Zbiór, konserwacja i preparowanie zwierząt
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | H.ZAZ.ZBI9.SI.HZOBY |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Zbiór, konserwacja i preparowanie zwierząt |
Jednostka: | Katedra Rozrodu, Anatomii i Genomiki Zwierząt |
Grupy: |
Bioinżynieria zwierząt elektywy I stopień |
Punkty ECTS i inne: |
2.00
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Celem kursu jest zapoznanie Studentów z technikami pozyskiwania i utrwalania zwierząt. Kurs składa się z 10 godzin wykładu, na którym prezentowane są zagadnienia teoretyczne, oraz 20 godzin ćwiczeń poświęconym praktyce. W trakcie ćwiczeń Studenci własnoręcznie przygotowują preparaty zwierząt kręgowych (ryba, gryzoń) oraz bezkręgowych. |
Pełny opis: |
Tematyka wykładów: Wprowadzenie do przedmiotu z podaniem literatury. Rys historyczny zoologii i preparowania zwierząt. Zasady zbioru zwierząt kręgowych w warunkach naturalnych oraz w hodowli. Zasady zbioru zwierząt bezkręgowych w warunkach naturalnych. Podstawowe zasady konserwacji i preparowania materiału zwierzęcego. Zasady tworzenia zbiorów preparatów zwierzęcych. Tematyka ćwiczeń: Wprowadzenie do zasad preparacji zwierząt. Ogólne zasady pracy w laboratorium. Preparowanie ryby – przygotowanie form gipsowych. Preparowanie ryby c.d. – wypełnianie i kształtowanie preparatów, prace wykończeniowe. Preparowanie szczura cz. 1 – zdjęcie skóry, oczyszczenie czaszki i kośćca kończyn, utrwalenie preparatu. Preparowanie szczura cz. 2 – kształtowanie preparatu, wypełnianie kończyn i tułowia, zaszywanie, prace wykończeniowe. Preparowanie myszy: zdjęcie skóry, oczyszczenie czaszki i kośćca kończyn, kształtowanie preparatu, wypełnianie kończyn i tułowia, zaszywanie, prace wykończeniowe. Preparowanie bezkręgowców: mięczaki i owady. |
Literatura: |
Falniowski A. 2007. Techniki zbioru, utrwalania i konserwacji zwierząt, wyd. 1. Wydawnictwa Uniwersytetu Warszawskiego, Warszawa. Łącki A. 1991. Preparowanie trofeów myśliwskich, wyd. 4. Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, Poznań. |
Efekty uczenia się: |
WIEDZA - student zna i/lub rozumie -środowisko życia głównych grup kręgowców i bezkręgowców. Techniki ich pozyskiwania w warunkach naturalnych. -budowę anatomiczną głównych grup zwierząt kręgowych i bezkręgowych. -zasady konserwacji różnych rodzajów materiału zwierzęcego. UMIEJĘTNOŚCI − absolwent potrafi: -określić zależności pomiędzy budową anatomiczną a ukształtowaniem ciała zwierząt dzikich i hodowlanych. -stosować właściwe techniki zbioru i transportu zwierząt kręgowych i bezkręgowych. -określić wzajemne ułożenie organów w obrębie ciała zwierząt kręgowych. -konserwować i przechowywać materiał zwierzęcy, wykonywać w laboratorium preparaty zwierząt kręgowych i bezkręgowych. KOMPETENCJE SPOŁECZNE – absolwent jest gotów: -do aktywnej postawy w zdobywaniu i rozszerzaniu swojej wiedzy i umiejętności w zakresie budowy organizmów żywych. -do świadomego wykorzystywania wiedzy teoretycznej w pracy laboratoryjnej. -pracować w zespole dokonując prawidłowego podziału wykonywanych czynności. -dbać o bezpieczeństwo swoje i współpracowników w trakcie prac preparacyjnych. |
Metody i kryteria oceniania: |
Na ocenę końcową składają się oceny z wykładu i ćwiczeń w proporcji 50%-50%. WYKŁAD: Zaliczenie w formie pisemnej – Student rozwiązuje test sprawdzający wiedzę prezentowaną na wykładach. ĆWICZENIA: Na ocenę pozytywną należy wykonać wszystkie preparaty zwierząt kręgowych i bezkręgowych. Udział oceny z zaliczenia ćwiczeń laboratoryjnych w ocenie końcowej wynosi 50%. |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2020/2021" (zakończony)
Okres: | 2021-02-25 - 2021-09-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 20 godzin
Wykład, 10 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Artur Osikowski | |
Prowadzący grup: | Artur Osikowski | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.