Warsztaty laboratoryjne
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | H.KFZ.PRLA.SL.HZOBX |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Warsztaty laboratoryjne |
Jednostka: | Katedra Fizjologii i Endokrynologii Zwierząt |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Celem zajęć jest zapoznanie studentów z podstawowymi technikami laboratoryjnymi stosowanymi w badaniach z zakresu fizjologii, żywienia zwierząt i zoohigieny. Student poznaje przepisy bezpieczeństwa oraz zasady wyposażania pracowni, obsługi urządzeń laboratoryjnych i posługiwania się drobnym sprzętem laboratoryjnym. Samodzielnie przygotowuje próbki do analiz molekularnych i biochemicznych oraz przeprowadza rozdział elektroforetyczny białek, izolację kwasów nukleinowych, ocenę uzyskanych preparatów pod względem ilościowym i jakościowym. Ponadto, student zapoznaje się z metodami analizy składu chemicznego pasz, badań strawnościowych, badań kalorymetrycznych, szacowania wartości pokarmowej pasz i zapotrzebowania zwierząt. |
Pełny opis: |
1. Zasady wyposażania pomieszczeń laboratoryjnych. Obsługa urządzeń i drobnego sprzętu laboratoryjnego. 2. Izolacja genomowego DNA krwi świeżej lub mrożonej pobranej na EDTA z wykorzystaniem cząstek magnetycznych. 3. Ocena ilościowa i jakościowa preparatów DNA i RNA (elektroforeza pozioma w żelu agarozowym, analiza spektorfotometryczna w aparacie Nanodrop). 4. Przygotowanie próbek do analizy profilu białkowego. Homogenizacja. Oznaczenie stężenia białka metodą BCA. 5. Rozdział białek za pomocą elektroforezy SDS-PAGE. 6. Analiza podstawowa produktów spożywczych i pasz (ćwiczenia laboratoryjne). Zastosowanie techniki NIRS do analizy podstawowej produktów spożywczych i pasz. 7. Zapoznanie studentów z aparaturą wykorzystywaną w badaniach strawnościowych na zwierzętach. Opracowanie projektu doświadczenia strawnościowego. |
Literatura: |
1. A. Dembińska-Kieć, J.W. Naskalski (red.) (2009). Diagnostyka laboratoryjna z elementami biochemii klinicznej. 2. R. Słomski (red.) (2008). Analiza DNA. Teoria i praktyka. |
Efekty uczenia się: |
Student posiada wiedzę w zakresie biochemii, biologii molekularnej i inżynierii genetycznej oraz technik biochemicznych, genetycznych i ich zastosowania w biologii, medycynie, rolnictwie. Ponadto, student dobiera i wykonuje podstawowe analizy ilościowe i jakościowe, weryfikuje wyniki stosowanych technik, ocenia możliwości ich wykorzystania i wdrażania w naukach biologicznych, medycynie, rolnictwie, przemyśle i ochronie środowiska. Student potrafi pracować zespołowo przyjmując różne role; rozumie konieczność systematycznej pracy nad projektami, których realizacja jest długofalowa, jest odpowiedzialny za bezpieczeństwo pracy własnej i innych. |
Metody i kryteria oceniania: |
Zaliczenie sprawozdania z prac laboratoryjnych. Sprawdzian umiejętności wykonania zadania obliczeniowego i analitycznego. |
Praktyki zawodowe: |
Nie wymaga realizacji praktyk. |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.