Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Regulacja metabolizmu

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: H.KFZ.REME9.SM.HZOBX
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Regulacja metabolizmu
Jednostka: Katedra Fizjologii i Endokrynologii Zwierząt
Grupy:
Punkty ECTS i inne: (brak) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

Dokładne określenie procesów metabolicznych zachodzących w komórkach i interakcji wszystkich układów fizjologicznych. Student pozna etapy metabolizmu składników pokarmowych podczas różnych etapów rozwoju organizmu.

Pełny opis:

1.Metabolizm węglowodanów

2. Regulacja metabolizmu komórek wysp trzustkowych

3. Metabolizm lipidów

4. Tkanka tłuszczowa miejscem hormonów

5. Metabolizm białek

6. Metabolizm związków mineralnych

7. Regulacja gospodarki wapnia i fosforu

8. Rola parathormonu i kalcytoniny

9. Fizjologia procesów wzrostowych w kościach

10. Termoregulacja. Gorączka

11. Rola witamin w metabolizmie komórki

12. Regulacja pobierania pokarmu

13. Wskaźniki metaboliczne

14. Kontrola szlaków energetycznych w komórce

15. Udział hormonów w regulacji metabolizmu

Literatura:

Stryjer L. “Biochemia”, PWN (1997)

Traczyk W. “Fizjologia człowieka”, PZWL (1997)

Literatura uzupełniająca:

Maśliński S., Ryżewski J. „Patofizjologia” (2006)

Efekty uczenia się:

Wiedza:

Fizjologiczny przebieg procesów metabolicznych zachodzących w organizmie zwierzęcym.

Przebieg podstawowych procesów metabolicznych zachodzących w komórkach.

Etapy metabolizmu składników pokarmowych podczas różnych etapów rozwoju organizmu

Umiejętności:

Wykazanie różnicy w metabolizmie składników fizjologicznych.

Przedstawienie przebiegu syntezy i rozkładu węglowodanów, białek i lipidów w organizmie zwierzęcym.

Kompetencje społeczne:

Potrafi pracować w grupie.

Potrafi przekazać wiedzę z zakresu procesów metabolicznych.

Metody i kryteria oceniania:

Egzamin pisemny.

Kryteria ogólne:

1. Ocena niedostateczna (2,0): wystawiana jest wtedy, jeśli w zakresie co najmniej jednej z trzech składowych (W, U lub K) efektów kształcenia student uzyska mniej niż 55% obowiązujących efektów dla danej składowej.

2. Ocena dostateczna (3,0): wystawiana jest wtedy, jeśli w zakresie każdej z trzech składowych (W, U lub K) efektów kształcenia student uzyska przynajmniej 55% obowiązujących efektów dla danej składowej.

3. Ocena ponad dostateczna (3,5): wystawiana jest na podstawie średniej arytmetycznej z trzech składowych (W, U lub K) efektów kształcenia.

4. Podobny sposób obliczania ocen jak przedstawiony w pkt. 3 przyjęto dla ocen dobrej (4,0), ponad dobrej (4,5) i bardzo dobrej (5,0).

Praktyki zawodowe:

Nie dotyczy

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0 (2024-03-22)