Modele badawcze i układy doświadczalne w badaniach żywieniowych
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | H.ZBZ.MBUD9.SM.HZOBZ |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Modele badawcze i układy doświadczalne w badaniach żywieniowych |
Jednostka: | Katedra Żywienia, Biotechnologii Zwierząt i Rybactwa |
Grupy: |
Bioinżynieria zwierząt II stopnia elektywy |
Punkty ECTS i inne: |
2.00
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Tematyka przedmiotu obejmuje omówienie najważniejszych metod badawczych stosowanych w badaniach żywieniowych, takich jak metody strawnościowe, metody bilansowe, metody wyceny wartości biologicznej białka. Ponadto omówione zostaną najważniejsze układy doświadczalne oraz metody ich analizy uzyskanych w toku doświadczeń danych. |
Pełny opis: |
Wykłady: 1. Metody oznaczania pobrania paszy, współczynników strawności oraz efektywności syntezy białka mikroorganizmów w żwaczu. 2. Metody badań bilansowych 3. Ustalanie zapotrzebowania zwierząt na składniki pokarmowe i energię. 4. Wartość biologiczna białka. 5. Wpływ składników pokarmowych na ekspresję genów. 6. Modelowe układy doświadczeń żywieniowych i analiza statystyczna. Ćwiczenia: 1. Wyliczanie współczynników strawności składników pokarmowych, efektywnego rozkładu białka w żwaczu oraz strawności jelitowej białka by-pass. 2. Urządzenia do oznaczania strawności in vitro. 3. Wyliczanie relatywnej ekspresji genów. 4. Wyliczanie bilansu N, C i energii. 5. Wyliczanie zapotrzebowania zwierząt na składniki pokarmowe i energii. 6. Aspekt etycznych badań – działalność Lokalnej Komisji Etycznej ds. Doświadczeń na Zwierzętach. |
Literatura: |
Żywienie Zwierząt i Paszoznawstwo. Praca zbiorowa pod red. D. Jamroz. Tom 1, 2, 3, 2001, PWN, Warszawa; Wydawnictwa „Biotechnology in the feed industry”(Alltech, USA) Experimental design and analysis in animal sciences. CABI Publishing, 1999, Ed.: T.R. Morris. Nutritional Genomics, Wiley-Vch Verlag GmbH & Co. KGaA, 2006. Ed.: R. Brigelius-Flohe, H.G. Joost. |
Efekty uczenia się: |
Wiedza: 1. Opisuje podstawowe rasy i typy użytkowe zwierząt gospodarskich, metody ich chowu i hodowli oraz technologie produkcji zwierzęcej; zna narzędzia i metody badawcze stosowane w badaniach żywieniowych. Umiejętności: 1. Korzysta z podstawowego oprogramowania komputerowego, w tym edytorów tekstu, arkuszy kalkulacyjnych, programów do przygotowania prezentacji multimedialnych oraz programów statystycznych i graficznych służących do analizy danych i ich prezentacji. Kompetencje: 1. W sposób zorganizowany podchodzi do rozwiązywania problemów dotyczących szeroko pojętych prac projektowych, jak również własnych działań. 2. Ma świadomość ryzyka i potrafi ocenić skutki wykonywanej działalności w zakresie bioinżynierii zwierząt oraz szeroko rozumianego rolnictwa. |
Metody i kryteria oceniania: |
Wykłady: Egzamin – test wielokrotnego wyboru; na ocenę pozytywną wymagane co najmniej 55% prawidłowych odpowiedzi na zadane pytania; udział oceny z zaliczenia wykładów w ocenie końcowej wynosi 60%. Ćwiczenia: Test wielokrotnego wyboru – na ocenę pozytywną należy prawidłowo odpowiedzieć na 55% pytań; udział oceny z zaliczenia ćwiczeń projektowych w ocenie końcowej wynosi 40%. |
Praktyki zawodowe: |
Nie dotyczy. |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2020/2021" (zakończony)
Okres: | 2020-10-01 - 2021-02-24 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Paweł Górka | |
Prowadzący grup: | (brak danych) | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2020/2021" (zakończony)
Okres: | 2021-02-25 - 2021-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT WYK
CWL
ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Paweł Górka | |
Prowadzący grup: | Paweł Górka | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.