Anatomia topograficzna zwierząt domowych i laboratoryjnych
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | H.RAZ.ATZ9.SI.HZOHZ |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Anatomia topograficzna zwierząt domowych i laboratoryjnych |
Jednostka: | Katedra Rozrodu, Anatomii i Genomiki Zwierząt |
Grupy: |
Zootechnika stacjonarne elektywy I stopień |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Skrócony opis przedmiotu: Budowa organizmu zwierzęcego, okolice ciała zwierząt domowych i laboratoryjnych, rozmieszczenie struktur i narządów w określonych częściach i okolicach ciała topografia klatki piersiowej, jamy brzusznej oraz jamy miednicznej. |
Pełny opis: |
Wykłady: Cel przedmiotu, narzędzia i podstawowe pojęcia, którymi posługuje się anatomia topograficzna, okolice ciała zwierząt domowych i laboratoryjnych. Wybrane zagadnienia z anatomii topograficznej głowy, punkty dostępne palpacyjnie, naczynia krwionośne, węzły chłonne. Szyja i jej okolice. Okolice grzbietu. Punkty dostępu do naczyń i węzłów chłonnych. Ściana i jamy klatki piersiowej - okolice i punkty dostępu. Zasięg serca i płuc. Brzuch: ściany i jama brzusznej, linie przyczepy przepony, struktury dostępne palpacyjnie i w badaniach per rectum. Jama miedniczna - struktury dostępne palpacyjnie i w badaniach per vaginum. Kończyna piersiowa i brzuszna – okolice i punkty dostępu. Anatomia topograficzna w badaniach RTG i USG Realizowane efekty uczenia się: ATZ_W01, ATZ_W04, ATZ_W11, ATZ_W08, ATZ_K01, ATZ_K10 Ćwiczenia laboratoryjne Wprowadzenie do przedmiotu, cel i metody anatomii topograficznej. BHP w prosektorium i przy zwierzętach. Anatomia topograficzna zewnętrzna i wewnętrzna szynszyli - egzenteracja Wybrane zagadnienia z anatomii topograficznej fermowych psowatych i łasicowatych - egzenteracja Skóra, mięśnie oraz narządy wewnętrzne zwierząt amatorskich i laboratoryjnych - egzenteracja Topografia zewnętrzna klaczy/ogiera – Ćwiczenia praktyczne Przegorzały Anatomia topograficzna wewnętrzna zwierząt gospodarskich. Badania poubojowe – ćwiczenia terenowe Anatomia topograficzna wewnętrzna zwierząt gospodarskich. Badania poubojowe – ćwiczenia terenowe USG jamy brzusznej i miednicznej psa i kota Realizowane efekty uczenia się ATZ_U01, ATZ_ U03, ATZ_U04, ATZ_U10, ATZ_U15, ATZ_K04, ATZ_ K032 |
Literatura: |
Podstawowa: Kobryń F. Kobryńczuk K. Kompendium anatomii topograficznej. Wydawnictwo SGGW Milart Z. Anatomia topograficzna zwierząt domowych. PWRiL. Popesco P. Atlas anatomii topograficznej zwierząt. PWRiL. 2008. Uzupełniająca: Akajewski A. Anatomia zwierząt domowych, PWRiL. Kόnig H.E., Liebech H-G. Anatomia zwierząt domowych. Kolorowy atlas i podręcznik. Galaktyka. Milart Z. Anatomia topograficzna zwierząt domowych, Wydawnictwo AR Lublin |
Efekty uczenia się: |
WIEDZA - zna i rozumie: Potrafi zidentyfikować i opisać biologię wybranych gatunków zwierząt należących do rzędu Rodentia, Lagomorpha, Canidae i Mustelidae oraz Felidae Potrafi opisać budowę i położenie ważnych dla rozwoju i wzrostu narządów i układów wybranych zwierząt gospodarskich, amatorskich i laboratoryjnych Potrafi rozpoznać zmiany w budowie oraz topografii narządów i układów u zwierząt zdrowych i podczas procesu chorobowego Potrafi zidentyfikować i opisać biologię wybranych gatunków zwierząt należących do rzędu Rodentia, Lagomorpha, Canidae i Mustelidae oraz Felidae Potrafi nazywać podstawowe tkanki i narządy zwierzęce wykorzystywane w przetwórstwie surowców pochodzenia zwierzęcego UMIEJĘTNOŚCI - potrafi Wskazuje okolice ciała zwierząt oraz określa położenie poszczególnych narządów i tkanek rozpoznać okolice ciała oraz określać położenie poszczególnych narządów wewnętrznych, oceniać budowę i funkcjonowanie poszczególnych tkanek, narządów i układów organizmu ssaków i ryb Potrafi określić procesy i zmiany zachodzące w organizmie żywym związane ze wzrostem, rozwojem i użytkowością Potrafi umiejętnie pobrać próbki do badań podczas badania i egzenteracji zwierząt domowych i laboratoryjnych rozpoznać okolice ciała oraz określać położenie poszczególnych narządów wewnętrznych, oceniać budowę i funkcjonowanie poszczególnych tkanek, narządów i układów organizmu ssaków i ryb KOMPETENCJE SPOŁECZNE - jest gotów do: Samokształcenia oraz upowszechniania i wdrażania do praktyki zdobytej wiedzy i umiejętności zawodowych Wykazania aktywnej postawy w zdobywaniu i rozszerzaniu swojej wiedzy i umiejętności w zakresie budowy organizmów żywych Świadomej odpowiedzialności zawodowej i społeczna za produkcję środków spożywczych Postępowania zgodnie z zasadami etyki w praktyce zawodowej i działaniu własnym Wrażliwości na los zwierząt i środowiska naturalnego |
Metody i kryteria oceniania: |
Zaliczenie w formie ustnej. Student odpow3iada na 4 pytania obejmujące najważniejsze zagadnienia poruszone na wykładach i. Na ocenę pozytywna należy odpowiedzieć na co najmniej 3 pytania: Udział oceny z zaliczenia wykładów w ocenie końcowej wynosi 60%. Na ocenę pozytywną należy zaliczyć poszczególne ćwiczenia laboratoryjne i i uzyskać zaliczenie z wszystkich kolokwiów zaliczeniowych; Udział oceny z zaliczenia ćwiczeń w ocenie końcowej wynosi 40% |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.