Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Witaminy i czynniki prozdrowotne

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: H.KFZ.WICP9.SM.HZOHX
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Witaminy i czynniki prozdrowotne
Jednostka: Katedra Fizjologii i Endokrynologii Zwierząt
Grupy:
Punkty ECTS i inne: (brak) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

Celem nauczania jest zaznajomienie słuchaczy studiów magisterskich kierunku Zootechnika z podstawowymi zagadnieniami dotyczącymi fizjologicznej roli witamin i czynników prozdrowotnych (makro i mikroelementów, prebiotyków i probiotyków) oraz ich roli w homeostazie organizmu.

Pełny opis:

Szczegółowy konspekt wykładów:

L.p. Tematy wykładów Liczba godzin

1. Definicja witaminy, podział witamin, obowiązująca nomenklatura oraz historia ich odkryć. 2

2. Biochemiczne i fizjologiczne podstawy działania witamin. Objawy niedoboru witamin. 2

3. Molekularny mechanizm działania witamin rozpuszczalnych w wodzie.. 2

4. Molekularny mechanizm działania witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Interakcje z innymi lekami. 2

5. Rola makro- i mikroelementów w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. 2

6. Mechanizmy działania makro i mikroelementów w komórkach i tkankach. 2

7. Czynniki prozdrowotne i ich rola w homeostazie organizmu. 2

8. Zaliczenie wykładów. 1

Literatura:

1. Ewy Z.: Zarys fizjologii zwierząt, PWN, 1976.

2. Moszczyński P., Pyć R: Biochemia witamin cz. I. PWN 1998.

3. Moszczyński P., Pyć R: Biochemia witamin cz. II. PWN 1998.

4. Murray R.K., i in.: Biochemia Harpera, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 1998.

5. Bańkowski E., Biochemia, Elsevier Urban & Partner, Wrocław, 2004.

6. Gertig H., Żywność a zdrowie. PZWL, Warszwa, 1996

Efekty uczenia się:

1. Student definiuje i wymienia witaminy rozpuszczalne w wodzie i tłuszczach, opisuje molekularne mechanizmy działania witamin; charakteryzuje fizjologiczne działanie witamin oraz wyjaśnia skutki niedoboru witamin

2. Student wyjaśnia rolę makro- i mikroelementów w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu oraz opisuje mechanizmy ich działania w komórkach i tkankach

3. Charakteryzuje oddziaływanie pre- i probiotyków w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu

4. Student umie posłużyć się wiedzą dotyczącą budowy i funkcji poszczególnych witamin i innych czynników prozdrowotnych

posługuje się wiedzą dotyczącą roli witamin w organizmie, potrafi określić skutki niedoboru poszczególnych witamin oraz nazwy chorób spowodowanych hipowitaminozą lub awitaminozą

5. Student posiada umiejętność określenia udziału makro- i mikroelementów oraz innych czynników prozdrowotnych na prawidłowe funkcjonowanie organizmu na poziomie tkanek i narządów, a także potrafi skorzystać z literatury naukowej dotyczącej omawianych zagadnień.

Metody i kryteria oceniania:

Przygotowanie i własna prezentacja zagadnienia w omawianym temacie, aktywność i udział w dyskusjach.

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0 (2024-03-22)