Metody badań żywieniowych
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | H.ZBZ.MBZ9.SM.HZOBZ |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Metody badań żywieniowych |
Jednostka: | Katedra Żywienia, Biotechnologii Zwierząt i Rybactwa |
Grupy: |
Bioinżynieria zwierząt II stopnia elektywy |
Punkty ECTS i inne: |
2.00
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Tematyka przedmiotu obejmuje najważniejsze metody stosowane w badaniach na zwierzętach przeżuwających i monogastrycznych. W szczególności dotyczy to metod in sacco i in vivo, w tym z wykorzystaniem zwierząt operacyjnie przetokowanych. Omawiane są metody in vitro oznaczania strawności składników pokarmowych pasz oraz metody badań bilansowych i przewidywania wielkości produkcji. W trakcie zajęć poruszane są również zagadnienia dotyczące metod oznaczania wartości biologicznej białka, ustalania zapotrzebowania zwierząt na składniki pokarmowe i energię oraz modelowych układów doświadczenia. |
Pełny opis: |
1. Metody oznaczania pobrania paszy, współczynników strawności oraz efektywności syntezy białka mikroorganizmów w żwaczu. 2. Metody badań bilansowych. 3. Ustalanie zapotrzebowania zwierząt na składniki pokarmowe i energię. 4. Wartość biologiczna białka 5. Profil metaboliczny i jego wykorzystanie w badaniach żywieniowych 6. Modelowe układy doświadczeń żywieniowych i analiza statystyczna. 7. Wyliczanie współczynników strawności składników pokarmowych, efektywnego rozkładu białka w żwaczu oraz strawności jelitowej białka by-pass. 8. Klatki strawnościowe – przykłady zastosowań. 9. Urządzenia do oznaczania strawności in vitro. 10. Wyliczanie bilansu N, C i energii. 11. Wyliczanie zapotrzebowania zwierząt na składniki pokarmowe i |
Literatura: |
1. Żywienie zwierząt i paszoznawstwo. Tom 1, 2 i 3. Praca zbiorowa pod red. D. Jamroz. PWN 2009. 2. Specjalistyczne czasopisma naukowe 3. Materiały opracowane przez koordynatora przedmiotu |
Efekty uczenia się: |
1. Posiada zaawansowaną wiedzę z zakresu technik i metod analitycznych oraz badań strawnościowych i bilansowych stosowanych w badaniach na zwierzętach. 2. Potrafi samodzielnie zaplanować i przeprowadzić badanie żywieniowe. |
Metody i kryteria oceniania: |
Sprawdzian wiedzy. Test jednokrotnego wyboru bez dostępu do podręczników. Procentowa skala oceny efektów kształcenia: - na ocenę 2,0 <60% - na ocenę 3,0 60-65% - na ocenę 3,5 66-75% - na ocenę 4,0 76-85% - na ocenę 4,5 86-95% - na ocenę 5,0 >95% |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2020/2021" (zakończony)
Okres: | 2020-10-01 - 2021-02-24 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Paweł Górka, Piotr Micek | |
Prowadzący grup: | (brak danych) | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2020/2021" (zakończony)
Okres: | 2021-02-25 - 2021-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Paweł Górka, Piotr Micek | |
Prowadzący grup: | (brak danych) | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.