Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Mikrobiologia łańcucha żywnościowego

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: H.POK9.SL.HBIOZ.R
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Mikrobiologia łańcucha żywnościowego
Jednostka: Katedra Mikrobiologii i Biomonitoringu
Grupy: Biologia stosowana I stopnia elektywy
Punkty ECTS i inne: 2.00 Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

Wiedza z zakresu kryteriów bezpieczeństwa żywności. Źródła zagrożeń mikrobiologicznych w przemyśle spożywczym. Ocena stanu sanitarno- higienicznego warunków produkcji. Rola mikroorganizmów w przemyśle spożywczym. Zatrucia i zakażenia pokarmowe. Mikroorganizmy chorobotwórcze w żywności.

Pełny opis:

WYKŁADY:

Wprowadzenie i podstawowe pojęcia z zakresu mikrobiologii łańcucha żywnościowego.Ustawodawstwo żywnościowe dotyczące bezpieczeństwa zdrowotnego. Nadzór nad bezpieczeństwem żywności. Mikrobiologiczna jakość żywności i czynniki ja kształtujące. Procesy psucia się żywności powodowane przez drobnoustroje. Mikrobiota surowców roślinnych (warzyw, owoców, ziarna zbóż i produktów zbożowych). Mikrobiota produktów pochodzenia zwierzęcego (mleka, mięsa i przetworów mięsnych). Mikrobiota ryb i przetworów rybnych. Przechowywanie, utrwalanie i konserwacja żywności. Ocena stanu higienicznego warunków produkcji. Rola mikroorganizmów w przemyśle spożywczym. Mykotoksyny w żywności. Zatrucia i zakażenia pokarmowe. Mikroorganizmy chorobotwórcze w żywności.

ĆWICZENIA LABORATORYJNE:

BHP na ćwiczeniach. Zasady poboru i analizy. Wykonanie preparatów mikroskopowych z mleka i przetworów mlecznych. Analiza zanieczyszczenia mikrobiologicznego mleka i sera. Odczyt wyników badań. Wyznaczanie liczby mikroorganizmów bakteryjnych i grzybowych. Interpretacja wyników badań. Wykonanie preparatów mikroskopowych bakterii wskaźnikowych.

Ocena bakterioskopowa czystości mięsa i przetworów mięsnych.

Analiza zanieczyszczenia mikrobiologicznego mięsa i wędlin.

Odczyt wyników badań. Wyznaczanie liczby mikroorganizmów bakteryjnych i grzybowych. Interpretacja wyników przeprowadzonych badań.

Wyznaczanie liczby mikroorganizmów bakteryjnych i grzybowych. Interpretacja wyników przeprowadzonych badań. Analiza stosowanych środków do konserwacji żywności. Sprawdzian wiadomości.

Literatura:

Molenda J. 2010. Mikrobiologia żywności pochodzenia zwierzęcego, UP. Wrocław.

Kijowski J., Sikora T. 2003. Zarządzanie jakością i bezpieczeństwem żywności. WN-T, Warszawa.

Libudzisz L., Kowal K., Żakowska Z. 2009. Mikrobiologia techniczna. Tom I i II, PWN, Warszawa.

Efekty uczenia się:

WIEDZA - zna i rozumie:

Zagadnienia z zakresu technik mikrobiologicznych oraz ich zastosowania

w biologii, medycynie, rolnictwie, przemyśle i ochronie środowiska.

Zasady bezpieczeństwa i higieny pracy w stopniu wystarczającym do

samodzielnej pracy w laboratorium.

UMIEJĘTNOŚCI - potrafi:

Stosować, dobierać i weryfikować odpowiednie techniki mikrobiologiczne

do analizy procesów biologicznych.

Oceniać możliwości wykorzystania odpowiednich technik badawczych

w naukach biologicznych, rolnictwie, przemyśle i ochronie środowiska.

Analizować zjawiska wpływające na zdrowie zwierząt i ludzi oraz stan

środowiska naturalnego i hodowlanego.

KOMPETENCJE SPOŁECZNE - jest gotów do:

Formułowania opinii na temat podstawowych zagadnień biologii.

Przedsiębiorczego działania zmierzającego do zastosowania wiedzy

biologicznej w pracy zawodowej,

Metody i kryteria oceniania:

Zaliczenie na ocenę. Test wyboru lub pytania problemowe. Na ocenę

pozytywną należy udzielić powyżej 50% prawidłowych odpowiedzi na zadane

pytania; udział oceny z wykładów w ocenie końcowej wynosi 60%.

Na ocenę pozytywną należy zaliczyć ćwiczenia laboratoryjne i odpowiedzieć na pytania kolokwium zaliczeniowego; należy udzielić powyżej 50% prawidłowych odpowiedzi na zadane pytania; udział oceny z ćwiczeń w ocenie końcowej wynosi 40%.

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2022/2023" (zakończony)

Okres: 2023-02-27 - 2023-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin więcej informacji
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Krzysztof Frączek
Prowadzący grup: Krzysztof Frączek, Marek Ostafin
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Zaliczenie na ocenę
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0 (2024-03-22)