Prewencja i profilaktyka na fermach zwierząt futerkowych
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | H.RAZ.PPNF9.SM.HZOHX |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Prewencja i profilaktyka na fermach zwierząt futerkowych |
Jednostka: | Zakład Anatomii Zwierząt |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Charakterystyka warunków utrzymania mięsożernych i roślinożernych zwierząt futerkowych. Ocena stanu zdrowia stada. Wymogi sanitarno - weterynaryjne ubocznych produktów zwierzęcych przeznaczonych do wykorzystania dla mięsożernych zwierząt futerkowych. Programy profilaktyczne dla poszczególnych gatunków zwierząt futerkowych. |
Pełny opis: |
Tematyka wykładów 1. Wiadomości wstępne, pojęcie zdrowia i choroby. Certylikacja ferm w odniesieniu do ochrony zdrowia i dobrostanu. 1 godz. 2. Przyczyny chorób – wewnątrz i zewnątrzpochodne, czynniki fizyczne, chemiczne i biologiczne 2 godz. 3. Wybrane schorzenia przewodu pokarmowego, przyczyny chorób, w tym żywieniowe, zapobieganie u roślinożernych i mięsożernych zwierząt futerkowych. 2 godz. 4. Przegląd ważniejszych schorzeń niezakaźnych, ich przyczyny, w tym uwarunkowania środowiskowe, szczególnie w okresie rozrodu i odchowu młodych, sposoby zapobiegania. 2 godz. 5. Choroby zakaźne i zaraźliwe występujące u zwierząt futerkowych, zapobieganie. 2 godz. 6. Ważniejsze choroby inwazyjne i grzybicze. Środki zapobiegające szerzeniu się chorób inwazyjnych, odrobaczanie zwierząt, dewastacja pasożytów w środowisku zewnętrznym 3 godz. 7. Pobierania materiału do badań laboratoryjnych; rozpoznawania i postępowanie przy wystąpieniu chorób u zwierząt futerkowych. Ocena stanu zdrowia zwierząt na podstawie badań klinicznych. Ocena stanu zdrowia zwierząt na podstawie badań laboratoryjnych 2 godz. 8. Przepisy BHP przy obsłudze zwierząt. Metody obchodzenia się ze zwierzętami, poskramianie 2 godz. Razem wykłady 15 godz. Tematyka ćwiczeń 1. Ochrona zdrowia hodowlanych zwierząt futerkowych. Zapobieganie najczęściej występującym chorobom zwierząt futerkowych 1 godz. 2. Selekcja zdrowotna – ocena stanu zdrowia 1 godz. 3. Lokalizację i budownictwo fermowe warunkujące stan zdrowia zwierząt 1 godz. 4. Aspekty sanitarne pasz pochodzenia zwierzęcego. Przepisy sanitarne dla ubocznych produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do spożycia dla zwierząt mięsożernych. Aspekty sanitarne pasz pochodzenia roślinnego. Stan sanitarny wody 2 godz. 5. Zapobieganie chorobom niedoborowym i przemiany materii. Dodatki witaminowo-mineralne 1 godz. 6. Zapobieganie chorobom zakaźnym. Postępowanie w chorobach wirusowych, bakteryjnym i pasożytniczych. 2 godz. 7. Ćwiczenia praktyczne na fermach zwierząt futerkowych mięsożernych (lisy, norki i jenoty) 4 godz. 8. Ćwiczenia praktyczne na fermach zwierząt futerkowych roślinożernych (króliki i szynszyle) 3 godz. Razem ćwiczenia 15 godz. |
Efekty uczenia się: |
Wiedza Wskazuje system chowu zwierząt futerkowych gwarantujący zachowanie ich dobrostanu i zdrowotności Zna zasady oceny i obrotu surowcami odpadowymi pochodzenia zwierzęcego Zna przyczyny chorób oraz wektory ich szerzenia na fermach zwierząt futerkowych Opisuje i charakteryzuje mechanizmy rozwoju chorób i oporności u hodowlanych zwierząt futerkowych Posiada szczegółową wiedzę z zakresu fizjologii i patologii żywienia oraz przemian metabolicznych u roślinożernych i mięsożernych zwierząt futerkowych Umiejętności Organizuje chów zwierząt futerkowych z zachowaniem zasad ochrony zdrowia zwierząt oraz środowiska hodowlanego Dobiera i stosuje metody przetwarzania i przechowywania niejadalnych produktów spożywczych Posiada zdolność podejmowania działań mających na celu ochronę zdrowia zwierząt oraz zagrożeń epizootycznych w środowisku ferm Potrafi zaproponować odpowiednie metody oceny jakości i przydatności do skarmiania pasz pochodzenia zwierzęcego Posiada umiejętność doboru pasz i normowania żywienia zwierząt chorych lub po zabiegach weterynaryjnych Kompetencje społeczne Potrafi wykorzystać zdobytą wiedzę do prowadzenia własnej lub kierowania fermą zwierząt futerkowych Jest świadomy znaczenia prewencji i profilaktyki na fermach futerkowych Dba o zdrowie i optymalne warunki chowu podległych mu zwierząt Jest wrażliwy na los zwierząt i postępuje humanitarnie przy uśmierzaniu zwierząt na skóry |
Metody i kryteria oceniania: |
Zaliczenie w formie ustnej i praktycznej – student odpowiada na 4 pytania obejmujące najważniejsze zagadnienia omawiane na wykładach; na ocenę pozytywną należy udzielić poprawnej odpowiedzi, na co najmniej 3 pytania; W ramach ćwiczeń praktycznych musi wykonać prawidłowo badania kliniczne i sekcyjne zwierząt fermowych |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.