Mikrobiologia łańcucha pokarmowego
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | H.MBZ.M9.SL.HBIOZ.R |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Mikrobiologia łańcucha pokarmowego |
Jednostka: | Katedra Mikrobiologii i Biomonitoringu |
Grupy: |
Biologia stosowana I stopnia elektywy |
Punkty ECTS i inne: |
2.00
|
Język prowadzenia: | polski |
Pełny opis: |
Wykłady: Wprowadzenie i podstawowe pojęcia z zakresu mikrobiologii łańcucha żywnościowego. Ustawodawstwo żywnościowe dotyczące bezpieczeństwa zdrowotnego. Nadzór nad bezpieczeństwem żywności. Mikrobiologiczna jakość żywności i czynniki ja kształtujące. Procesy psucia się żywności powodowane przez drobnoustroje. Mikrobiota surowców roślinnych (warzyw, owoców, ziarna zbóż i produktów zbożowych). Mikrobiota produktów pochodzenia zwierzęcego (mleka, mięsa i przetworów mięsnych). Mikrobiota ryb i przetworów rybnych. Przechowywanie, utrwalanie i konserwacja żywności. Ocena stanu higienicznego warunków produkcji. Rola mikroorganizmów w przemyśle spożywczym. Mykotoksyny w żywności. Zatrucia i zakażenia pokarmowe. Mikroorganizmy chorobotwórcze w żywności. Ćwiczenia: BHP na ćwiczeniach. Zasady poboru i analizy. Wykonanie preparatów mikroskopowych z mleka i przetworów mlecznych. Analiza zanieczyszczenia mikrobiologicznego mleka i sera. Odczyt wyników badań. Wyznaczanie liczby mikroorganizmów bakteryjnych i grzybowych. Interpretacja wyników badań. Wykonanie preparatów mikroskopowych bakterii wskaźnikowych. Ocena bakterioskopowa czystości mięsa i przetworów mięsnych. Analiza zanieczyszczenia mikrobiologicznego mięsa i wędlin. Odczyt wyników badań. Wyznaczanie liczby mikroorganizmów bakteryjnych i grzybowych. Interpretacja wyników przeprowadzonych badań. Wyznaczanie liczby mikroorganizmów bakteryjnych i grzybowych. Interpretacja wyników przeprowadzonych badań. Analiza stosowanych środków do konserwacji żywności. Sprawdzian wiadomości. |
Literatura: |
Molenda J. 2010. Mikrobiologia żywności pochodzenia zwierzęcego, UP. Wrocław. Kijowski J., Sikora T. 2003. Zarządzanie jakością i bezpieczeństwem żywności. WN-T, Warszawa. Libudzisz L., Kowal K., Żakowska Z. 2009. Mikrobiologia techniczna. Tom I i II, PWN, Warszawa. Steinka I. 2011. Mikrobiologia żywności i materiałów przemysłowych. Wydawnictwo Akademii Morskiej w Gdyni. |
Efekty uczenia się: |
WIEDZA - zna i rozumie: -zagadnienia z zakresu technik mikrobiologicznych oraz ich zastosowania w biologii, medycynie, rolnictwie, przemyśle i ochronie środowiska -zasady bezpieczeństwa i higieny pracy w stopniu wystarczającym do samodzielnej pracy w laboratorium UMIEJĘTNOŚCI - potrafi: - stosować, dobierać i weryfikować odpowiednie techniki mikrobiologiczne do analizy procesów biologicznych - oceniać możliwości wykorzystania odpowiednich technik badawczych - w naukach biologicznych, rolnictwie, przemyśle i ochronie środowiska analizować zjawiska wpływające na zdrowie zwierząt i ludzi oraz stan środowiska naturalnego i hodowlanego KOMPETENCJE SPOŁECZNE - jest gotów do: - formułowania opinii na temat podstawowych zagadnień biologii - przedsiębiorczego działania zmierzającego do zastosowania wiedzy biologicznej w pracy zawodowej |
Metody i kryteria oceniania: |
Wykłady; Zaliczenie na ocenę. Test wyboru lub pytania problemowe. Na ocenę pozytywną należy udzielić powyżej 50% prawidłowych odpowiedzi na zadane pytania; udział oceny z wykładów w ocenie końcowej wynosi 60%. Ćwiczenia: Zaliczenie na ocenę. Na ocenę pozytywną należy zaliczyć ćwiczenia laboratoryjne i odpowiedzieć na pytania kolokwium zaliczeniowego; należy udzielić powyżej 50% prawidłowych odpowiedzi na zadane pytania; udział oceny z ćwiczeń w ocenie końcowej wynosi 40%. |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2022/2023" (zakończony)
Okres: | 2023-02-27 - 2023-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Krzysztof Frączek | |
Prowadzący grup: | (brak danych) | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2023/2024" (w trakcie)
Okres: | 2024-02-26 - 2024-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Krzysztof Frączek | |
Prowadzący grup: | Krzysztof Frączek, Marek Ostafin | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.