Mikrobiologia
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | H.MIBIO.SI.HZOHX.R |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Mikrobiologia |
Jednostka: | Katedra Mikrobiologii |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Studia z zakresu mikrobiologii mają uwypuklić pożyteczną i szkodliwą rolę drobnoustrojów w przyrodzie oraz wskazać na ścisłe powiązania świata mikroorganizmów z środowiskiem życia roślin, zwierząt i ludzi. |
Pełny opis: |
Studia z zakresu mikrobiologii mają uwypuklić pożyteczną i szkodliwą rolę drobnoustrojów w przyrodzie oraz wskazać na ścisłe powiązania świata mikroorganizmów z środowiskiem życia roślin, zwierząt i ludzi. Studenci zostaną zaznajomieni z chorobotwórczymi właściwościami drobnoustrojów. Mowa będzie także o zmianach powodowanych w otoczeniu oraz o ich rozpowszechnieniu i formach wykazywanej aktywności. Wiedza z zakresu mikrobiologii jest niezbędnym warunkiem nabycia umiejętności praktycznego sterowania rozwojem i aktywnością mikroorganizmów, tak ważnej dla zootechnika, dążącego do wyprodukowania dobrej jakości produktów spożywczych oraz zabezpieczenia ich przed zniszczeniem na skutek działania drobnoustrojów. Wiedza z zakresu mikrobiologii umożliwi produkcję nowoczesnymi metodami przemysłowymi zdrowej żywności bez wywierania negatywnego wpływu na środowisko naturalne. |
Literatura: |
1.Kunicki-Goldfinger W. - Życie bakterii. PWN, Warszawa 2.Schlegel H.G. - Mikrobiologia ogólna. PWN, Warszawa 3. Z. Libudzisz - Mikrobiologia techniczna T. 1. PWN, Warszawa 4. M.K. Błaszczyk - Mikrobiologia środowisk. PWN, Warszawa |
Efekty uczenia się: |
Wiedza studenta Potrafi opisać morfologię i fizjologię różnych grup mikroorganizmów. Potrafi scharakteryzować mechanizmy funkcjonowania mikroorganizmów. Potrafi rozróżniać grupy szkodliwe i pożyteczne mikroorganizmów. Umiejętności studenta Potrafi użytkować podstawowy sprzęt mikrobiologiczny. Potrafi sporządzać podłoża mikrobiologiczne i barwniki. Potrafi przygotować preparaty mikroorganizmów. Potrafi posłużyć się mikroskopem. Potrafi przeprowadzić prosta analizę laboratoryjną. Kompetencje społeczne studenta Nabędzie świadomość zasad funkcjonowania świata mikroorganizmów. |
Metody i kryteria oceniania: |
Forma zaliczenia przedmiotu: zaliczenie na ocenę. Ocena niedostateczna wystawiana jest, jeśli student w zakresie jednej ze składowych (wiedza, umiejętności, kompetencje) uzyska mniej niż 55% obowiązujących efektów. Ocena dostateczna dotyczy gdy student uzyska przynajmniej 55% wspomnianych efektów. Ocena ponad dostateczna (3,5) dotyczy gdy student uzyska średnią efektów (61-70%). Ocena dobra (71-80%), ponad dobra (81-90%), bardzo dobra (powyżej 90%). |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.