Regulacja metabolizmu
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | H.KFZ.REME9.SM.HZOBX |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Regulacja metabolizmu |
Jednostka: | Katedra Fizjologii i Endokrynologii Zwierząt |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Dokładne określenie procesów metabolicznych zachodzących w komórkach i interakcji wszystkich układów fizjologicznych. Student pozna etapy metabolizmu składników pokarmowych podczas różnych etapów rozwoju organizmu. |
Pełny opis: |
1.Metabolizm węglowodanów 2. Regulacja metabolizmu komórek wysp trzustkowych 3. Metabolizm lipidów 4. Tkanka tłuszczowa miejscem hormonów 5. Metabolizm białek 6. Metabolizm związków mineralnych 7. Regulacja gospodarki wapnia i fosforu 8. Rola parathormonu i kalcytoniny 9. Fizjologia procesów wzrostowych w kościach 10. Termoregulacja. Gorączka 11. Rola witamin w metabolizmie komórki 12. Regulacja pobierania pokarmu 13. Wskaźniki metaboliczne 14. Kontrola szlaków energetycznych w komórce 15. Udział hormonów w regulacji metabolizmu |
Literatura: |
Stryjer L. “Biochemia”, PWN (1997) Traczyk W. “Fizjologia człowieka”, PZWL (1997) Literatura uzupełniająca: Maśliński S., Ryżewski J. „Patofizjologia” (2006) |
Efekty uczenia się: |
Wiedza: Fizjologiczny przebieg procesów metabolicznych zachodzących w organizmie zwierzęcym. Przebieg podstawowych procesów metabolicznych zachodzących w komórkach. Etapy metabolizmu składników pokarmowych podczas różnych etapów rozwoju organizmu Umiejętności: Wykazanie różnicy w metabolizmie składników fizjologicznych. Przedstawienie przebiegu syntezy i rozkładu węglowodanów, białek i lipidów w organizmie zwierzęcym. Kompetencje społeczne: Potrafi pracować w grupie. Potrafi przekazać wiedzę z zakresu procesów metabolicznych. |
Metody i kryteria oceniania: |
Egzamin pisemny. Kryteria ogólne: 1. Ocena niedostateczna (2,0): wystawiana jest wtedy, jeśli w zakresie co najmniej jednej z trzech składowych (W, U lub K) efektów kształcenia student uzyska mniej niż 55% obowiązujących efektów dla danej składowej. 2. Ocena dostateczna (3,0): wystawiana jest wtedy, jeśli w zakresie każdej z trzech składowych (W, U lub K) efektów kształcenia student uzyska przynajmniej 55% obowiązujących efektów dla danej składowej. 3. Ocena ponad dostateczna (3,5): wystawiana jest na podstawie średniej arytmetycznej z trzech składowych (W, U lub K) efektów kształcenia. 4. Podobny sposób obliczania ocen jak przedstawiony w pkt. 3 przyjęto dla ocen dobrej (4,0), ponad dobrej (4,5) i bardzo dobrej (5,0). |
Praktyki zawodowe: |
Nie dotyczy |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.