Szczegółowe żywienie koni
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | H.KZD.KONI9.SM.HZOUY |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Szczegółowe żywienie koni |
Jednostka: | Katedra Żywienia, Biotechnologii Zwierząt i Rybactwa |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Pastwiska dla koni. Związki antyżywieniowe w paszach dla koni. Rośliny szkodliwe i toksyczne. Znaczenie składników mineralnych i witamin. Zasady żywienia poszczególnych grup żywieniowych- klacze, ogiery, wałachy, młodzież, z uwzględnieniem stanu fizjologicznego i różnych sposobów użytkowania koni: ogólnoużytkowe, rekreacyjne, wyczynowe, kuce. Zasady normowania zapotrzebowania na składniki pokarmowe oraz komponowania dawek pokarmowych i mieszanek treściwych dla koni i kuców. |
Pełny opis: |
Charakterystyka pasz stosowanych w żywieniu koni. Znaczenie składników pokarmowych dla koni. Żywienie praktyczne (zasady określania zapotrzebowania na składniki pokarmowe oraz układania dawek pokarmowych dla koni, technika żywienia, zadawanie pasz, ocena żywienia). Żywienie szczegółowe - żywienie koni; niepracujących, starych, roboczych (pociągowych, wierzchowych, wyczynowych). Żywienie; klaczy, ogierów rozpłodowych, źrebiąt, roczniaków, dwulatków. Choroby i zaburzenia wynikające z błędów żywieniowych. dietetyka koni. |
Literatura: |
1. Meyer H., Coenen M Żywienie koni. PWRiL Warszawa, 2009. 2. Jamroz D., Potkański A. (Red.). Żywienie zwierząt i paszoznawstwo. Podstawy szczegółowego żywienia zwierząt. PWN Warszawa, 2015. 3. Brzóska F. i in. Zalecenia żywieniowe dla koni i tabele wartości pokarmowej pasz. Fundacja IZ-PIB, Kraków, 2015. 4. Cunha T.J. Horse feeding and nutrition. Second Edition. Academic Press. INC San diego, California, 1991. 5. Literatura naukowa proponowana na zajęciach przez prowadzącego. |
Efekty uczenia się: |
Absolwent zna w pogłębionym stopniu zasady odnośnie trawienia, metabolizmu i wchłaniania składników pokarmowych oraz przemiany energii u koni; zna zasady żywienia oraz konsekwencje wynikające z nieprawidłowego żywienia koni, w zależności od ich wieku, stanu fizjologicznego i kierunku użytkowania. Absolwent zna zasady bezpiecznej produkcji pasz oraz technologie przygotowania i uszlachetniania oraz metody konserwacji pasz stosowanych w żywieniu koni, w zależności od ich wieku, stanu fizjologicznego i kierunku użytkowania. Absolwent potrafi prowadzić fachowe doradztwo z zakresu produkcji pasz i żywienia koni; potrafi zaproponować wybór technik analitycznych oraz systemów oceny jakości i wartości pokarmowej pasz stosowanych w żywieniu koni. Absolwent potrafi żywić konie w zależności od ich stanu fizjologicznego i patologicznego; wykorzystywać techniki komputerowe do bilansowania dawek pokarmowych i mieszanek treściwych dla koni. Absolwent potrafi przygotować i wygłaszać prezentację z zakresu żywienia koni ww zależności od ich wieku, stanu fizjologicznego i kierunku użytkowania. Absolwent jest gotów do uczenia się i stałego dokształcania podczas wykonywania zawodu. Absolwent jest gotów do świadomego ponoszenia odpowiedzialności za przekazywane treści zawodowe w ramach działalności doradczej oraz upowszechnieniowej. |
Metody i kryteria oceniania: |
Zaliczenie – test jednokrotnego wyboru; na ocenę pozytywną wymagane co najmniej 55% prawidłowych odpowiedzi na zadane pytania; udział oceny z zaliczenia wykładów w ocenie końcowej wynosi 60%. Zaliczenie ćwiczeń na podstawie oceny z projektu. Udział oceny z zaliczenia ćwiczeń projektowych w ocenie końcowej wynosi 40%. |
Praktyki zawodowe: |
Nie przewiduje się. |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.