Mikrobiologia
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | H.MIBIO.SI.HZOEX.R |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Mikrobiologia |
Jednostka: | Katedra Mikrobiologii |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów ze światem drobnoustrojów, wskazanie na ich rolę w najważniejszych procesach biologicznych. Studia mają uwypuklić pożyteczna i szkodliwą rolę drobnoustrojów w przyrodzie oraz wskazać na ścisłe powiązania świata mikroorganizmów ze środowiskiem życia roślin, zwierząt i ludzi. |
Pełny opis: |
Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów ze światem drobnoustrojów, wskazanie na ich rolę w najważniejszych procesach biologicznych. Wykłady umożliwią lepsze zrozumienie znaczenia mikroorganizmów w funkcjonowaniu biocenozy, przemianach biogenów oraz ich wzajemnym wpływie na siebie i inne organizmy żywe.Studia mają uwypuklić pożyteczna i szkodliwą rolę drobnoustrojów w przyrodzie oraz wskazać na ścisłe powiązania świata mikroorganizmów ze środowiskiem życia roślin, zwierząt i ludzi.Wiedza z zakresu mikrobiologii jest niezbędnym warunkiem nabycia umiejętności praktycznego sterowania rozwojem i aktywnością mikroorganizmów tak ważnej dla hodowcy-praktyka, dążącego do utrzymania dobrostanu zwierząt oraz ochrony ich zdrowia narażonego na szkodliwe działanie drobnoustrojów, bez wywierania negatywnego wpływu na środowisko naturalne. |
Literatura: |
1.H.G. Schlegel – Mikrobiologia ogólna. PWN, Warszawa 2.W.J.H. Kunicki – Goldfinger – Życie bakterii. PWN, Warszawa 3.Z. Libudzisz – Mikrobiologia techniczna T. 1. PWN, Warszawa 4.M.K. Błaszczyk – Mikrobiologia środowisk. PWN, Warszawa |
Efekty uczenia się: |
Wiedza - Student potrafi opisać morfologię i fizjologię różnych grup mikroorganizmów. Potrafi rozróżniać grupy systematyczne mikroorganizmów. Potrafi scharakteryzować mechanizmy funkcjonowania mikroorganizmów. Umiejętności - Student potrafi przygotować preparaty mikroorganizmów. Potrafi posłużyć się mikroskopem. Potrafi sporządzać podłoża mikrobiologiczne i barwniki. Potrafi użytkować podstawowy sprzęt mikrobiologiczny. Kompetencje - Student nabędzie świadomość zasad funkcjonowania świata mikroorganizmów. |
Metody i kryteria oceniania: |
Ocena niedostateczna wystawiana jest, jeśli student w zakresie jednej ze składowych (wiedza, umiejętności, kompetencje) uzyska mniej niż 55% obowiązujących efektów. Ocena dostateczna dotyczy gdy student uzyska przynajmniej 55% wspomnianych efektów. Ocena ponad dostateczna (3,5) dotyczy gdy student uzyska średnią efektów (61-70%). Ocena dobra (71-80%), ponad dobra (81-90%), bardzo dobra (powyżej 90%). |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.