Rybactwo stawowe
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | H.IRB.RYBST.SI.HZOKX |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Rybactwo stawowe |
Jednostka: | Katedra Ichtiobiologii i Rybactwa |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
W ramach wykładów Studenci zapoznają się specyfiką tej dziedziny rybactwa na tle rybactwa morskiego, jeziorowego, czy rzecznego. Oprócz zagadnień związanych z technologią produkcji karpia i pstrąga, takich jak: typy stawów, systemy chowu, metody podnoszenia wydajności naturalnej stawów karpiowych, żywienie ryb, sztuczny rozród, studenci zapoznają się z biologią najważniejszych gatunków ryb karpiowatych i łososiowatych, podstawowymi zagadnieniami z anatomii i fizjologii ryb oraz z charakterystycznymi cechami ich środowiska naturalnego. Rozpatrywane również będą zagadnienia wpływu czynników abiotycznych na wzrost i dojrzewanie płciowe ryb, takich jak temperatura, światło, czy ilość gazów rozpuszczonych w wodzie (tlen, dwutlenek węgla). |
Pełny opis: |
Tematy wykładów: Historia chowu i hodowli karpia Rasy i odmiany karpia, zalety hodowlane karpia Urządzenia techniczne w gospodarstwie karpiowym ) Budownictwo stawowe Rodzaje stawów karpiowych Bilans wodny gospodarstwa karpiowego Podnoszenie wydajności naturalnej stawów Cykl produkcyjny karpia (dwu- i trzyletni) Żywienie karpi Naturalny i sztuczny rozród karpia Biologia ryb łososiowatych Technologia produkcji pstrąga tęczowego |
Literatura: |
Rybactwo stawowe - K. Bieniarz, P. Epler Wyd. A.R. Kraków 1989 Rybactwo śródlądowe - Praca zbiorowa pod red. J. Szczerbowskiego. IRS Olsztyn. 1993 Chów ryb w stawach. W. Koch, O. Bank, G. Jens PWRiL. 1980 Chów ryb w małych stawach. J. Guziur. Oficyna wydawnicza "Hoża".1997 Pstrągi - Chów i hodowla . Krzysztof Goryczko. Wydawnictwo IRS Karp. Chów i hodowla. Poradnik hodowcy. R. Wojda. 2004 . Wydawnictwo IRS. Rybactwo stawowe. J. Guziur, H. Białowąs, W. Milczarzewicz. 2003. Oficyna Wydawnicza "Hoża" - Warszawa. |
Efekty uczenia się: |
Wiedza Student potrafi zdefiniować kryteria i uwarunkowania dobrostanu hodowanych ryb oraz higieny, profilaktyki i prewencji weterynaryjnej w ich produkcji, opisuje relacje pomiędzy produkcją ryb a środowiskiem, posiada podstawową wiedzę dotyczącą chorób ryb, opisuje podstawowe gatunki i odmiany ryb hodowanych w gospodarstwach rybackich, metody ich chowu i hodowli oraz technologię produkcji. |
Metody i kryteria oceniania: |
Ćwiczenia - ocena aktywności studenta - ocena pisemnych zaliczeń cząstkowych Ocena końcowa: średnia ocen formujących uzyskanych na zajęciach Wykłady Zaliczenie na ocenę (test) |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.