Mikrobiologia łańcucha żywnościowego
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | H.POK9.SL.HBIOZ.R |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Mikrobiologia łańcucha żywnościowego |
Jednostka: | Katedra Mikrobiologii i Biomonitoringu |
Grupy: |
Biologia stosowana I stopnia elektywy |
Punkty ECTS i inne: |
2.00
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Wiedza z zakresu kryteriów bezpieczeństwa żywności. Źródła zagrożeń mikrobiologicznych w przemyśle spożywczym. Ocena stanu sanitarno- higienicznego warunków produkcji. Rola mikroorganizmów w przemyśle spożywczym. Zatrucia i zakażenia pokarmowe. Mikroorganizmy chorobotwórcze w żywności. |
Pełny opis: |
WYKŁADY: Wprowadzenie i podstawowe pojęcia z zakresu mikrobiologii łańcucha żywnościowego.Ustawodawstwo żywnościowe dotyczące bezpieczeństwa zdrowotnego. Nadzór nad bezpieczeństwem żywności. Mikrobiologiczna jakość żywności i czynniki ja kształtujące. Procesy psucia się żywności powodowane przez drobnoustroje. Mikrobiota surowców roślinnych (warzyw, owoców, ziarna zbóż i produktów zbożowych). Mikrobiota produktów pochodzenia zwierzęcego (mleka, mięsa i przetworów mięsnych). Mikrobiota ryb i przetworów rybnych. Przechowywanie, utrwalanie i konserwacja żywności. Ocena stanu higienicznego warunków produkcji. Rola mikroorganizmów w przemyśle spożywczym. Mykotoksyny w żywności. Zatrucia i zakażenia pokarmowe. Mikroorganizmy chorobotwórcze w żywności. ĆWICZENIA LABORATORYJNE: BHP na ćwiczeniach. Zasady poboru i analizy. Wykonanie preparatów mikroskopowych z mleka i przetworów mlecznych. Analiza zanieczyszczenia mikrobiologicznego mleka i sera. Odczyt wyników badań. Wyznaczanie liczby mikroorganizmów bakteryjnych i grzybowych. Interpretacja wyników badań. Wykonanie preparatów mikroskopowych bakterii wskaźnikowych. Ocena bakterioskopowa czystości mięsa i przetworów mięsnych. Analiza zanieczyszczenia mikrobiologicznego mięsa i wędlin. Odczyt wyników badań. Wyznaczanie liczby mikroorganizmów bakteryjnych i grzybowych. Interpretacja wyników przeprowadzonych badań. Wyznaczanie liczby mikroorganizmów bakteryjnych i grzybowych. Interpretacja wyników przeprowadzonych badań. Analiza stosowanych środków do konserwacji żywności. Sprawdzian wiadomości. |
Literatura: |
Molenda J. 2010. Mikrobiologia żywności pochodzenia zwierzęcego, UP. Wrocław. Kijowski J., Sikora T. 2003. Zarządzanie jakością i bezpieczeństwem żywności. WN-T, Warszawa. Libudzisz L., Kowal K., Żakowska Z. 2009. Mikrobiologia techniczna. Tom I i II, PWN, Warszawa. |
Efekty uczenia się: |
WIEDZA - zna i rozumie: Zagadnienia z zakresu technik mikrobiologicznych oraz ich zastosowania w biologii, medycynie, rolnictwie, przemyśle i ochronie środowiska. Zasady bezpieczeństwa i higieny pracy w stopniu wystarczającym do samodzielnej pracy w laboratorium. UMIEJĘTNOŚCI - potrafi: Stosować, dobierać i weryfikować odpowiednie techniki mikrobiologiczne do analizy procesów biologicznych. Oceniać możliwości wykorzystania odpowiednich technik badawczych w naukach biologicznych, rolnictwie, przemyśle i ochronie środowiska. Analizować zjawiska wpływające na zdrowie zwierząt i ludzi oraz stan środowiska naturalnego i hodowlanego. KOMPETENCJE SPOŁECZNE - jest gotów do: Formułowania opinii na temat podstawowych zagadnień biologii. Przedsiębiorczego działania zmierzającego do zastosowania wiedzy biologicznej w pracy zawodowej, |
Metody i kryteria oceniania: |
Zaliczenie na ocenę. Test wyboru lub pytania problemowe. Na ocenę pozytywną należy udzielić powyżej 50% prawidłowych odpowiedzi na zadane pytania; udział oceny z wykładów w ocenie końcowej wynosi 60%. Na ocenę pozytywną należy zaliczyć ćwiczenia laboratoryjne i odpowiedzieć na pytania kolokwium zaliczeniowego; należy udzielić powyżej 50% prawidłowych odpowiedzi na zadane pytania; udział oceny z ćwiczeń w ocenie końcowej wynosi 40%. |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2022/2023" (zakończony)
Okres: | 2023-02-27 - 2023-09-30 |
Przejdź do planu
PN CWL
WT ŚR WYK
CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Krzysztof Frączek | |
Prowadzący grup: | Krzysztof Frączek, Marek Ostafin | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.