Mikrobiologia żywności i pasz
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | H.MKB.Z9.NI.HZONY.R | Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Mikrobiologia żywności i pasz | ||
Jednostka: | Katedra Mikrobiologii i Biomonitoringu | ||
Grupy: |
Hodowla zwierząt sem.2, niestacjonarne elektywy do wyboru Zootechnika niestacjonarne elektywy I stopień |
||
Punkty ECTS i inne: |
2.00 ![]() |
||
Język prowadzenia: | polski | ||
Skrócony opis: |
Celem kształcenia jest uzyskanie wiedzy na temat mikrobiologicznej jakości żywności i pasz oraz czynników ją kształtujących. Uwzględniony zostanie również aspekt ustawodawstwa żywnościowego i normatywów dotyczących zagrożeń mikrobiologicznych. Ponadto, celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z wiedzą na temat mikrobioty surowców i żywności pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz zatruć i zakażeń pokarmowych, a także sposobu wykonywania badań mikrobiologicznych żywności i pasz zgodnie z wymaganiami i potrzebami systemu zapewnienia wiarygodności wyników badań. |
||
Pełny opis: |
Wykłady: Zapoznanie studentów z nowymi dyrektywami UE i Kodeksu Żywnościowego (Codex Alimentarius FAO/WHO) w zdefiniowaniu podstawowych pojęć dotyczących żywności i pasz. Normatywy dotyczące zagrożeń mikrobiologicznych występujących w żywności i paszach oraz określające ich ogólne zasady badania mikrobiologicznego. Mikrobiologiczna jakość żywności i czynniki ją kształtujące. Klasyfikacja zanieczyszczeń żywności. Mikrobiota surowców i żywności pochodzenia roślinnego oraz zwierzęcego. Jakość mikrobiologiczna pasz.Przechowywanie i konserwacja żywności i pasz. Mikrobiologiczne podstawy sporządzania kiszonek oraz procesy wpływające na obniżenie jej jakości. Zatrucia i zakażenia pokarmowe. Mikroorganizmy chorobotwórcze w żywności. Mykotoksyny w żywności i paszach - zagrożenia zdrowotne. Ćwiczenia: BHP na ćwiczeniach. Zasady poboru i analizy. Metody badawcze stosowane w mikrobiologii żywności i pasz. Analiza zanieczyszczenia mikrobiologicznego ziarna zbóż i pasz.Odczyt wyników badań. Wyznaczanie liczby mikroorganizmów bakteryjnych i grzybowych. Interpretacja wyników przeprowadzonych badań wg kryteriów oceny mikrobiologicznej. Ocena jakości mikrobiologicznej mięsa. Zaliczenie. |
||
Literatura: |
1. Molenda J.., Mikrobiologia żywności pochodzenia zwierzęcego, UP. Wrocław 2010. 2. Kijowski J., T. Sikora. 2003. Zarządzanie jakością i bezpieczeństwem żywności. WN-T, Warszawa. 3. Libudzisz L., Kowal K., Żakowska Z. 2009. Mikrobiologia techniczna. Tom 1 i II, PWN, Warszawa. 4.Trojanowska K., Giebel H., Gołębiowska B.2009. Mikrobiologia żywności. Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu. 5. Steinka I. 2011. Mikrobiologia żywności i materiałów przemysłowych. Wydawnictwo Akademii Morskiej w Gdyni. 6. Frączek K., Bis H., Grzyb J., Ropek D., Wieczorek J. Występowanie grzybów toksynotwórczych i patogennych na powierzchni nasion oraz bulw roślin rolniczych uprawianych w okolicy składowiska odpadów komunalnych.. Proceedings of ECOpole, 7(1), 199-205, DOI: 10.2429/proc.2013.7(1)026. |
||
Efekty uczenia się: |
WIEDZA − absolwent zna i rozumie: - poszczególne grupy systematyczne drobnoustrojów, opisuje morfologię i fizjologię drobnoustrojów ze szczególnym uwzględnieniem ich znaczenia w produkcji zwierzęcej - metody przetwórstwa i oceny jakości surowców pochodzenia zwierzęcego oraz zasady skupu i klasyfikacji zwierząt rzeźnych i produktów zwierzęcych; zna zasady nadzoru sanitarno-weterynaryjnego nad pozyskiwaniem, transportem i przetwórstwem środków pochodzenia zwierzęcego; choroby zwierząt i zoonozy UMIEJĘTNOŚCI − absolwent potrafi: - interpretować zjawiska zachodzące w środowisku pod wpływem mikroorganizmów; posługiwać się podstawowymi technikami mikrobiologicznymi stosowanymi w izolacji czystych kultur;identyfikować kultury mikrobiologiczne - dokonać podstawowej oceny jakościowej surowców pochodzenia zwierzęcego, transportu i przetwórstwa produktów zwierzęcych pod kątem przepisów sanitarno-weterynaryjnych oraz prawidłowo interpretować i stosować prawo weterynaryjne i żywnościowe obowiązujące w UE i Polsce KOMPETENCJE SPOŁECZNE − absolwent: - oceny ryzyka i skutków wykonywanej działalności związanej z użytkowaniem zwierząt i produkcją żywności. |
||
Metody i kryteria oceniania: |
zaliczenie pisemne - test z wyboru i uzupełnienia; na ocenę pozytywną należy udzielić co najmniej 60% prawidłowych odpowiedzi na zadane pytania; udział oceny z zaliczenia wykładów w ocenie końcowej wynosi 70%. |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2017/2018" (zakończony)
Okres: | 2018-02-26 - 2018-09-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 5 godzin ![]() Wykład, 10 godzin ![]() |
|
Koordynatorzy: | Krzysztof Frączek | |
Prowadzący grup: | (brak danych) | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2018/2019" (zakończony)
Okres: | 2019-02-25 - 2019-09-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 5 godzin ![]() Wykład, 10 godzin ![]() |
|
Koordynatorzy: | Krzysztof Frączek | |
Prowadzący grup: | Krzysztof Frączek | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2019/2020" (zakończony)
Okres: | 2019-10-01 - 2020-02-23 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 5 godzin ![]() Wykład, 10 godzin ![]() |
|
Koordynatorzy: | Krzysztof Frączek | |
Prowadzący grup: | Krzysztof Frączek | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2019/2020" (zakończony)
Okres: | 2020-02-24 - 2020-09-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 5 godzin ![]() Wykład, 10 godzin ![]() |
|
Koordynatorzy: | Krzysztof Frączek | |
Prowadzący grup: | (brak danych) | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.