Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Szczegółowe żywienie koni

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: H.ZBZ.SZK9.SM.HZOUZ
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Szczegółowe żywienie koni
Jednostka: Katedra Żywienia, Biotechnologii Zwierząt i Rybactwa
Grupy: Zootechnika II stopnia elektywy
Punkty ECTS i inne: 2.00 Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

Pastwiska dla koni. Związki antyżywieniowe w paszach dla koni. Rośliny szkodliwe i toksyczne. Znaczenie składników mineralnych i witamin. Zasady żywienia poszczególnych grup żywieniowych- klacze, ogiery, wałachy, młodzież, z uwzględnieniem stanu fizjologicznego i różnych sposobów użytkowania koni: ogólnoużytkowe, rekreacyjne, wyczynowe, kuce. Zasady normowania zapotrzebowania na składniki pokarmowe oraz komponowania dawek pokarmowych i mieszanek treściwych dla koni i kuców.

Pełny opis:

Charakterystyka pasz stosowanych w żywieniu koni. Znaczenie składników pokarmowych dla koni. Żywienie praktyczne (zasady określania zapotrzebowania na składniki pokarmowe oraz układania dawek pokarmowych dla koni, technika żywienia, zadawanie pasz, ocena żywienia). Żywienie szczegółowe - żywienie koni; niepracujących, starych, roboczych (pociągowych, wierzchowych, wyczynowych). Żywienie; klaczy, ogierów rozpłodowych, źrebiąt, roczniaków, dwulatków. Choroby i zaburzenia wynikające z błędów żywieniowych. dietetyka koni.

Literatura:

1. Meyer H., Coenen M Żywienie koni. PWRiL Warszawa, 2009.

2. Jamroz D., Potkański A. (Red.). Żywienie zwierząt i paszoznawstwo. Podstawy szczegółowego żywienia zwierząt. PWN Warszawa, 2015.

3. Brzóska F. i in. Zalecenia żywieniowe dla koni i tabele wartości pokarmowej pasz. Fundacja IZ-PIB, Kraków, 2015.

4. Cunha T.J. Horse feeding and nutrition. Second Edition. Academic Press. INC San diego, California, 1991.

5. Czasopisma poipularno-naukowe branżowe.

Efekty uczenia się:

Absolwent zna w pogłębionym stopniu zasady odnośnie trawienia, metabolizmu i wchłaniania składników pokarmowych oraz przemiany energii u koni; zna zasady żywienia oraz konsekwencje wynikające z nieprawidłowego żywienia koni, w zależności od ich wieku, stanu fizjologicznego i kierunku użytkowania.

Absolwent zna zasady bezpiecznej produkcji pasz oraz technologie przygotowania i uszlachetniania oraz metody konserwacji pasz stosowanych w żywieniu koni, w zależności od ich wieku, stanu fizjologicznego i kierunku użytkowania.

Absolwent potrafi prowadzić fachowe doradztwo z zakresu produkcji pasz i żywienia koni; potrafi zaproponować wybór technik analitycznych oraz systemów oceny jakości i wartości pokarmowej pasz stosowanych w żywieniu koni.

Absolwent potrafi żywić konie w zależności od ich stanu fizjologicznego i patologicznego; wykorzystywać techniki komputerowe do bilansowania dawek pokarmowych i mieszanek treściwych dla koni.

Absolwent potrafi przygotować i wygłaszać prezentację z zakresu żywienia koni ww zależności od ich wieku, stanu fizjologicznego i kierunku użytkowania.

Absolwent jest gotów do uczenia się i stałego dokształcania podczas wykonywania zawodu.

Absolwent jest gotów do świadomego ponoszenia odpowiedzialności za przekazywane treści zawodowe w ramach działalności doradczej oraz upowszechnieniowej.

Metody i kryteria oceniania:

Wykłady - zaliczenie pisemne na ocenę.

Ćwiczenia - zaliczenia z zakresu wyliczania zapotrzebowania na składniki pokarmowe oraz komponowania dawek pokarmowych dla koni.

Udział oceny z wykładów w ocenie końcowej wynosi 50%

Praktyki zawodowe:

Nie przewiduje się.

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2020/2021" (zakończony)

Okres: 2020-10-01 - 2021-02-24
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin więcej informacji
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Jadwiga Flaga
Prowadzący grup: (brak danych)
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Zaliczenie na ocenę

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2021/2022" (zakończony)

Okres: 2021-10-01 - 2022-02-27
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin więcej informacji
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Jadwiga Flaga, Olga Lasek
Prowadzący grup: Jadwiga Flaga, Agnieszka Waliczek
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Zaliczenie na ocenę

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2022/2023" (zakończony)

Okres: 2022-10-01 - 2023-02-26
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin więcej informacji
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Jadwiga Flaga, Olga Lasek
Prowadzący grup: Jadwiga Flaga, Agnieszka Waliczek
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Zaliczenie na ocenę

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2023/2024" (w trakcie)

Okres: 2024-02-26 - 2024-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin więcej informacji
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Jadwiga Flaga, Olga Lasek
Prowadzący grup: Jadwiga Flaga, Agnieszka Waliczek
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Zaliczenie na ocenę
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0-1 (2024-04-02)