Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Mechanizacja produkcji zwierzecej

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: H.MPZWI.SI.HZOHX.A
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Mechanizacja produkcji zwierzecej
Jednostka: Instytut Inżynierii Rolniczej i Informatyki
Grupy:
Punkty ECTS i inne: (brak) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

Program przedmiotu obejmuje zagadnienia związane z techniką stosowaną w chowie zwierząt gospodarskich. Studenci zapoznają się z systemami utrzymania poszczególnych grup zwierząt, maszynami wykorzystywanymi w technologii przygotowania i zadawania różnych rodzajów pasz. Studenci poznają także maszyny i urządzenia do usuwania i gromadzenia odchodów zwierzęcych. Poprzez wykonywanie projektu wyposażenia technicznego fermy, nabywają umiejętności doboru maszyn do realizacji danej technologii, a także obliczania zużycia energii i poniesionych nakładów pracy w chowie zwierząt.

Pełny opis:

Wykłady:

1 - 2. Mechanizacja produkcji trzody chlewnej 2 godz.

3 - 4. Mechanizacja produkcji drobiu - 2 godz.

5 - 6. Mechanizacja produkcji bydła - 2 godz.

7 - 8. Systemy doju - 2 godz.

9 - 10. Mycie instalacji dojarskich i postępowanie z mlekiem po doju - 2 godz.

11 - 12. Usuwanie odchodów z budynków inwentarskich - 2 godz.

13-14. Sposoby produkcji objętościowych pasz suchych i soczystych - 2 godz.

Maszyny i urządzenia do produkcji, przygotowania i zadawania pasz - 1 godz. ----------------------- 15 godz.

Ćwiczenia

1. Maszyny i urządzenia do przygotowania pasz treściwych - 2 godz.

2. Maszyny i urządzenia do przygotowania pasz objętościowych suchych - 2 godz.

3. Maszyny różne stosowane w produkcji zwierzęcej - 2 godz.

4. Budowa i zasada działania dojarek - dojarki konwiowe i rurociągowe - hale udojowe - 2 godz.

5. Obsługa techniczna dojarek i schładzanie mleka - 2 godz.

6. Systemy pojenia zwierząt - 2 godz.

7. Maszyny i urządzenia do zadawanie pasz - 2 godz.

8. Maszyny i urządzenia do zbioru i konserwacji zielonek - 2 godz.

9. Maszyny i urządzenia do czyszczenia i sortowania - 2 godz.

10. Projektowanie linii technologicznych przygotowania i zadawania pasz - 2 godz.

11. Projektowanie linii technologicznych usuwania i gromadzenia odchodów zwierzęcych - 2 godz.

12. Obliczanie zużycia energii na fermach - 2 godz.

13. Organizacja pracy na fermie, obliczanie nakładów pracy - 2 godz.

14. Dobór środków transportu do realizacji zadań na fermie - 2 godz.

15. Omawianie projektów, porównanie opracowanych technologii w kontekście technicznego wyposażenia ferm - 2 godz.

----------------------- 30 godz.

Literatura:

Dojarka Mechaniczna. Budowa, użytkowanie i aspekty rynkowe urządzeń do pozyskiwania mleka surowego – Kupczyk A., Mastyj A., Daniel Z., Gaworski M. 2003. Pro Agricola Gietrzwałd.

Maszyny i urządzenia do produkcji zwierzęcej – Koprysz K., Roszkowski H., Zdun K. 1994. Wyd. SGGW. Warszawa.

Mechanizacja rolnictwa. Maszyny i urządzenia do produkcji roślinnej i zwierzęcej - Kuczewski J., Waszkiewicz Cz. 2007. SGGW. Warszawa.

Mechanizacja produkcji zwierzęcej – Kowalik W., Lebiedowicz W., Siarkowski Z.,Wrotkowski K. pod redakcją Kwieciński A. 1999. Wydawnictwo AR Lublin.

Technologie produkcji mieszanek paszowych – Grochowicz J. 1996. PWRiL Warszawa.

Standardy dla gospodarstw rolnych - poradniki w ramach Projektu Phare PL/IB/2001/AG/03

1) Magazynowanie pasz. IBMER W-wa 2004.

2) Systemy utrzymania drobiu. Poradnik i Katalog. IBMER W-wa 2004.

3) Systemy utrzymania owiec. Poradnik. IBMER W-wa 2004.

4) Systemy utrzymania świń. Poradnik i Katalog. IBMER W-wa 2004.

5) Magazynowanie nawozów naturalnych. Poradnik. IBMER W-wa 2004.

6) Systemy utrzymania bydła. Poradnik i Katalog. IBMER W-wa 2004.

7) Systemy utrzymania koni. Poradnik. IBMER W-wa 2004.

On Line: http://www.ibmer.waw.pl/sgr/poradniki.html

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0-1 (2024-04-02)