Szczegółowe żywienie trzody chlewnej
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | H.ZBZ.SZT9.SM.HZOUZ |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Szczegółowe żywienie trzody chlewnej |
Jednostka: | Katedra Żywienia, Biotechnologii Zwierząt i Rybactwa |
Grupy: |
Zootechnika II stopnia elektywy |
Punkty ECTS i inne: |
2.00
|
Język prowadzenia: | (brak danych) |
Skrócony opis: |
Tematyka przedmiotu obejmuje zagadnienia dotyczące przemian składników pokarmowych i energii u świń oraz ich wpływu na wykorzystanie paszy, wzrost, produkcyjność i wskaźniki reprodukcyjne. Omówione będą metody wartościowania pasz i ustalania potrzeb energetyczno-białkowych świń według różnych systemów oraz techniki zadawania pasz z uwzględnieniem nowoczesnych technologii ich produkcji i przygotowania. Oprócz bazy podstawowych surowców paszowych omówione zostaną też suplementy i dodatki paszowe poprawiające jakość odżywczą i mikrobiologiczną, strawność oraz przyswajalność gotowych mieszanek. Studenci zostaną zapoznani z zasadami układania dawek pokarmowych i receptur mieszanek paszowych dla różnych grup produkcyjnych świń, z uwzględnieniem jakości i wartości odżywczej uzyskiwanych produktów. |
Pełny opis: |
1. Systemy oceny wartości białkowej i energetycznej pasz dla świń. 2. Omówienie norm żywienia świń i tabel wartości pokarmowej pasz. 3. Zasady układania dawek i mieszanek paszowych dla świń. 4. Wykorzystanie programów komputerowych do bilansowania mieszanek paszowych. 5. Żywienie prosiąt, warchlaków i tuczników. 6. Żywienie loch, knurów i młodzieży hodowlanej. 7. Wpływ błędów żywieniowych na zdrowotność i produkcyjność świń. 8. Wpływ żywienia na jakość i wartość prozdrowotną mięsa i tłuszczu. 9. Pasze stosowane w żywieniu świń. 10. Specjalistyczne dodatki paszowe. 11. Substancje antyodżywcze w paszach. 12. Zasady przygotowania, uszlachetniania, przechowywania i skarmiania pasz. 13. Organizacja bazy paszowej w gospodarstwie. 14. Układanie dawek pokarmowych i przykładowych receptur mieszanek paszowych. 15. Projekt organizacji żywienia świń w wybranym gospodarstwie 16. Ćwiczenia terenowe 17. Praca zespołowa przy przygotowywaniu projektu oraz raportu z ćwiczeń terenowych. |
Literatura: |
1. Żywienie Zwierząt i Paszoznawstwo. Tom 1, 2, 3. Praca zbiorowa pod redakcją D. Jamroz, PWN, Warszawa, 2009. 2. Normy żywienia świń (wydania: IFiŻZ PAN, DLG, NRC). 3. Jaworski S. Świnie - poradnik tuczu. W-wa PWRiL 1995. 4. Grochowicz J. Technologia produkcji mieszanek paszowych. W-wa PWRiL, 1996 5. Hanczakowski P., Koreleski J., Wolski T. Składniki pokarmowe i antyodżywcze występujące w roślinach. Wyd. Izootech, Balice, 2001. 6. Czasopisma branżowe. 7. Micek P., Barteczko J., Kowalski Z.M. 2006. Chemical composition and energy value of barley grain of different cultivars for growing pigs. Annals of Animal Science, Suppl., 2/1, 197-200. 8. Barteczko J., Koczanowski J., Micek P. 2006. Digestibility of nutrients in sows during gestation and lactation. Annals of Animal Science, Suppl., 2/1, 113-117 9. Schwarz T., Kuleta W., Turek A.i in. 2015. Assessing the efficiency of using a modern hybrid rye cultivar for pig fattening, with emphasis on production costs and carcass quality. Animal Production Science http://dx.doi.org/10.1071/AN13386. |
Efekty uczenia się: |
1. Posiada wiedzę z zakresu aktualnie obowiązujących norm i szczegółowego żywienia poszczególnych grup wiekowych świń. 2. Potrafi zaproponować techniki przygotowania, uszlachetniania, przechowywania i skarmiania pasz dostosowane do warunków produkcyjnych gospodarstwa oraz zaplanować bazę paszową. 3. Potrafi samodzielnie ułożyć dawkę pokarmową oraz ustalić skład komponentowy mieszanek paszowych dla różnych grup żywieniowych świń. |
Metody i kryteria oceniania: |
Zaliczenie przedmiotu - ocena z wygłoszonego referatu oraz test wielokrotnego wyboru; na ocenę pozytywną wymagane co najmniej 55% prawidłowych odpowiedzi na zadane pytania. Udział oceny z zaliczenia wykładów w ocenie końcowej wynosi 60%.Zaliczenie ćwieczeń – na podstawie oceny z projektu oraz raportu z ćwiczeń terenowych. Udział oceny z zaliczenia ćwiczeń w ocenie końcowej wynosi 40%. |
Praktyki zawodowe: |
Wyjazd terenowy |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2020/2021" (zakończony)
Okres: | 2020-10-01 - 2021-02-24 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Piotr Micek, Tomasz Schwarz | |
Prowadzący grup: | (brak danych) | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.