Biologiczne metody oceny produkcyjności owiec
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | H.ZBZ.BMO9.SI.HZOBZ |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Biologiczne metody oceny produkcyjności owiec |
Jednostka: | Katedra Żywienia, Biotechnologii Zwierząt i Rybactwa |
Grupy: |
Bioinżynieria zwierząt I stopnia elektywy |
Punkty ECTS i inne: |
2.00
|
Język prowadzenia: | (brak danych) |
Skrócony opis: |
U zwierząt gospodarskich zmiany długości dnia odgrywają bardzo ważną rolę, gdyż decydują o ich produkcyjności. Szczególne znaczenie ma fotoperiod u zwierząt dnia krótkiego (owce), u których długość dnia świetlnego związana jest ze zmianami poziomu melatoniny. Celem prowadzonych zajęć jest zapoznanie studentów z biologicznymi metodami oceny produkcyjności zwierząt sezonowych. Celem przedmiotu jest przygotowanie specjalistów z zakresu mlecznego użytkowania owiec ze szczególnym zwrócenie uwagi na biologiczne uwarunkowania zwierząt sezonalnych. |
Pełny opis: |
Produkty pozyskiwane od owiec w kraju i na Świecie Czynniki biologiczne i środowiskowe wpływające na produkcyjność owiec Biologia runa małych przeżuwaczy Niekonwencjonalne produkty pozyskiwane od owiec Fizjologiczne uwarunkowania mleczności u owiec Możliwości wykorzystania siary i mleka owczego w przemyśle i medycynie Porównanie składu chemicznego mleka ssaków Badanie polimorfizmu białek mleka i mięsa owczego – przygotowanie materiału biologicznego do analiz. Elektroforetyczny rozdział białek mleka i mięsa owczego przy pomocy techniki SDS-PAGE w układzie denaturującym Laemmliego. Określenie potencjału rozrodczego owiec na podstawie analizy gamet. Esperymenty *in vitro* i *in vivo* w badaniach nad wykorzystaniem owiec w biomedycynie i farmacji. |
Literatura: |
1. Biologia Rozrodu Zwierząt. Praca zbiorowa. Wyd. UWM. Olsztyn 2007 2. Manikowski W. Weidnera S.: Biochemia kręgowców Wydawnictwo Naukowe PWN 2005, 696-699 3. Nowak J. Z. (pod. red.), Zawilskiej J. B.: Receptory i mechanizmy przekazywania sygnału Wydawnictwo Naukowe PWN Warszawa 2004. ss.414-436 4. Sotowska – Brochocka J.: Fizjologia zwierząt. Zagadnienia wybrane. UW (2001 ).ss.81 89 5. Molik E., Wierzchoś E., Misztal T., Romanowicz K. 2006. Sezonowe mechanizmy regulujące sekrecję mleka u owiec. Wypas wspólnotowy a zdrowie zwierząt. IB Kraków 2006. 39-50. 6. Misztal T., Molik E.: 2005. Aktualny stan wiedzy na temat mechanizmów kontrolujących aktywność płciową i laktację u owiec. Biologiczne i kulturowe aspekty gospodarki owczarskiej. Kraków 2005, 51-59. |
Efekty uczenia się: |
wskazuje systemy chowu zwierząt sprzyjające zachowaniu ich dobrostanu, uzyskiwaniu prozdrowotnej jakości produktów oraz kształtowaniu krajobrazu i środowiska przyrodniczego, opisuje zasady funkcjonowania programów rolno-środowiskowych posiada wiedzę dotyczącą zaburzeń rozwoju i funkcji układu rozrodczego samca i samicy oraz zaburzeń zachowania płciowego samców, oceny biologicznej wartości nasienia, zaburzeń cyklu rujowego, ciąży i porodu posiada szczegółową wiedzę z zakresu hodowli i chowu bydła, świń, owiec, koni i drobiu, ma pogłębioną wiedzę pozwalającą na optymalne planowanie produkcji w stadach poszczególnych gatunków zwierząt dokonuje wyboru strategii doskonalenia zwierząt, wykorzystuje informacje genetyczne w ocenie wartości hodowlanej i selekcji, ocenia efektywność pracy hodowlanej dobiera odpowiednie metody i systemy chowu bydła, świń, owiec, koni i drobiu posiada umiejętność precyzyjnego porozumiewania się z róż¬nymi podmiotami w formie werbalnej, pisemnej i graficznej, korzysta ze zrozumieniem z literatury naukowej; przygotowuje opracowania naukowe w języku polskim i angielskim; samodzielnie poszerza swoją wiedzę w obszarze nauk o zwierzętach zna zakres posiadanej przez siebie wiedzy i umiejętności, rozumie potrzebę uczenia się i ciągłego dokształcania przez całe życie, potrafi organizować proces uczenia się innych osób |
Metody i kryteria oceniania: |
Kolokwium pisemne |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2020/2021" (zakończony)
Okres: | 2020-10-01 - 2021-02-24 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Edyta Molik | |
Prowadzący grup: | Edyta Molik | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2021/2022" (zakończony)
Okres: | 2021-10-01 - 2022-02-27 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Edyta Molik | |
Prowadzący grup: | Katarzyna Kirsz, Edyta Molik | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2022/2023" (zakończony)
Okres: | 2022-10-01 - 2023-02-26 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Edyta Molik | |
Prowadzący grup: | Katarzyna Kirsz, Edyta Molik | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.