Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Anatomia zwierząt

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: H.RAZ.ANZWI.SI.HZOHX
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Anatomia zwierząt
Jednostka: Zakład Anatomii Zwierząt
Grupy:
Punkty ECTS i inne: (brak) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

Treści kształcenia;

Anatomia jako nauka o budowie organizmu żywego, Mianownictwo anatomiczne, Budowa anatomiczna i histologiczna narządów oraz układów zwierząt gospodarskich, ptaków oraz psa i kota,

Efekty kształcenia: Opanowanie podstawowej wiedzy na temat anatomii zwierząt gospodarskich. Rozpoznawanie i zrozumienie funkcji narządów i układów zwierząt gospodarskich. Anatomiczne i funkcjonalne podstawy chowu i hodowli zwierząt domowych.

Pełny opis:

Tematyka wykładów;

Wprowadzenie do przedmiotu z podaniem literatury. Po co przyszłemu inż. zootechniki potrzebna jest anatomia?.

Cytologia - nauka o komórce. Ultrastruktura komórki: jądro, cytoplazma, błona komórkowa, organella i wtręty cytoplazmatyczne.

Histologia. Wprowadzenie do histologii ogólnej. Rodzaje tkanek, tkanka nabłonkowa, nabłonek gruczołowy, tkanka łączna. Tkanka kostna i kościec, pochodzenie kości, kostnienie, kształt kości, Klasyfikacja morfologiczna kości, Układ kostny

Ogólna budowa mięśnia /brzusiec, ścięgna, przekroje, podział anatomiczny i fizjologiczny mięśni, mięśnie somatyczne i trzewne.

Artrologia - połączenia ciągłe, połączenia jamowe. maziowe, podział anatomiczny stawów, budowa, typy,

Splanchnologia, pojęcie i podział otrzewnej, stosunki otrzewnowe w jamie brzuszne, jama brzuszna a jama otrzewnowa, krezka, więzadło,

Układ pokarmowy: pochodzenie i podziały, jama gębowa i jej narządy, gardziel i gardło, przełyk, żołądek, jelita, wątroba i trzustka..

Układ oddechowy - stosunki opłucnowe w jamie piersiowej, narządy oddechowe (jama nosowa, krtań, tchawica, oskrzela, płuca

Układ krwionośny - podział i budowa, naczynia krwionośne, serce.

Układ chłonny - budowa i podział, narządy i naczynia chłonne.

Narządy krwiotwórcze - szpik kostny, grasica, śledziona, krew i chłonka

Układ moczowy - rozwój, topografia i budowa. Narządy płciowe samic i samców.

Rozwój zarodkowy ssaków. Spermatogeneza, oogeneza, okres przedimplantacyjny i poimplantacyjny, łożyska, krążenie płodowe

Układ dokrewny

Układ nerwowy ośrodkowy (mózgowie i rdzeń kręgowy, opony mózgowia i rdzenia) i obwodowy. Układ nerwowy autonomiczny

Narządy zmysłu: wzroku, węchu, smaku, słuchu i równowagi

Anatomia ptaków. Układ kostny

Splanchnologia ptaków domowych: układ pokarmowy, oddechowy, układ moczowo-płciowy

Program ćwiczeń;

Osteologia: szkielet głowy, kręgosłupa i klatki piersiowej: bydła, owcy, świni i konia.

Osteologia: szkielet kończyny przedniej i tylnej bydła, owcy, świni i konia.,

Artrologia: połączenia kości u bydła, owcy, świni i konia.

Miologia: budowa ogólna mięśnia, umięśnienie głowy, tułowia i kończyn, narządy pomocnicze mięśni.

Układ pokarmowy: jama ustna i jej narządy, żołądek, jelita.

Gruczoły trawienne: jelitowe, wątroba i trzustka.

Narządy jamy piersiowej: śródpiersie, płuca, opłucna, jama opłucnowa

Układ naczyniowy krwionośny: serce, tętnice, żyły, naczynia włosowate

Układ naczyniowy chłonny: narządy chłonne, węzły chłonne naczynia chłonne, chłonka.

Układ moczowy: nerki / budowa makro- i mikroskopowa, typy

nerek /, moczowody, pęcherz moczowy, cewka moczowa.

