Mechanizacja produkcji zwierzecej
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | H.MPZWI.SI.HZOHX.A |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Mechanizacja produkcji zwierzecej |
Jednostka: | Instytut Inżynierii Rolniczej i Informatyki |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Program przedmiotu obejmuje zagadnienia związane z techniką stosowaną w chowie zwierząt gospodarskich. Studenci zapoznają się z systemami utrzymania poszczególnych grup zwierząt, maszynami wykorzystywanymi w technologii przygotowania i zadawania różnych rodzajów pasz. Studenci poznają także maszyny i urządzenia do usuwania i gromadzenia odchodów zwierzęcych. Poprzez wykonywanie projektu wyposażenia technicznego fermy, nabywają umiejętności doboru maszyn do realizacji danej technologii, a także obliczania zużycia energii i poniesionych nakładów pracy w chowie zwierząt. |
Pełny opis: |
Wykłady: 1 - 2. Mechanizacja produkcji trzody chlewnej 2 godz. 3 - 4. Mechanizacja produkcji drobiu - 2 godz. 5 - 6. Mechanizacja produkcji bydła - 2 godz. 7 - 8. Systemy doju - 2 godz. 9 - 10. Mycie instalacji dojarskich i postępowanie z mlekiem po doju - 2 godz. 11 - 12. Usuwanie odchodów z budynków inwentarskich - 2 godz. 13-14. Sposoby produkcji objętościowych pasz suchych i soczystych - 2 godz. Maszyny i urządzenia do produkcji, przygotowania i zadawania pasz - 1 godz. ----------------------- 15 godz. Ćwiczenia 1. Maszyny i urządzenia do przygotowania pasz treściwych - 2 godz. 2. Maszyny i urządzenia do przygotowania pasz objętościowych suchych - 2 godz. 3. Maszyny różne stosowane w produkcji zwierzęcej - 2 godz. 4. Budowa i zasada działania dojarek - dojarki konwiowe i rurociągowe - hale udojowe - 2 godz. 5. Obsługa techniczna dojarek i schładzanie mleka - 2 godz. 6. Systemy pojenia zwierząt - 2 godz. 7. Maszyny i urządzenia do zadawanie pasz - 2 godz. 8. Maszyny i urządzenia do zbioru i konserwacji zielonek - 2 godz. 9. Maszyny i urządzenia do czyszczenia i sortowania - 2 godz. 10. Projektowanie linii technologicznych przygotowania i zadawania pasz - 2 godz. 11. Projektowanie linii technologicznych usuwania i gromadzenia odchodów zwierzęcych - 2 godz. 12. Obliczanie zużycia energii na fermach - 2 godz. 13. Organizacja pracy na fermie, obliczanie nakładów pracy - 2 godz. 14. Dobór środków transportu do realizacji zadań na fermie - 2 godz. 15. Omawianie projektów, porównanie opracowanych technologii w kontekście technicznego wyposażenia ferm - 2 godz. ----------------------- 30 godz. |
Literatura: |
Dojarka Mechaniczna. Budowa, użytkowanie i aspekty rynkowe urządzeń do pozyskiwania mleka surowego – Kupczyk A., Mastyj A., Daniel Z., Gaworski M. 2003. Pro Agricola Gietrzwałd. Maszyny i urządzenia do produkcji zwierzęcej – Koprysz K., Roszkowski H., Zdun K. 1994. Wyd. SGGW. Warszawa. Mechanizacja rolnictwa. Maszyny i urządzenia do produkcji roślinnej i zwierzęcej - Kuczewski J., Waszkiewicz Cz. 2007. SGGW. Warszawa. Mechanizacja produkcji zwierzęcej – Kowalik W., Lebiedowicz W., Siarkowski Z.,Wrotkowski K. pod redakcją Kwieciński A. 1999. Wydawnictwo AR Lublin. Technologie produkcji mieszanek paszowych – Grochowicz J. 1996. PWRiL Warszawa. Standardy dla gospodarstw rolnych - poradniki w ramach Projektu Phare PL/IB/2001/AG/03 1) Magazynowanie pasz. IBMER W-wa 2004. 2) Systemy utrzymania drobiu. Poradnik i Katalog. IBMER W-wa 2004. 3) Systemy utrzymania owiec. Poradnik. IBMER W-wa 2004. 4) Systemy utrzymania świń. Poradnik i Katalog. IBMER W-wa 2004. 5) Magazynowanie nawozów naturalnych. Poradnik. IBMER W-wa 2004. 6) Systemy utrzymania bydła. Poradnik i Katalog. IBMER W-wa 2004. 7) Systemy utrzymania koni. Poradnik. IBMER W-wa 2004. On Line: http://www.ibmer.waw.pl/sgr/poradniki.html |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.