Dodatki paszowe
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | H.ZBZ.DODP9.SM.HZOUZ |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Dodatki paszowe |
Jednostka: | Katedra Żywienia, Biotechnologii Zwierząt i Rybactwa |
Grupy: |
Zootechnika II stopnia elektywy |
Punkty ECTS i inne: |
1.00
|
Język prowadzenia: | (brak danych) |
Skrócony opis: |
Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z dodatkami paszowymi stosowanymi w produkcji zwierzęcej – sposobem ich wytwarzania, podziałem, uregulowaniami prawnymi obowiązującymi przy skarmianiu oraz zasadami stosowania dla różnych gatunków zwierząt. W trakcie zajęć zostaną omówione na przykładach korzyści i zagrożenia oraz spodziewane efekty ekonomiczne wynikające ze stosowania różnych dodatków paszowych. Studenci będą mieć możliwość także praktycznej oceny jakościowej wybranych produktów i przydatności narzędzi stosowanych do ich aplikacji. |
Pełny opis: |
1. Definicja, podział i uregulowania prawne dotyczące wykorzystania dodatków paszowych w żywieniu zwierząt. 2. Zasady skarmiania i aspekt fizjologiczny stosowania dodatków paszowych. 2 Dodatki mineralno-witaminowe 3. Niedobory energii - alternatywne sposoby zmniejszania deficytu. 4. Tanie i efektywne źródła białka. 5. Dodatki stabilizujące i wydłużające przydatność pasz do skarmiania. 6. Dodatki zmniejszające szkodliwość czynników antyodżywczych w paszach. 7. Podział i charakterystyka dodatków kiszonkarskich 8. Kształtowanie środowiska przewodu pokarmowego zwierząt 9. Dodatki zwiększające strawność i wykorzystanie paszy. 10. Zioła i ekstrakty ziołowe. 11. Formułowanie i kontrola jakości biopreparatów. 12. Opłacalność skarmiania dodatków paszowych a aspekt etyczny w produkcji zwierzęcej. |
Literatura: |
1. Ustawa o paszach oraz rozporządzenia MRiRW i Parlamentu Europejskiego. 2. Grela E. Lipiec A., Pisarski R. Dodatki paszowe. [W:]. Żywienie zwierząt i paszoznawstwo. Praca zbiorowa pod redakcją D. Jamroz. Wyd. Naukowe PWN, 2001. 3. Skomiał J. Dodatki paszowe. [W:] Pasze. Praca zbiorowa pod red. J. Chachułowej. Wyd. SGGW, 1997. 4. Simon P., Mounsey. Handbook of Feed Additives 2006. Simon Mounsey Ltd, Chesterfield, United Kingdom, 2006. 5. Specjalistyczne wydawnictwa naukowe i popularno-naukowe. 6. Katalogi produktów firm paszowych. 7. 1. Brzozowska A. M., Micek P., Kuczynska B., Lukaszewicz M., Oprzadek J., 2017. The use of energy-protein supplement increases performance of high-yielding dairy cows and improves health-promoting properties of milk. Animal Production Science. DOI: 10.1071/AN16161. 8. 2. Kowalski Z.M., Górka P., Schlagheck A., Jagusiak W., Micek P., Strzetelski J. 2009. Performance of Holstein calves fed milk-replacers and starter mixture supplemented with probiotic feed additive. Journal of Animal and Feed Sciences, 18, 399-411. |
Efekty uczenia się: |
Absolwent zna i rozumie: W pogłębionym stopniu zagadnienia z zakresu trawienia, metabolizmu i wchłaniania składników pokarmowych oraz przemian energii u zwierząt oraz zasady żywienia i konsekwencje wynikające z nieprawidłowego żywienia zwierząt. Zasady bezpiecznej produkcji pasz oraz produktów zwierzęcych; zagadnienia z zakresu nowoczesnych technologii, przygotowania, uszlachetniania oraz metod konserwacji pasz dla zwierząt; posiada wiedzę na temat uzyskiwania prozdrowotnej jakości produktów zwierzęcych |
Metody i kryteria oceniania: |
Zaliczenie - ocena wygłoszonego referatu oraz test wielokrotnego wyboru; na ocenę pozytywną wymagane co najmniej 55% prawidłowych odpowiedzi na zadane pytania |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2020/2021" (zakończony)
Okres: | 2020-10-01 - 2021-02-24 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Piotr Micek | |
Prowadzący grup: | (brak danych) | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.