Mikrobiologia
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | H.MIBI2.NI.HZONX.R | Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Mikrobiologia | ||
Jednostka: | Katedra Mikrobiologii | ||
Grupy: |
Hodowla niestacjonarne,2 sem.obowiązkowe |
||
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
![]() ![]() |
||
Język prowadzenia: | polski | ||
Skrócony opis: |
Zajęcia z mikrobiologii mają na celu zaznajomienie studentów z światem drobnoustrojów, wskazanie na ich rolę w najważniejszych procesach biologicznych przebiegających na kuli ziemskiej związanych z krążeniem materii i przepływem energii w różnych ekosystemach wodnych i lądowych. |
||
Pełny opis: |
Zajęcia z mikrobiologii mają na celu zaznajomienie studentów z światem drobnoustrojów, wskazanie na ich rolę w najważniejszych procesach biologicznych przebiegających na kuli ziemskiej związanych z krążeniem materii i przepływem energii w różnych ekosystemach wodnych i lądowych. Wykłady umożliwią lepsze zrozumienie znaczenia mikroorganizmów w funkcjonowaniu biocenozy, przemianach biogenów oraz ich wzajemnym wpływie na siebie i na inne organizmy żywe. Studia z zakresu mikrobiologii mają uwypuklić pożyteczną i szkodliwą rolę drobnoustrojów w przyrodzie oraz wskazać na ścisłe powiązania świata mikroorganizmów z środowiskiem życia roślin, zwierząt i ludzi. Mowa będzie także o zmianach powodowanych w otoczeniu oraz o ich rozpowszechnieniu i formach wykazywanej aktywności. Wiedza z zakresu mikrobiologii jest niezbędnym warunkiem nabycia umiejętności praktycznego sterowania rozwojem i aktywnością mikroorganizmów, tak ważnej dla zootechnika-praktyka.. |
||
Literatura: |
1.W.J.H. Kunicki – Goldfinger – Życie bakterii. PWN, Warszawa 2. Z. Libudzisz – Mikrobiologia techniczna T. 1. PWN, Warszawa 3. F. Białous - Mikrobiologia zootechniczna. PWN, Warszawa 4. J.S. Zaleski - Mikrobiologia żywności pochodzenia zwierzęcego. WNT, Warszawa |
||
Efekty uczenia się: |
Wiedza - Student potrafi opisać morfologię i fizjologię różnych grup mikroorganizmów. Potrafi scharakteryzować mechanizmy funkcjonowania mikroorganizmów. Potrafi rozróżniać grupy szkodliwe i pożyteczne mikroorganizmów. Umiejętności - Student potrafi użytkować podstawowy sprzęt mikrobiologiczny. Potrafi sporządzać podłoża mikrobiologiczne i barwniki. Potrafi przygotować preparaty mikroorganizmów Potrafi posłużyć się mikroskopem. Potrafi przeprowadzić prostą analizę laboratoryjną. Kompetencje - Student nabędzie świadomość zasad funkcjonowania świata mikroorganizmów. |
||
Metody i kryteria oceniania: |
Ocena niedostateczna wystawiana jest, jeśli student w zakresie jednej ze składowych (wiedza, umiejętności, kompetencje) uzyska mniej niż 55% obowiązujących efektów. Ocena dostateczna dotyczy gdy student uzyska przynajmniej 55% wspomnianych efektów. Ocena ponad dostateczna (3,5) dotyczy gdy student uzyska średnią efektów (61-70%). Ocena dobra (71-80%), ponad dobra (81-90%), bardzo dobra (powyżej 90%). |
| |||||
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.