Żywienie zwierząt laboratoryjnych
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | H.ZBZ.ZZL9.SI.HZOBZ |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Żywienie zwierząt laboratoryjnych |
Jednostka: | Katedra Żywienia, Biotechnologii Zwierząt i Rybactwa |
Grupy: |
Bioinżynieria zwierząt I stopnia elektywy |
Punkty ECTS i inne: |
2.00
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Studenci zostaną zapoznani z problematyką żywienia różnych gatunków zwierząt laboratoryjnych. Omówione zostaną zagadnienia dotyczące procesów trawienia i przemiany składników pokarmowych u zwierząt. Studenci zapoznają się także ze szczegółowym żywieniem różnych grup zwierząt laboratoryjnych w zależności od gatunku, modelu badawczego i stanu fizjologicznego. Ponadto zostanie poruszona specyfika żywienia oraz charakterystyka pasz stosowanych w żywieniu tych zwierząt, zasady bilansowania mieszanek dla zwierząt laboratoryjnych, wpływ diety i dodatków żywieniowych na stan zdrowia zwierząt i wyniki doświadczeń. |
Pełny opis: |
Wykłady Charakterystyka zwierząt laboratoryjnych Budowa i funkcjonowanie przewodu pokarmowego różnych gatunków zwierząt laboratoryjnych – specyfika trawienia Podstawowe badania żywieniowe wykonywane na zwierzętach laboratoryjnych metody badana strawnościowych, bilansowych, kalorymetria. Wymagania pokarmowe zwierząt laboratoryjnych Charakterystyka karm wykorzystywanych w żywieniu zwierząt laboratoryjnych. Praktyczne żywienie zwierząt laboratoryjnych (wszystkożerne, roślinożerne mięsożerne) Przepisy prawne związane z żywieniem zwierząt laboratoryjnych Ćwiczenia Bilansowanie mieszanek bytowych dla zwierząt laboratoryjnych Opracowanie receptury diety specjalnej dla zwierząt laboratoryjnych Praktyczne przygotowanie karm granulowanych dla zwierząt laboratoryjnych Praktyczne żywienie zwierząt laboratoryjnych – zwierzętarnia Projektowanie doświadczeń fizjologiczno- żywieniowych |
Literatura: |
1. Zduńczyk Z. Żywienie szczurów laboratoryjnych w Żywienie Zwierząt i Paszoznawstwo. Praca zbiorowa. Tom 2, 2015, PWN, Warszawa; 2. Hand et al. Small animal clinical nutrition. 2010, Ed. Mark Morris Institiut; 3. NRC, Nutrient requirement of laboratory animals 4. Brylińska J., Kwiatkowska J., Zwierzęta laboratoryjne - metody hodowli i doświadczeń, Universitas, Kraków, 1996 5. Ustawa o ochronie zwierząt wykorzystywanych do celów naukowych i edukacyjnych, Dz.U. 2015 poz. 266, Warszawa, 2015 6. Lasek O., Barteczko J. 2015. Żywienie psów. W „Żywienie zwierząt i paszoznawstwo. Tom 2. Podstawy szczegółowego żywienia zwierząt.” pod red. Jamroz D. Wyd. Nauk. PWN SA, Warszawa, 471-495. |
Efekty uczenia się: |
Wiedza Zna wartość pokarmową i odżywczą komponentów oraz karm stosowanych w żywieniu zwierząt laboratoryjnych Charakteryzuje wymagania pokarmowe zwierząt laboratoryjnych w poszczególnych stanach fizjologicznych Zna podstawowe badania żywieniowe wykonywane na zwierzętach laboratoryjnych Umiejętności Potrafi korzystać z norm żywieniowych i określać zapotrzebowanie zwierząt laboratoryjnych w gatunku, modelu badawczego, stanu fizjologicznego Wykorzystuje podstawowe programy komputerowe (Microsoft) do układania dawek pokarmowe i komponowania mieszanek paszowych dla zwierząt laboratoryjnych Potrafi analizować i porównywać składy komponentowe oraz wartość pokarmową produktów żywieniowych dla zwierząt laboratoryjnych Potrafi przygotować mieszankę dla zwierząt laboratoryjnych Kompetencje społeczne Potrafi pracować w zespole i jest odpowiedzialny za efekty pracy całej grupy Dba o prawidłowe żywienie zwierząt uwzględniając ich specyficzne wymagania Potrafi syntetycznie przedstawiać wyniki |
Metody i kryteria oceniania: |
Wykład: Na ocenę pozytywną należy przygotować i zaprezentować projekt doświadczenia fizjologiczno- żywieniowego. Zaliczenie wg standardowej skali ocen. Ocena z wykładu stanowi 60% oceny z przedmiotu Ćwiczenia: Praca w grupach. Na ocenę pozytywną należy przygotować dawkę bytową oraz doświadczalną dla zwierząt laboratoryjnych oraz wykonać raporty z ćwiczeń. |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2020/2021" (zakończony)
Okres: | 2021-02-25 - 2021-09-30 |
Przejdź do planu
PN WYK
CWL
WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Olga Lasek | |
Prowadzący grup: | Jadwiga Flaga, Olga Lasek | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2021/2022" (zakończony)
Okres: | 2022-02-28 - 2022-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Olga Lasek | |
Prowadzący grup: | (brak danych) | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2022/2023" (zakończony)
Okres: | 2023-02-27 - 2023-09-30 |
Przejdź do planu
PN WYK
WT ŚR CZ CWL
PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Olga Lasek | |
Prowadzący grup: | Klaudia Beleć, Jadwiga Flaga, Olga Lasek | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.