Witaminy i czynniki prozdrowotne
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | H.KFZ.WICP9.SM.HZOHX |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Witaminy i czynniki prozdrowotne |
Jednostka: | Katedra Fizjologii i Endokrynologii Zwierząt |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Celem nauczania jest zaznajomienie słuchaczy studiów magisterskich kierunku Zootechnika z podstawowymi zagadnieniami dotyczącymi fizjologicznej roli witamin i czynników prozdrowotnych (makro i mikroelementów, prebiotyków i probiotyków) oraz ich roli w homeostazie organizmu. |
Pełny opis: |
Szczegółowy konspekt wykładów: L.p. Tematy wykładów Liczba godzin 1. Definicja witaminy, podział witamin, obowiązująca nomenklatura oraz historia ich odkryć. 2 2. Biochemiczne i fizjologiczne podstawy działania witamin. Objawy niedoboru witamin. 2 3. Molekularny mechanizm działania witamin rozpuszczalnych w wodzie.. 2 4. Molekularny mechanizm działania witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Interakcje z innymi lekami. 2 5. Rola makro- i mikroelementów w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. 2 6. Mechanizmy działania makro i mikroelementów w komórkach i tkankach. 2 7. Czynniki prozdrowotne i ich rola w homeostazie organizmu. 2 8. Zaliczenie wykładów. 1 |
Literatura: |
1. Ewy Z.: Zarys fizjologii zwierząt, PWN, 1976. 2. Moszczyński P., Pyć R: Biochemia witamin cz. I. PWN 1998. 3. Moszczyński P., Pyć R: Biochemia witamin cz. II. PWN 1998. 4. Murray R.K., i in.: Biochemia Harpera, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 1998. 5. Bańkowski E., Biochemia, Elsevier Urban & Partner, Wrocław, 2004. 6. Gertig H., Żywność a zdrowie. PZWL, Warszwa, 1996 |
Efekty uczenia się: |
1. Student definiuje i wymienia witaminy rozpuszczalne w wodzie i tłuszczach, opisuje molekularne mechanizmy działania witamin; charakteryzuje fizjologiczne działanie witamin oraz wyjaśnia skutki niedoboru witamin 2. Student wyjaśnia rolę makro- i mikroelementów w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu oraz opisuje mechanizmy ich działania w komórkach i tkankach 3. Charakteryzuje oddziaływanie pre- i probiotyków w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu 4. Student umie posłużyć się wiedzą dotyczącą budowy i funkcji poszczególnych witamin i innych czynników prozdrowotnych posługuje się wiedzą dotyczącą roli witamin w organizmie, potrafi określić skutki niedoboru poszczególnych witamin oraz nazwy chorób spowodowanych hipowitaminozą lub awitaminozą 5. Student posiada umiejętność określenia udziału makro- i mikroelementów oraz innych czynników prozdrowotnych na prawidłowe funkcjonowanie organizmu na poziomie tkanek i narządów, a także potrafi skorzystać z literatury naukowej dotyczącej omawianych zagadnień. |
Metody i kryteria oceniania: |
Przygotowanie i własna prezentacja zagadnienia w omawianym temacie, aktywność i udział w dyskusjach. |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.