Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Mechanizacja produkcji zwirzęcej

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: H.MPZWI.SI.HZOPX.A
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Mechanizacja produkcji zwirzęcej
Jednostka: Instytut Inżynierii Rolniczej i Informatyki
Grupy:
Punkty ECTS i inne: (brak) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

Program przedmiotu obejmuje zagadnienia związane z techniką stosowaną w chowie zwierząt gospodarskich. Studenci zapoznają się z klasyfikacją i budową maszyn wykorzystywanych w technologiach przygotowania i zadawania pasz, doju i postępowania z mlekiem po doju, pojeniem zwierząt. Poznają także maszyny i urządzenia do usuwania i gromadzenia odchodów zwierzęcych.

Pełny opis:

1. Technologie w produkcji zwierzęcej – definicje, kierunki użytkowania zwierząt gospodarskich, standardy technologiczne. 1 godz.

2. Technologie produkcji pasz – zestaw maszyn i urządzeń do przygotowania i zadawania pasz objętościowych. 2 godz.

3. Mechanizacja zadawania pasz i pojenia dla różnych gatunków zwierząt hodowlanych. 1 godz.

4. Systemy utrzymania bydła – wyposażenie techniczne obór. 1 godz.

5. Systemy doju (dojarki, hale udojowe, roboty udojowe), schładzanie mleka surowego, mycie urządzeń udojowych, diagnozowanie podczas doju stanu zdrowotnego bydła. 2 godz.

6. Mechanizacja utrzymania trzody chlewnej. 1 godz.

7. Mechanizacja utrzymania drobiu. 1 godz.

8. Urządzenia wentylacyjne w budynkach inwentarskich – sterowanie mikroklimatem. 1 godz.

9. Technika w chowie koni, kóz, owiec i ryb. 2 godz.

10. Usuwanie i składowanie odchodów zwierzęcych. 2 godz.

11. Wpływ techniki na dobrostan zwierząt. 1 godz.

Literatura:

Dojarka Mechaniczna. Budowa, użytkowanie i aspekty rynkowe urządzeń do pozyskiwania mleka surowego – Kupczyk A., Mastyj A., Daniel Z., Gaworski M. 2003. Pro Agricola Gietrzwałd.

Maszyny i urządzenia do produkcji zwierzęcej – Koprysz K., Roszkowski H., Zdun K. 1994. Wyd. SGGW. Warszawa.

Mechanizacja rolnictwa. Maszyny i urządzenia do produkcji roślinnej i zwierzęcej - Kuczewski J., Waszkiewicz Cz. 2007. SGGW. Warszawa.

Mechanizacja produkcji zwierzęcej – Kowalik W., Lebiedowicz W., Siarkowski Z.,Wrotkowski K. pod redakcją Kwieciński A. 1999. Wydawnictwo AR Lublin.

Technologie produkcji mieszanek paszowych – Grochowicz J. 1996. PWRiL Warszawa.

Standardy dla gospodarstw rolnych - poradniki w ramach Projektu Phare PL/IB/2001/AG/03

1) Magazynowanie pasz. IBMER W-wa 2004.

2) Systemy utrzymania drobiu. Poradnik i Katalog. IBMER W-wa 2004.

3) Systemy utrzymania owiec. Poradnik. IBMER W-wa 2004.

4) Systemy utrzymania świń. Poradnik i Katalog. IBMER W-wa 2004.

5) Magazynowanie nawozów naturalnych. Poradnik. IBMER W-wa 2004.

6) Systemy utrzymania bydła. Poradnik i Katalog. IBMER W-wa 2004.

7) Systemy utrzymania koni. Poradnik. IBMER W-wa 2004.

On Line: http://www.ibmer.waw.pl/sgr/poradniki.html

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0 (2024-03-22)