Anatomia zwierząt
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | H.RAZ.ANZWI.SI.HZOHX |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Anatomia zwierząt |
Jednostka: | Zakład Anatomii Zwierząt |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Treści kształcenia; Anatomia jako nauka o budowie organizmu żywego, Mianownictwo anatomiczne, Budowa anatomiczna i histologiczna narządów oraz układów zwierząt gospodarskich, ptaków oraz psa i kota, Efekty kształcenia: Opanowanie podstawowej wiedzy na temat anatomii zwierząt gospodarskich. Rozpoznawanie i zrozumienie funkcji narządów i układów zwierząt gospodarskich. Anatomiczne i funkcjonalne podstawy chowu i hodowli zwierząt domowych. |
Pełny opis: |
Tematyka wykładów; Wprowadzenie do przedmiotu z podaniem literatury. Po co przyszłemu inż. zootechniki potrzebna jest anatomia?. Cytologia - nauka o komórce. Ultrastruktura komórki: jądro, cytoplazma, błona komórkowa, organella i wtręty cytoplazmatyczne. Histologia. Wprowadzenie do histologii ogólnej. Rodzaje tkanek, tkanka nabłonkowa, nabłonek gruczołowy, tkanka łączna. Tkanka kostna i kościec, pochodzenie kości, kostnienie, kształt kości, Klasyfikacja morfologiczna kości, Układ kostny Ogólna budowa mięśnia /brzusiec, ścięgna, przekroje, podział anatomiczny i fizjologiczny mięśni, mięśnie somatyczne i trzewne. Artrologia - połączenia ciągłe, połączenia jamowe. maziowe, podział anatomiczny stawów, budowa, typy, Splanchnologia, pojęcie i podział otrzewnej, stosunki otrzewnowe w jamie brzuszne, jama brzuszna a jama otrzewnowa, krezka, więzadło, Układ pokarmowy: pochodzenie i podziały, jama gębowa i jej narządy, gardziel i gardło, przełyk, żołądek, jelita, wątroba i trzustka.. Układ oddechowy - stosunki opłucnowe w jamie piersiowej, narządy oddechowe (jama nosowa, krtań, tchawica, oskrzela, płuca Układ krwionośny - podział i budowa, naczynia krwionośne, serce. Układ chłonny - budowa i podział, narządy i naczynia chłonne. Narządy krwiotwórcze - szpik kostny, grasica, śledziona, krew i chłonka Układ moczowy - rozwój, topografia i budowa. Narządy płciowe samic i samców. Rozwój zarodkowy ssaków. Spermatogeneza, oogeneza, okres przedimplantacyjny i poimplantacyjny, łożyska, krążenie płodowe Układ dokrewny Układ nerwowy ośrodkowy (mózgowie i rdzeń kręgowy, opony mózgowia i rdzenia) i obwodowy. Układ nerwowy autonomiczny Narządy zmysłu: wzroku, węchu, smaku, słuchu i równowagi Anatomia ptaków. Układ kostny Splanchnologia ptaków domowych: układ pokarmowy, oddechowy, układ moczowo-płciowy Program ćwiczeń; Osteologia: szkielet głowy, kręgosłupa i klatki piersiowej: bydła, owcy, świni i konia. Osteologia: szkielet kończyny przedniej i tylnej bydła, owcy, świni i konia., Artrologia: połączenia kości u bydła, owcy, świni i konia. Miologia: budowa ogólna mięśnia, umięśnienie głowy, tułowia i kończyn, narządy pomocnicze mięśni. Układ pokarmowy: jama ustna i jej narządy, żołądek, jelita. Gruczoły trawienne: jelitowe, wątroba i trzustka. Narządy jamy piersiowej: śródpiersie, płuca, opłucna, jama opłucnowa Układ naczyniowy krwionośny: serce, tętnice, żyły, naczynia włosowate Układ naczyniowy chłonny: narządy chłonne, węzły chłonne naczynia chłonne, chłonka. Układ moczowy: nerki / budowa makro- i mikroskopowa, typy nerek /, moczowody, pęcherz moczowy, cewka moczowa. Układ rozrodczy męski: jądra /budowa makro- i mikroskopowa, spermatogeneza/, najądrze, nasieniowód, przewód moczopłciowy, gruczoły płciowe dodatkowe, moszna, narząd kopulacyjny. Układ rozrodczy żeński: jajnik / budowa makro- i mikroskopowa, oogeneza, owulacja /, jajowód, macica, pochwa, przedsionek pochwy, narządy płciowe zewnętrzne. Układ powłokowy. Cz. I. Budowa mikroskopowa skóry, gruczoły potowe, łojowe, włosy. Układ powłokowy. Cz. II. Gruczoł mlekowy /budowa makro i mikroskopowa; unaczynienie i unerwienie - Wytwory naskórka - opuszki palców, pazury, racice, kopyta, rogi/. Egzenteracja owcy i ptaka |
