Diagnostyka genetyczna
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | H.KHO.DIAGE.SM.HZOUX |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Diagnostyka genetyczna |
Jednostka: | Katedra Biotechnologii Zwierząt |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Przedmiot ma na celu zapoznanie studentów z markerami genetycznymi klasy I i II- klasyfikacją i podziałem. Omawiane są antygeny erytrocytarne (grupy krwi), polimorfizm białek surowicy krwi, erytrocytów i leukocytów. Zastosowanie markerów klasy I i II w kontroli pochodzenia zwierząt domowych. Mutacje genomowe i chromosomowe i ich identyfikacja u zwierząt hodowanych oraz ich wpływ na cechy produkcyjne zwierząt. Rola polimorfizmu białek mleka u bydła i owiec. Omawiane jest genetyczne podłoże umaszczenia zwierząt gospodarskich. Studenci zapoznają się z metodami sekwencjonowania DNA, mikromacierzami DNA i ich zastosowaniem w ocenie genomowej wartości hodowlanej zwierząt na przykładzie bydła. Prezentowane są metody izolacji DNA oraz identyfikacji polimorficznych wariantów białek - elektroforeza białek na żelu skrobiowym, detekcja i identyfikacja białek techniką Western Blot Studenci poznają techniki klonowania. |
Pełny opis: |
Wykłady Markery klasy I i II - omówienie Antygeny erytrocytarne (grupy krwi), białka surowicy krwi, erytrocytów i leukocytów. Zastosowanie markerów klasy I w kontroli pochodzenia zwierząt domowych. Identyfikacja polimorfizmu białek mleka u bydła i owiec Mutacje genomowe i chromosomowe Mutacje wywołujące choroby genetyczne i diagnostyka chorób wirusowych u zwierząt gospodarskich. Genetyczne podłoże umaszczenia zwierząt gospodarskich Metody sekwencjonowania DNA, DNA fingerprinting, zastosowanie markerów klasy II w kontroli pochodzenia zwierząt Mikromacierze DNA i ich zastosowanie w ocenie genomowej wartości hodowlanej zwierząt na przykładzie bydła Ćwiczenia 1. Transformacja komórek kompetentnych E. coli plazmidowym DNA. Studenci poznają zastosowanie plazmidów i bakterii w technikach klonowania, zapoznają się z budową wektorów plazmidowych oraz metodami poszukiwania rekombinantów na podstawie ich oporności na antybiotyki oraz barwy. 2. Izolacja DNA genomowego z materiałów biologicznych - mleko, odchody 3.Identyfikacja białek techniką Western Blot. Studenci zapoznają się z technikami izolacji białek, pomiaru ich stężenia oraz elektroforetycznego rozdziału białek metodą SDS-PAGE w układzie denaturującym. Przeprowadzają elektrotransfer białek na membranę, dobierają odpowiednie przeciwciała i ich stężenia. Student ma możliwość zaprojektowania własnego doświadczenia i wykonania transferu metodą mokrą. 4. Rozdział polimorficznych wariantów białek przy zastosowaniu elektroforezy horyzontalnej na żelu skrobiowym. 5. Antygeny erytrocytarne (grupy krwi) i białka surowicy krwi w badaniu pochodzenia zwierząt gospodarskich - zwiedzanie laboratorium wykonującym takie analizy. |
Literatura: |
Biotechnologia Zwierząt pod red. Zwierzchowskiego Wyd. Naukowe PWN; Genetyka zwierząt. K. Charon i M. Świtoński |
Efekty uczenia się: |
Definiuje problematykę badawczą w obszarach diagnostyki genetycznej, tłumaczy rolę markerów genetycznych klasy I i II w kontroli pochodzenia zwierząt gospodarskich, identyfikacji chorób genetycznych i wirusowych Charakteryzuje metody wykorzystywane do identyfikacji struktury materiału genetycznego (genów) Określa związek między budową wybranych genów a umaszczeniem zwierząt gospodarskich. Ma pogłębioną wiedzę na temat wprowadzanej w hodowli oceny genomowej i wykorzystania markerów molekularnych w selekcji wspomaganej markerami |
Metody i kryteria oceniania: |
Egzamin pisemny |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.