowiązujące w UE i Polsce odnośnie utrzymania, transportu i uboju zwierząt ma świadomość znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za produkcję żywności wysokiej jakości, dobrostan zwierząt oraz kształtowanie i stan środowiska naturalnego ma świadomość ryzyka i potrafi ocenić skutki wykonywanej działalności związanej z użytkowaniem zwierząt i produkcją żywności |
Metody i kryteria oceniania: |
oziom wiedzy, umiejętności i kompetencji społecznych na uzyskanie oceny: < 55% niedostateczny 55-65% dostateczny >65 -70% ponad dostateczny >70-80% dobry >80-90% ponad dobry >90 % bardzo dobry Forma zaliczania : pisemna |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2021/2022" (zakończony)
Okres: | 2022-02-28 - 2022-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Barbara Tombarkiewicz | |
Prowadzący grup: | Barbara Tombarkiewicz | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.