Literatura: |
Materiały źródłowe: Akajewski A., Anatomia zwierząt domowych, PWRiL, Bielańska - Osuchowska Z., Embriologia zwierząt, Krysiak K., Świeżyński K., Anatomia zwierząt tom I i II, PWN, Kuryszko J., Zarzycki J., Histologia zwierząt, PWRiL, Lutnicki W. Układ powłokowy, PWN, Przespolewska H. i wsp. Zarys anatomii zwierząt domowych. Wieś jutra, 2005 Zarzycki J., Histologia zwierząt domowych i człowieka PWRiL, |
Efekty uczenia się: |
Wiedza Opisuje budowę komórki zwierzęcej, nazywa i rozróżnia podstawowe tkanki i układy anatomiczne zwierząt gospodarskich oraz ptaków, potrafi określić podstawy budowy i funkcjonowania komórek i tkanek tworzących najważniejsze narządy i układy organizmu zwierzęcego i ptaków. Potrafi scharakteryzować zmiany rozwojowe i wzrostowe w budowie anatomicznej i funkcji narządów zwierząt gospodarskich i ptaków Potrafi wytłumaczyć zależności pomiędzy anatomiczną budową i funkcją narządów i układów w produkcji zwierzęcej Potrafi nazywać podstawowe tkanki i narządy zwierzęce wykorzystywane w przetwórstwie surowców pochodzenia zwierzęcego Wykazuje i opisuje różnice w budowie anatomicznej podstawowych ras i typów użytkowych zwierząt gospodarskich i ptaków Umiejętności Określa zależności pomiędzy budowa anatomiczna a funkcją organizmu zwierzęcego Ocenia budowę anatomiczna poszczególnych narządów i układów organizmu zwierzęcego Potrafi określić procesy i zmiany zachodzące w budowie organizmu zwierzęcego związane ze wzrostem, rozwojem i użytkowością Wykorzystuje znajomość budowy i funkcji organizmu zwierzęcego w pozyskiwaniu i postępowaniu z surowcami pochodzenia zwierzęcego Potrafi ocenić morfometrię charakterystyczna dla typów użytkowych zwierząt gospodarskich i ptaków Kompetencje społeczne Wykazuje aktywna postawę w zdobywaniu i rozszerzaniu swojej wiedzy i umiejętności w zakresie budowy organizmów żywych Jest świadomy odpowiedzialności zawodowej i społecznej za produkcję Postępuje zgodnie z zasadami etyki w praktyce zawodowej i działaniach własnych Jest wrażliwy na los zwierząt i środowisko naturalne |
Metody i kryteria oceniania: |
Przyjęto procentową skalę oceny efektów kształcenia, definiowaną w sposób następujący: 1. Ocena niedostateczna (2,0): wystawiana jest wtedy, jeśli w zakresie co najmniej jednej z trzech składowych (W, U lub K) efektów kształcenia student uzyska mniej niż 55% obowiązujących efektów dla danej składowej. 2. Ocena dostateczna (3,0): wystawiana jest wtedy, jeśli w zakresie każdej z trzech składowych (W, U lub K) efektów kształcenia student uzyska przynajmniej 55% obowiązujących efektów dla danej składowej. 3. Ocena ponad dostateczna (3,5): wystawiana jest na podstawie średniej arytmetycznej z trzech składowych (W, U lub K) efektów kształcenia. 4. Podobny sposób obliczania ocen jak przedstawiony w pkt. 3 przyjęto dla ocen dobrej (4,0), ponad dobrej (4,5) i bardzo dobrej (5,0). |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.