Profilaktyka zootechniczna
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | H.RAZ.PRZOO.SI.HZOHX |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Profilaktyka zootechniczna |
Jednostka: | Katedra Rozrodu, Anatomii i Genomiki Zwierząt |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Celem nauczania przedmiotu jest zapoznanie studentów z zagrożeniami zdrowia zwierząt, udzielania niezbędnej pomocy w początkowym okresie choroby oraz opieka nad zwierzętami w trakcie leczenia i rekonwalescencji. Cele te są realizowane w trakcie wykładów (15 godzin), na których przedstawiane są takie zagadnienia teoretyczne jak pojęcie choroby, śmierci organizmu, fizjopatologii komórek i tkanek, procesy postępowe i wsteczne w organiźmie, zagadnienia odporności, alergii, krótka charakterystyka wybranych chorób zakaźnych, programy profilaktyczne. Ćwiczenia prowadzone są wyłącznie przy zwierzętach (30 godzin) maja na celu opanowanie praktyczne metod poskramiania zwierząt, oceny podstawowych parametrów fizjologicznych (temperatura, tętno, oddechy, węzły chłonne, odróżnienie zwierzęcia choreg i zdrowego). Pomoc w nagłych przypadkach chorobowych, głównie u bydła i koni, metody zadawania leków, odrobaczanie, postępowanie przy kulawiznach, ranach. |
Pełny opis: |
Tematyka wykładów: 1. Wprowadzenie. Definicja choroby, drogi szerzenia się chorób, śmierć organizmu, zmiany pośmiertne 2. Zmiany postępowe i wsteczne w komórce (rozrost, przerost, zanik, degeneracja, martwica). 3. Zapalenia, przyczyny zapaleń, przebieg, mediatory odczynu zapalnego, rodzaje wysięku zapalnego 4. Wybrane choroby bakteryjne wywołane przez bakterie tlenowe (nosacizna) i beztlenowe (tężec, choroby obrzęku gazowego) 5. Wybrane choroby wirusowe (wścieklizna, pryszczyca, pomory, księgosusz.) 6. Nowotwory u zwierząt. Białaczka bydła, metody diagnostyczne hematologiczne i serologiczne 7. Odporność zwierząt (swoista, nieswoista, wrodzona, nabyta, czynna, bierna), surowice i szczepionki 8. Odczyny alergiczne u zwierząt (normergia, patergia, alergia, wstrząs anafilaktyczny) 9. Gorączka, rodzaje, mechanizm powstania 10. Gruźlica u zwierząt (tuberkulinizacja), nosacizna koni (maleinizacja) 11. Schorzenia bakteryjne i wirusowe świń (różyca, choroba obrzękowa, biegunki prosiąt, pomór, choroba cieszyńska, choroba Aujeszkiego 12. Priony BSE i choroby zwyrodnieniowe mózgu. 13. Rodzaje i sposoby gojenia się ran 14. Grypa ptaków - metody postępowania 15. Wybrane choroby przenoszone w czasie krycia i inseminacji (bruceloza, zaraza stadnicza, rzęsistnica, wirusowe zapalenie tętnic, wirusowe ronienie klaczy) Program ćwiczeń (15 tyg x 2 godz.): 1. Zasady obchodzenia się i poskramiania koni 2. Ocena zdrowotności konia (temperatura, tętno, oddechy, węzły chłonne) 3. Pomoc w nagłych zachorowaniach u koni (mięśniochwat, morzyska) 4. Postępowanie przy kulawiznach u koni i bydła 5. Zasady obchodzenia się i poskramiania bydła 6. Plan badania i ocena zdrowotności bydła 7. Pierwsza pomoc w zachorowaniach u bydła (zadławienia, wzdęcia) 8. Ocena zdrowotności gruczołu mlekowego bydła 9. Apteczka weterynaryjna. Sposoby podawania leków 10. Rany - rodzaje, metody postępowania, sposoby gojenia 11. Choroby pasożytnicze i sposoby odrobaczania zwierząt 12. Poskramiane trzody chlewnej i choroby świń 13. Pielęgnacja i schorzenia kopyt i racic 14. Pierwsza pomoc przy urazach zwierząt (złamania, krwotoki, ropnie) 15. Ocena zdrowotności małych zwierząt (psy, koty). Zaliczenie ćwiczeń |
Literatura: |
1. W. Bielański, T. Janowski: "Weterynaria dla zootechników". Wyd. AR Kraków, 1986 2. Hutyra F., Marek J., Manninger R., Mocsy J.: Szczegółowa patologia i terapia chorób zwierząt. PWRiL W-wa 1962. (wybrane rozdziały) 3. Rozród psów. Praca zbiorowa pod redakcją A. Dubiela, AR Wrocław, 2001. |
Efekty uczenia się: |
Student ma podstawy teoretyczne w zakresie profilaktyki chorób zwierząt oraz potrafi udzielić pierwszej pomocy przedmedycznej w nagłych zachorowaniach zwierząt towarzyszących i gospodarskich. |
Metody i kryteria oceniania: |
Ćwiczenia: zaliczenie praktyczne i teoretyczne ustnie. Wykłady: zaliczenie pisemne. |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.