Mikrobiologia
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | H.MIBIO.SI.HRBRX.R |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Mikrobiologia |
Jednostka: | Katedra Mikrobiologii |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Celem zajęć z mikrobiologii ogólnej jest zapoznanie studentów z światem drobnoustrojów, ich rolą w najważniejszych procesach biologicznych związanych z krążeniem materii i przepływem energii w różnych ekosystemach. Zajęcia mają uwypuklić powiązania świata mikroorganizmów ze środowiskiem życia roślin, zwierząt i ludzi. |
Pełny opis: |
Celem zajęć z mikrobiologii ogólnej jest zapoznanie studentów z światem drobnoustrojów, ich rolą w najważniejszych procesach biologicznych związanych z krążeniem materii i przepływem energii w różnych ekosystemach. Wykłady umożliwią lepsze zrozumienie fizjologii drobnoustrojów, jak również ich znaczenie w funkcjonowaniu biocenozy oraz ich wzajemnym wpływie na siebie i na inne organizmy żywe. Zajęcia mają uwypuklić powiązania świata mikroorganizmów ze środowiskiem życia roślin, zwierząt i ludzi. Celem ćwiczeń z mikrobiologii ogólnej jest praktyczne zapoznanie studentów z podstawową techniką laboratoryjną stosowaną w pracowniach mikrobiologicznych. Na ćwiczeniach zostaną przedstawione podstawowe metody izolacji i hodowli mikroorganizmów, sporządzania preparatów mikrobiologicznych oraz analizy ilościowej i jakościowej. Ponadto studenci zdobędą umiejętność prawidłowego posługiwania się mikroskopem immersyjnym umożliwiającym podstawową obserwację drobnoustrojów. |
Literatura: |
1.H.G. Schlegel – Mikrobiologia ogólna. PWN, Warszawa 2.W.J.H. Kunicki – Goldfinger – Życie bakterii. PWN, Warszawa 3. Maria Pawlaczyk – Szpilowa – Mikrobiologia wody i ścieków. PWN, Warszawa 4. A.A. Salyers, D.D. Whitt – Mikrobiologia. PWN, Warszawa |
Efekty uczenia się: |
Wiedza - Student potrafi rozróżniać grupy systematyczne mikroorganizmów. Potrafi opisać morfologię i fizjologię różnych grup mikroorganizmów. Potrafi scharakteryzować mechanizmy funkcjonowania mikroorganizmów. Umiejętności - Student potrafi użytkować podstawowy sprzęt mikrobiologiczny. Potrafi przygotować preparaty mikroorganizmów Potrafi posłużyć się mikroskopem. Potrafi sporządzać podłoża mikrobiologiczne i barwniki. Kompetencje - Student nabędzie świadomość zasad funkcjonowania świata mikroorganizmów. |
Metody i kryteria oceniania: |
Ocena niedostateczna wystawiana jest, jeśli student w zakresie jednej ze składowych (wiedza, umiejętności, kompetencje) uzyska mniej niż 55% obowiązujących efektów. Ocena dostateczna dotyczy gdy student uzyska przynajmniej 55% wspomnianych efektów. Ocena ponad dostateczna (3,5) dotyczy gdy student uzyska średnią efektów (61-70%). Ocena dobra (71-80%), ponad dobra (81-90%), bardzo dobra (powyżej 90%). |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.