Biotechnologia w żywieniu zwierząt i produkcji pasz
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | H.KZD.B9.SMN.HZOXY |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Biotechnologia w żywieniu zwierząt i produkcji pasz |
Jednostka: | Katedra Żywienia i Dietetyki Zwierząt |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Tematyka przedmiotu obejmuje omówienie możliwości wykorzystania produktów biotechnologicznych w praktycznym żywieniu wszystkich gatunków zwierząt gospodarskich, ze szczególnym uwzględnieniem mechanizmów ich działania. Dotyczy to m. in. enzymów paszowych, kwasów organicznych, probiotyków, prebiotyków, synbiotyków, aminokwasów, antybiotyków. W ramach przedmiotu omówiona jest również tematyka wpływu GMO na zwierzęta gospodarskie. Specjalną uwagę zwraca się na nutrigenomikę i perspektywy jej wykorzystania w praktycznym żywieniu zwierząt |
Pełny opis: |
Tematyka przedmiotu będzie obejmowała: 1 Dodatki paszowe – definicje, prawo paszowe, podział dodatków. Dlaczego stosuje się dodatki paszowe w żywieniu zwierząt ? 2 Biotechnologiczne dodatki paszowe stosowane w żywieniu zwierząt (przeżuwaczy, trzody chlewnej, drobiu, koni, owiec, zwierząt towarzyszących, zwierząt laboratoryjnych 3 Procesy biotechnologiczne w produkcji dodatków paszowych i konserwacji pasz 4 Pasze z GMO. Konsekwencje ich stosowania w żywieniu zwierząt gospodarskich 5 Zapoznanie z dodatkami biotechnologicznymi, uzasadnienie ich stosowania 6 Wyliczanie wartości pokarmowej mieszanek paszowych dla trzody chlewnej i drobiu z zastosowaniem biotechnologicznych dodatków paszowych 7 Ćwiczenia terenowe – wizyta w mieszalni pasz i gospodarstwie rolnym praktyczne zastosowanie dodatków biotechnologicznych 8 Dyskusja panelowa: GMO jako pasze dla zwierząt – jestem za czy przeciw ? |
Literatura: |
Żywienie Zwierząt i Paszoznawstwo. Praca zbiorowa pod red. D. Jamroz. Tom 1, 2, 3, 2001, PWN, Warszawa; Wydawnictwa „Biotechnology in the feed industry”(Alltech, USA) |
Efekty uczenia się: |
Wiedza: - Charakteryzuje procesy biotechnologiczne stosowane w produkcji pasz i dodatków paszowych - Wymienia i opisuje dodatki biotechnologiczne stosowane w żywieniu zwierząt gospodarskich - Zna pasze genetycznie modyfikowane i ich znaczenie w żywieniu zwierząt Umiejętności: - Dobiera odpowiednie dodatki paszowe dla wybranych gatunków zwierząt - Wylicza wartość pokarmową mieszanek paszowych dla zwierząt gospodarskich z zastosowaniem biotechnologicznych dodatków paszowych - Ocenia wpływ zastosowania dodatków biotechnologicznych na konserwację pasz Kompetencje: - Ma świadomość ciągłego dokształcania i zdobywania wiedzy - Postępuje zgodnie z zasadami etyki - Potrafi syntetycznie przedstawiać wyniki, chętnie podejmuje dyskusję |
Metody i kryteria oceniania: |
1. Ocena niedostateczna (2,0): wystawiana jest wtedy, jeśli w zakresie co najmniej jednej z trzech składowych (W - wiedza, U - umiejętności lub K - kompetencje) efektów kształcenia student uzyska mniej niż 55% obowiązujących efektów dla danej składowej. 2. Ocena dostateczna (3,0): wystawiana jest wtedy, jeśli w zakresie każdej z trzech składowych (W, U lub K) efektów kształcenia student uzyska przynajmniej 55% obowiązujących efektów dla danej składowej. 3. Ocena ponad dostateczna (3,5): wystawiana jest na podstawie średniej arytmetycznej z trzech składowych (W, U lub K) efektów kształcenia. 4. Podobny sposób obliczania ocen jak przedstawiony w pkt. 3 przyjęto dla ocen dobrej (4,0), ponad dobrej (4,5) i bardzo dobrej (5,0). |
Praktyki zawodowe: |
Nie dotyczy |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.