Mikrobiologia surowców i produktów zwierzęcych
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | H.MKB.M9.NI.HZONY.R |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Mikrobiologia surowców i produktów zwierzęcych |
Jednostka: | Katedra Mikrobiologii i Biomonitoringu |
Grupy: |
Zootechnika niestacjonarne elektywy I stopień |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Celem kształcenia jest uzyskanie wiedzy na temat drobnoustrojów bytujących w różnych rodzajach żywności pochodzenia zwierzęcego, ich właściwości fizjologicznych i rodzaju oddziaływania. Ponadto, omówiona zostanie mikrobiota specyficzna dla poszczególnych rodzajów żywności zwierzęcego pochodzenia z uwzględnieniem związanych z jej obecnością zagrożeń, zarówno trwałości produktów, jak i bezpieczeństwa dla konsumentów. |
Pełny opis: |
Wykłady: Bezpieczeństwo i klasyfikacja zanieczyszczeń żywności. Drobnoustroje występujące w żywności. Czynniki środowiskowe kształtujące jakość żywności. Drobnoustroje wskaźnikowe.Procesy psucia się żywności powodowane przez drobnoustroje. Mikrobiologia surowców i żywności pochodzenia zwierzęcego. Mikrobiologia mięsa i wędlin. Mikrobiologia mięsa drobiu i przetworów drobiowych. Mikrobiologia mleka i produktów mleczarskich. Mikrobiologia ryb i przetworów rybnych. Mikrobiologia jaj i przetworów z jaj. Mykotoksyny w surowcach i produktach pochodzenia zwierzęcego. Zatrucia pokarmowe i choroby przenoszone przez żywność. Ćwiczenia: Bezpieczeństwo i higiena pracy na ćwiczeniach z mikrobiologii surowców i produktów zwierzęcych. Metody izolacji drobnoustrojów (metoda odciskowa, posypowa i sedymentacyjna) z żywności (produkty płynne i stałe). Podstawowe metody stosowane w analizie mikrobiologicznej. Zalecenia ogólne i pobór próbek do badań mikrobiologicznych. Bakterie mlekowe. Ocena jakości mleka metodą reduktazową. Barwienie preparatów z produktów mleczarskich (maślanka, kefir, jogurt itp.). Bakterie probiotyczne. Szkodliwa rola bakterii występujących w surowcach i produktach pochodzenia zwierzęcego. Fermentacja masłowa. Barwienie bakterii metodą Schaeffera-Fultona. Ocena bakterioskopowa czystości mięsa.. Metody badań bakterii wskaźnikowych. Analiza mikrobiologiczna mięsa i przetworów mięsnych metodą posiewu seryjnych rozcieńczeń. Odczyt wyników badań. Wyznaczanie liczby mikroorganizmów bakteryjnych i grzybowych. Interpretacja wyników przeprowadzonych badań. Obserwacja preparatów wykonanych z hodowli bakteryjnych. Analiza zanieczyszczenia mikrobiologicznego surowego mleka i serów.Odczyt wyników badań. Wyznaczanie liczby mikroorganizmów bakteryjnych i grzybowych. Interpretacja wyników przeprowadzonych badań. Obserwacja preparatów wykonanych z hodowli bakteryjnych. Mikrobiologia jaj i przetworów z jaj. Analiza mikrobiologiczna skorupy i żółtka jaj.Odczyt wyników badań. Wyznaczanie liczby mikroorganizmów bakteryjnych i grzybowych. Interpretacja wyników przeprowadzonych badań. Obserwacja preparatów wykonanych z hodowli bakteryjnych. Drobnoustroje wskaźnikowe. Charakterystyka bakterii z rodzaju Salmonella.Mikrobiota pomieszczeń inwentarskich. Analiza mikrobiologiczna powietrza i powierzchni ścian. Zaliczenie. |
Literatura: |
Molenda J.., Mikrobiologia żywności pochodzenia zwierzęcego. 2010. UP.Wrocław 2. Wojtatowicz M., Stempniewicz R., 2009. Mikrobiologia żywności. Teoria i ćwiczenia. Uniwersytet Przyrodniczy Wrocław. 3. Libudzisz L., Kowal K., Żakowska Z. 2009. Mikrobiologia techniczna. Tom 1 i II, PWN, Warszawa. 1. Trojanowska K., Giebel H., Gołębiowska B.2009. Mikrobiologia żywności. Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu. 2. Steinka I. 2011. Mikrobiologia żywności i materiałów przemysłowych. Wydawnictwo Akademii Morskiej w Gdyni. |
Efekty uczenia się: |
WIEDZA − absolwent zna i rozumie: - poszczególne grupy systematyczne drobnoustrojów, opisuje morfologię i fizjologię drobnoustrojów ze szczególnym uwzględnieniem ich znaczenia w produkcji zwierzęcej, - metody przetwórstwa i oceny jakości surowców pochodzenia zwierzęcego oraz zasady skupu i klasyfikacji zwierząt rzeźnych i produktów zwierzęcych; zna zasady nadzoru sanitarno-weterynaryjnego nad pozyskiwaniem, transportem i przetwórstwem środków pochodzenia zwierzęcego; choroby zwierząt i zoonozy. UMIEJĘTNOŚCI − absolwent potrafi: - interpretować zjawiska zachodzące w środowisku pod wpływem mikroorganizmów; posługiwać się podstawowymi technikami mikrobiologicznymi stosowanymi w izolacji czystych kultur; identyfikować kultury mikrobiologiczne, - dokonać podstawowej oceny jakościowej surowców pochodzenia zwierzęcego, transportu i przetwórstwa produktów zwierzęcych pod kątem przepisów sanitarno-weterynaryjnych oraz prawidłowo interpretować i stosować prawo weterynaryjne i żywnościowe obowiązujące w UE i Polsce KOMPETENCJE SPOŁECZNE − absolwent: - oceny ryzyka i skutków wykonywanej działalności związanej z użytkowaniem zwierząt i produkcją żywności |
Metody i kryteria oceniania: |
Zaliczenie pisemne - test z wyboru; na ocenę pozytywną należy udzielić co najmniej 60% prawidłowych odpowiedzi na zadane pytania; udział oceny z zaliczenia wykładów w ocenie końcowej wynosi 60%. |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.