Seminarium dyplomowe
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | H.URH.SEMI1.SM.HZOZX |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Seminarium dyplomowe |
Jednostka: | Wydział Hodowli i Biologii Zwierząt |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Prezentacje multimedialne studentów dotyczące wybranych zagadnień z żywienia zwierząt. |
Pełny opis: |
W czasie seminarium studenci referują przygotowane tematy dotyczące: wpływu czynników żywieniowych na jakość produktów zwierzęcych; pasz genetycznie modyfikowanych (plusy i minusy): zasad żywienia zwierząt w okresie okołoporodowym i zaburzeń metabolicznych mogących występować w tym okresie; systemu żywienia TMR i PMR w stadach wysokowydajnych i problemów z tym związanych; wskaźników fizjologicznych wykorzystywanych do oceny poprawności żywienia zwierząt. Materiał jest przygotowywany w oparciu o wyniki z badań opublikowanych w czasopismach naukowych krajowych i zagranicznych w ostatnich latach i czasopismach popularno-naukowych. |
Literatura: |
Czasopisma popularno-naukowe. Czasopisma naukowe krajowe i zagraniczne dotyczące żywienia zwierząt. Zawadzki W.: Fizjologiczne podstawy żywienia zwierząt. UP Wrocław, 2008. Żywienie |
Efekty uczenia się: |
Wiedza Wykorzystuje szczegółową wiedzę z zakresu żywienia zwierząt Zna metody i techniki prowadzenia pracy badawczej Umiejętności Potrafi syntetycznie przedstawiać wyniki, zorganizować warsztaty, szkolenia Korzysta z fachowej literatury naukowej Kompetencje społeczne Ma świadomość ciągłego dokształcania i zdobywania wiedzy Potrafi planować i działać kreatywnie w przygotowaniu pracy zaliczeniowej |
Metody i kryteria oceniania: |
1. Ocena niedostateczna (2,0): wystawiana jest wtedy, jeśli w zakresie co najmniej jednej z trzech składowych (W, U lub K) efektów kształcenia student uzyska mniej niż 55% obowiązujących efektów dla danej składowej. 2. Ocena dostateczna (3,0): wystawiana jest wtedy, jeśli w zakresie każdej z trzech składowych (W, U lub K) efektów kształcenia student uzyska przynajmniej 55% obowiązujących efektów dla danej składowej. 3. Ocena ponad dostateczna (3,5): wystawiana jest na podstawie średniej arytmetycznej z trzech składowych (W, U lub K) efektów kształcenia. 4. Podobny sposób obliczania ocen jak przedstawiony w pkt. 3 przyjęto dla ocen dobrej (4,0), ponad dobrej (4,5) i bardzo dobrej (5,0). |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.