Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System UwierzytelnianiaNie jesteś zalogowany | zaloguj się
katalog przedmiotów - pomoc

Biologiczne metody oceny produkcyjności owiec

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: H.ZBZ.BMO9.SM.HZOUZ Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Biologiczne metody oceny produkcyjności owiec
Jednostka: Katedra Żywienia, Biotechnologii Zwierząt i Rybactwa
Grupy: Zootechnika stacjonarne elektywy II stopień
Punkty ECTS i inne: 2.00
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

U zwierząt gospodarskich zmiany długości dnia odgrywają bardzo ważną rolę, gdyż decydują o ich produkcyjności. Szczególne znaczenie ma fotoperiod u zwierząt dnia krótkiego (owce), u których długość dnia świetlnego związana jest ze zmianami poziomu melatoniny. Celem prowadzonych zajęć jest zapoznanie studentów z biologicznymi metodami oceny produkcyjności zwierząt sezonowych.

Pełny opis:

Wykłady

Produkty pozyskiwane od owiec w kraju i na Świecie

Czynniki biologiczne i środowiskowe wpływające na produkcyjność owiec

Parametry technologiczne i możliwość wykorzystania w przemyśle wełny owczej

Niekonwencjonalne produkty pozyskiwane od owiec

Fizjologiczne uwarunkowania mleczności u owiec

Możliwości wykorzystania siary i mleka owczego w przemyśle i medycynie

Cwiczenia

Porównanie składu chemicznego mleka ssaków

Badanie polimorfizmu białek mleka i mięsa owczego – przygotowanie

materiału biologicznego do analiz.

Elektroforetyczny rozdział białek mleka i mięsa owczego przy pomocy techniki SDS-PAGE w układzie denaturującym Laemmliego.

Określenie potencjału rozrodczego owiec na podstawie analizy gamet.

Esperymenty *in vitro* i *in vivo* w badaniach nad wykorzystaniem owiec

w biomedycynie i farmacji.

Literatura:

1. Biologia Rozrodu Zwierząt. Praca zbiorowa. Wyd. UWM. Olsztyn 2007

2. Nowak J. Z. (pod. red.), Zawilskiej J. B.: Receptory i mechanizmy przekazywania sygnału Wydawnictwo Naukowe PWN Warszawa 2004. ss.414-436

3. Sotowska – Brochocka J.: Fizjologia zwierząt. Zagadnienia wybrane. UW (2001 ).ss.81 89

1. Molik E., Wierzchoś E., Misztal T., Romanowicz K. 2006. Sezonowe mechanizmy regulujące sekrecję mleka u owiec. Wypas wspólnotowy a zdrowie zwierząt. IB Kraków 2006. 39-50

2. Molik E., Misztal T., Zięba D. 2013. The effect of physiological and environmental factors on the prolactin profile in seasonally breeding animals. Wyd. Intech. Chapter 7. Book- Prolactin.121-139. ISBN 978-953-51-0943-3

3. Molik E., Błasiak M.: The role of melatonin and bromocriptine in regulation of prolactin secretion in animals. 2015. Ann.Anim Sci. Vol. 15. no 3, 849-860

Efekty uczenia się:

H.KBZ.BIOL9.SM.HZOUY_W01H.KBZ.BIOL9.SM.HZOUY_W02, H.KBZ.BIOL9.SM.HZOUY_W03,H.KBZ.BIOL9.SM.HZOUY_U01, H.KBZ.BIOL9.SM.HZOUY -U02 H.KBZ.BIOL9.SM.HZOUY _K02

H.KBZ.BIOL9.SM.HZOUY_W01H.KBZ.BIOL9.SM.HZOUY_W02, H.KBZ.BIOL9.SM.HZOUY_W03,H.KBZ.BIOL9.SM.HZOUY_U01, H.KBZ.BIOL9.SM.HZOUY -U02 H.KBZ.BIOL9.SM.HZOUY _K02

Metody i kryteria oceniania:

zaliczenie w formie pisemnej; na ocenę pozytywną należy udzielić co najmniej 45.% prawidłowych odpowiedzi na zadane pytania; udział oceny z zaliczenia wykładów w ocenie końcowej wynosi 35.%.

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2020/2021" (jeszcze nie rozpoczęty)

Okres: 2020-10-01 - 2021-02-24
Wybrany podział planu:


powiększ
zobacz plan zajęć
Typ zajęć: Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin więcej informacji
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Edyta Molik
Prowadzący grup: (brak danych)
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Zaliczenie na ocenę
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.