Żywienie zwierząt w gospodarstwach agroturystycznych
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | H.KZD.AGRO9.SM.HZOUY |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Żywienie zwierząt w gospodarstwach agroturystycznych |
Jednostka: | Katedra Żywienia, Biotechnologii Zwierząt i Rybactwa |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Charakterystyka metod i sposobów żywienia zwierząt preferowanych do chowu w gospodarstwach agroturystycznych. |
Pełny opis: |
Omówienie metod i sposobów żywienia zwierząt (konie ras prymitywnych, osły muły, owce, kozy, lamy, alpaki, strusie, króliki, perliczki, ptaki ozdobne, koty) preferowanych do chowu w gospodarstwach agroturystycznych. Alternatywne surowce paszowe i pasze w żywieniu zwierząt. Niekonwencjonalne sposoby konserwacji pasz przeznaczonych dla tych zwierząt. |
Literatura: |
1. Świetlikowska U. Agroturystyka. Wyd. SGGW Warszawa, 1998. 2. Jamroz D. (Red.). Żywienie zwierząt i paszoznawstwo. Tom 2. Podstawy szczegółowego żywienia zwierząt. Wyd. PWN Warszawa, 2015. 3. Ceregrzyn M., Lechowski R., Barszczewska B. Podstawy żywienia psów i kotów. Wyd. Elsevier Urban & Partner, Wrocław, 2013. 4 Kowalski Z.M. BC hodowcy kóz. Wyd. Fundacja Programów Pomocy dla Rolnictwa. Warszawa, 1995. 5. Branżowe czasopisma popularno-naukowe. |
Efekty uczenia się: |
Absolwent zna i rozumie zasady i techniki żywienia zwierząt; posiada wiedzę odnośnie specyfik żywienia zwierząt utrzymywanych w w gospodarstwach agroturystycznych oraz wpływie stosowanych pasz na organizmy tych zwierząt. Absolwent zna metody bezpiecznej produkcji pasz; zna zagadnienia odnośnie nowych technologii przygotowania, uszlachetniania i metod konserwacji pasz stosowanych w żywieniu zwierząt utrzymywanych w gospodarstwach agroturystycznych. Absolwent potrafi prowadzić doradztwo z zakresu produkcji pasz i żywienia zwierząt utrzymywanych w gospodarstwach agroturystycznych; zaproponować wybór technik analitycznych o raz systemów oceny wartości pokarmowej pasz stosowanych w żywieniu tych zwierząt. Absolwent potrafi przygotować wystąpienie ustne w języku polskim, dotyczące żywienia zwierząt utrzymywanych w gospodarstwach agroturystycznych z wykorzystaniem różnych źródeł. Absolwent jest gotów do uczenia się i stałego dokształcania oraz wdrażania do praktyki posiadanej wiedzy podczas wykonywania zawodu. Absolwent jest gotów do świadomego podnoszenia odpowiedzialności za przekazywane treści zawodowe w ramach działalności doradczej oraz upowszechnieniowej. |
Metody i kryteria oceniania: |
Zaliczenie w formie pisemnej - student odpowiada na 20 pytań obejmujących najważniejsze zagadnienie omawiane na wykładach; na ocenę pozytywną należy udzielić poprawnej odpowiedzi na co najmniej 12 pytań; udział oceny z zaliczenia wykładów w ocenie końcowej wynosi 100%. |
Praktyki zawodowe: |
Brak. |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.