Układ rozrodczy męski: jądra /budowa makro- i mikroskopowa, spermatogeneza/, najądrze, nasieniowód, przewód moczopłciowy, gruczoły płciowe dodatkowe, moszna, narząd kopulacyjny.

Układ rozrodczy żeński: jajnik / budowa makro- i mikroskopowa, oogeneza, owulacja /, jajowód, macica, pochwa, przedsionek pochwy, narządy płciowe zewnętrzne.

Układ powłokowy. Cz. I. Budowa mikroskopowa skóry, gruczoły potowe, łojowe, włosy.

Układ powłokowy. Cz. II. Gruczoł mlekowy /budowa makro i mikroskopowa; unaczynienie i unerwienie -

Wytwory naskórka - opuszki palców, pazury, racice, kopyta, rogi/.

Egzenteracja owcy i ptaka

Literatura:

Materiały źródłowe:

Akajewski A., Anatomia zwierząt domowych, PWRiL,

Bielańska - Osuchowska Z., Embriologia zwierząt,

Krysiak K., Świeżyński K., Anatomia zwierząt tom I i II, PWN,

Kuryszko J., Zarzycki J., Histologia zwierząt, PWRiL,

Lutnicki W. Układ powłokowy, PWN,

Przespolewska H. i wsp. Zarys anatomii zwierząt domowych. Wieś jutra, 2005

Zarzycki J., Histologia zwierząt domowych i człowieka PWRiL,

Efekty uczenia się:

Wiedza

Opisuje budowę komórki zwierzęcej, nazywa i rozróżnia podstawowe tkanki i układy anatomiczne zwierząt gospodarskich oraz ptaków, potrafi określić podstawy budowy i funkcjonowania komórek i tkanek tworzących najważniejsze narządy i układy organizmu zwierzęcego i ptaków.

Potrafi scharakteryzować zmiany rozwojowe i wzrostowe w budowie anatomicznej i funkcji narządów zwierząt gospodarskich i ptaków

Potrafi wytłumaczyć zależności pomiędzy anatomiczną budową i funkcją narządów i układów w produkcji zwierzęcej

Potrafi nazywać podstawowe tkanki i narządy zwierzęce wykorzystywane w przetwórstwie surowców pochodzenia zwierzęcego

Wykazuje i opisuje różnice w budowie anatomicznej podstawowych ras i typów użytkowych zwierząt gospodarskich i ptaków

Umiejętności

Określa zależności pomiędzy budowa anatomiczna a funkcją organizmu zwierzęcego

Ocenia budowę anatomiczna poszczególnych narządów i układów organizmu zwierzęcego

Potrafi określić procesy i zmiany zachodzące w budowie organizmu zwierzęcego związane ze wzrostem, rozwojem i użytkowością

Wykorzystuje znajomość budowy i funkcji organizmu zwierzęcego w pozyskiwaniu i postępowaniu z surowcami pochodzenia zwierzęcego

Potrafi ocenić morfometrię charakterystyczna dla typów użytkowych zwierząt gospodarskich i ptaków

Kompetencje społeczne

Wykazuje aktywna postawę w zdobywaniu i rozszerzaniu swojej wiedzy i umiejętności w zakresie budowy organizmów żywych

Jest świadomy odpowiedzialności zawodowej i społecznej za produkcję

Postępuje zgodnie z zasadami etyki w praktyce zawodowej i działaniach własnych Jest wrażliwy na los zwierząt i środowisko naturalne

Metody i kryteria oceniania:

Przyjęto procentową skalę oceny efektów kształcenia, definiowaną w sposób następujący:

1. Ocena niedostateczna (2,0): wystawiana jest wtedy, jeśli w zakresie co najmniej jednej z trzech składowych (W, U lub K) efektów kształcenia student uzyska mniej niż 55% obowiązujących efektów dla danej składowej.

2. Ocena dostateczna (3,0): wystawiana jest wtedy, jeśli w zakresie każdej z trzech składowych (W, U lub K) efektów kształcenia student uzyska przynajmniej 55% obowiązujących efektów dla danej składowej.

3. Ocena ponad dostateczna (3,5): wystawiana jest na podstawie średniej arytmetycznej z trzech składowych (W, U lub K) efektów kształcenia.

4. Podobny sposób obliczania ocen jak przedstawiony w pkt. 3 przyjęto dla ocen dobrej (4,0), ponad dobrej (4,5) i bardzo dobrej (5,0).

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0 (2024-03-22)