Zoonozy
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | H.RAZ.ZOON9.SM.HZOBZ |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Zoonozy |
Jednostka: | Katedra Rozrodu, Anatomii i Genomiki Zwierząt |
Grupy: |
Bioinżynieria zwierząt II stopnia elektywy |
Punkty ECTS i inne: |
1.00
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Treści kształcenia Studenci i absolwenci Wydziału Hodowli I Biologii Zwierząt w swojej pracy mogą być narażeni na choroby przenoszone ze zwierząt na człowieka, czyli zoonozy. W ramach przedmiotu zostaną im przedstawione podstawowe wiadomości z epidemiologii, charakterystykę czynników etiologicznych, symptomatologii u człowieka i zwierząt, sposoby rozpoznawania i zapobiegania chorobom odzwierzęcych. Przedstawione zostaną też podstawy prawne zwalczania zoonoz, najbardziej przydatne testy diagnostyczne oraz podstawy zasady immunoprofilaktyki. Szczególna uwaga zostanie zwrócona na zagrożenia, jakie stanowią zoonozy w ich pracy zawodowej oraz konieczność zapobiegania i zwalczania tych, bardzo często groźnych, chorób człowieka i zwierząt. |
Pełny opis: |
1. Zoonozy, antropozoonozy, choroby odzwierzęce – rys historyczny Regulacja prawna zwalczania chorób odzwierzęcych – 2 godz. 2. Etiologia chorób odzwierzęcych. Charakterystyka czynników etiologicznych chorób przenoszonych ze zwierząt na człowiek. – 2 godz. 3. Podstawy epidemiologii i epizootiologii, łańcuch epidemiologiczny, pierwotne i wtórne źródło zakażenia 4. Rezerwuar zarazka, drogi i wektory zakażenia, przebieg procesu chorobowego 5. Profilaktyka i prewencja chorób odzwierzęcych, 6. Ksenozoonozy, Bioterroryzm, 7. Choroby odzwierzęce wywołane przez priony, wirusy, oraz riketsje i chlamydia. 8. Zoonozy bakteryjne grzybicze i pasożytnicze |
Literatura: |
Literatura podstawowa Gliński Z., Buczek J., 1999, Kompendium chorób odzwierzęcych, WAR Lublin, Anusz Z., Choroby odzwierzęce, 1991, Wydawnictwa ART. Olsztyn Gliński Z, Kostro K., Wołoszyn S., 2000. Choroby zakaźne zwierząt. WAR Lublin Fijałkowska W., 1983. Czym nasz mogą zarazić zwierzęta. PWRiL, Warszawa.. Literatura uzupełniająca Czasopisma naukowe: Medycyna Weterynaryjna, Życie Weterynaryjne Magazyn Weterynaryjny. Weterynaria po Dyplomie |
Efekty uczenia się: |
Wiedza Posiada wiedzę dotyczącą zagrożenia i skutków drobnoustrojami zoonotycznymi i pasożyty chorobotwórcze w bioinżynierii zwierząt Potrafi określić kryteria higieobecnosci ny, profilaktyki oraz prewencji w kierunku chorób odzwierzęcych Opisuje zależności pomiędzy stanem zdrowia zwierząt a środowiskiem Zna zasady przetwarzania i oceny jakości i higieny surowców pochodzenia zwierzęcego Charakteryzuje zależności i zasady obowiązujące w procesie produkcji poszczególnych gatunków zwierząt gospodarskich Umiejętności Rozpoznaje podstawowe jednostki chorobowe odzwierzęce i podejmuje działania prewencyjne Analizuje i ocenia wymagania środowiskowe i produkcyjne dla poszczególnych zwierząt gospodarskich w celu ochrony zdrowia i środowiska Kompetencje społeczne Ma świadomość znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za produkcję zdrowej i bezpiecznej żywności oraz stan zagrożenia dla ludzi i środowiska Dba o bezpieczeństwo własne oraz osób bezpośrednio i pośrednio uczestniczących w realizacji podejmowanych zadania Wykazuje aktywna postawę w zakresie upowszechnia i wdrażania wiedzy i umiejętności z zakresu antropozoonoz |
Metody i kryteria oceniania: |
Przyjęto procentową skalę oceny efektów kształcenia, definiowaną w sposób następujący: 1. Ocena niedostateczna (2,0): wystawiana jest wtedy, jeśli w zakresie co najmniej jednej z trzech składowych (W, U lub K) efektów kształcenia student uzyska mniej niż 55% obowiązujących efektów dla danej składowej. 2. Ocena dostateczna (3,0): wystawiana jest wtedy, jeśli w zakresie każdej z trzech składowych (W, U lub K) efektów kształcenia student uzyska przynajmniej 55% obowiązujących efektów dla danej składowej. 3. Ocena ponad dostateczna (3,5): wystawiana jest na podstawie średniej arytmetycznej z trzech składowych (W, U lub K) efektów kształcenia. 4. Podobny sposób obliczania ocen jak przedstawiony w pkt. 3 przyjęto dla ocen dobrej (4,0), ponad dobrej (4,5) i bardzo dobrej (5,0). |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2020/2021" (zakończony)
Okres: | 2020-10-01 - 2021-02-24 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Olga Szeleszczuk | |
Prowadzący grup: | (brak danych) | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2020/2021" (zakończony)
Okres: | 2021-02-25 - 2021-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Olga Szeleszczuk | |
Prowadzący grup: | (brak danych) | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.