Żywienie zwierząt towarzyszących i laboratoryjnych
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | H.KZD.LAB9.SL.HBIOY |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Żywienie zwierząt towarzyszących i laboratoryjnych |
Jednostka: | Katedra Żywienia, Biotechnologii Zwierząt i Rybactwa |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
3.00
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
W ramach przedmiotu studenci zapoznają się z żywieniem wybranych gatunków zwierząt towarzyszących człowiekowi (psy, koty, gryzonie), amatorskich (gady, ryby akwariowe, ptaki ozdobne) oraz zwierząt laboratoryjnych. Ponadto zostanie poruszona specyfika trawienia oraz charakterystyka pasz stosowanych w żywieniu tych zwierząt. Omówione zostaną również skutki nieprawidłowego żywienia oraz choroby metaboliczne występujące u wybranych zwierząt amatorskich. |
Pełny opis: |
Wykłady Specyfika trawienia i przemiany składników pokarmowych u wybranych zwierząt towarzyszących i laboratoryjnych Charakterystyk karm oraz dodatków paszowych stosowanych w żywieniu zwierząt towarzyszących i laboratoryjnych oraz systemy oceny ich wartości pokarmowej Zasady żywienia zwierząt towarzyszących i laboratoryjnych (ryb akwariowych, gadów, gryzoni domowych i królików, ptaków ozdobnych oraz zwierząt mięsożernych) technika karmienia, produkcja karmy żywej i przemysłowej Wpływ składników pokarmowych na zdrowie i ekspozycyjność zwierząt towarzyszących i laboratoryjnych Choroby powodowane nieprawidłowym żywieniem wybranych zwierząt towarzyszących i laboratoryjnych Systemy dystrybucji karm przemysłowych i dodatków paszowych dla zwierząt towarzyszących i laboratoryjnych (sklep zoologiczny) Ćwiczenia Podstawy projektowania i tworzenia strony internetowej Panel 1 – Układ pokarmowy i fizjologia trawienia zwierząt towarzyszących i laboratoryjnych Panel 2 – Normy żywienia zwierząt towarzyszących i laboratoryjnych Panel 3 – Rodzaje karm i techniki karmienia dla zwierząt towarzyszących i laboratoryjnych Panel 4 – Układanie dawki pokarmowej, bilansowanie mieszanki pełnoporcjowej dla zwierząt towarzyszących i laboratoryjnych Panel 5 – Porównanie karm przemysłowych dla zwierząt towarzyszących i laboratoryjnych Panel 6 – Skutki nadmiaru oraz niedoboru składników pokarmowych u zwierząt towarzyszących i laboratoryjnych |
Literatura: |
1. Small animal clinical nutrition. Praca zbiorowa. 2010, Mark Morris Institiut 2. Exotic Animal Care and Management. Judah, Nuttall, 2008, Thomson Delmar Learning 3. NRC- Normy żywienia: Nutrient requirements of dogs and cats (2006), laboratory animals (1995) 4. Żywienie zwierząt i paszoznawstwo. Praca zbiorowa. Tom 1, 2, 3. 2015 5. Żywienie dzikich zwierząt, red. Sawosz Chwalibóg, Kosieradzka, 2012 6. Barteczko J., Vlizlo V., Lasek O. 2008. Investigations on nutrients digestibility of traditional and commercial diet in german shepherd dogs. The Anim. Biol., 10, 1-2, 189-195. |
Efekty uczenia się: |
Wiedza Zna wartość odżywczą komponentów oraz karm stosowanych w żywieniu zwierząt towarzyszących i laboratoryjnych Charakteryzuje wymagania pokarmowe zwierząt towarzyszących i laboratoryjnych w poszczególnych stanach fizjologicznych. Zna konsekwencje nieprawidłowego żywienia oraz zasady stosowania diet specjalistycznych Posiada wiedzę dotyczącą technik karmienia zwierząt towarzyszących i laboratoryjnych Umiejętności Potrafi korzystać z norm żywieniowych i określać zapotrzebowanie zwierząt towarzyszących i laboratoryjnych w różnych stanach fizjologicznych Wykorzystuje podstawowe programy komputerowe (Microsoft) do układania dawek pokarmowe i komponowania mieszanek paszowych dla zwierząt towarzyszących i laboratoryjnych Potrafi analizować i porównywać składy komponentowe oraz wartość pokarmową produktów żywieniowych dla zwierząt towarzyszących i laboratoryjnych Potrafi zaprojektować i przygotować stronę internetową Kompetencje społeczne Potrafi pracować w zespole i jest odpowiedzialny za efekty pracy całej grupy Dba o prawidłowe żywienie zwierząt uwzględniając ich specyficzne wymagania Potrafi wyszukiwać i korzystać z literatury naukowej oraz syntetycznie przedstawiać wyniki, |
Metody i kryteria oceniania: |
Zaliczenie w formie pisemnej (test); na ocenę pozytywną należy udzielić co najmniej 55% prawidłowych odpowiedzi na zadane pytania; udział oceny z zaliczenia wykładów w ocenie końcowej wynosi 50% Praca w grupach. Na ocenę pozytywną należy zaprojektować i zrealizować 5 z 6 paneli tematycznych. Strona internetowa oceniana jest na każdych następnych ćwiczeniach wg następujących kryteriów: poprawność merytoryczna (2 p), wyczerpanie tematu (1 p), układ graficzny (1 p), poprawność cytowań (1 p). Ocena wystawiana jest na podstawie uzyskanych punktów :27-30 – bdb; 26 pdb; 20-25 db; 19 – pdst; 15-18 – dst |
Praktyki zawodowe: |
nie dotyczy |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2020/2021" (zakończony)
Okres: | 2021-02-25 - 2021-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Olga Lasek | |
Prowadzący grup: | (brak danych) | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.